Tvrde znanstvenici

Da, možeš zagrliti samu sebe. To će pozitivno utjecati na tvoje zdravlje

Dodir je osnovna potreba i posve je uobičajeno da svi čeznemo za fizičkim dodirima i intimnošću

romina-farias-B5LZDN_t_fc-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Poznato je da zagrljaj pozitivno utječe na naše tijelo i na zdravlje općenito pa bismo se zato što češće trebali grliti s osobama do kojih nam je stalo. Čak je i znanstveno dokazano da zagrljaji povećavaju osjećaje sreće i osobnog zadovoljstva. No jesi li znala da čak i grljenje same sebe može biti vrlo dobro za tvoje zdravlje?

Image
Borba sa sobom

Nisi sigurna u sebe? Ovo su znakovi niskog samopoštovanja

U onim trenucima kada nema nikoga pokraj tebe ili se osjećaš jako usamljeno, grljenje same sebe može biti vrlo korisno. Naime, dulji period bez dodira može imati velik utjecaj na naše emocionalno zdravlje.

Image
Foto: Unsplash

Zagrljaj bliskih i dragih ljudi pomoći će ti da se osjećaš bolje. U međuvremenu, ako si sama, a potreban ti je zagrljaj, zašto ne bi pokušala zagrliti samu sebe? Možda ti zvuči čudno pa čak i pomalo smiješno, no znanstvenici tvrde da je izuzetno korisno, a može i pozitivno utjecati na tvoje zdravlje.

Može ublažiti bol

Provedeno istraživanje iz 2011. godine dokazalo je da grljenje samoga sebe može pomoći kod smanjenja boli. Iako postoji više različitih objašnjenja o tome kako naš mozak reagira, najvjerojatnije je da se ovo događa jer se dodirom oslobađa hormon oksitocin koja igra ključnu ulogu u ublažavanju boli. Ovaj hormon može smanjiti i samu osjetljivost na bol smanjujući tako i osjećaje anksioznosti i straha.

Image
Foto: Unsplash

Pomoći će ti da se osjećaš sigurnije

Ne smijemo podcjenjivati važnost ljudske povezanost i bliskosti jer društvena podrška ima puno prednosti za svakog pojedinca. Kada nam netko do koga nam je stalo pruži zagrljaj, osjećat ćemo se ugodnije i manje usamljeno, a to isto možemo osjetiti i kada zagrlimo sami sebe. U onim trenucima kada nemaš nikoga pokraj sebe, pruži si jedan veliki zagrljaj i osjećat ćeš se puno bolje. Umjesto da čekaš da ti netko drugi pruža podršku, zagrli samu sebe kako bi si ugodila.

Image
Foto: Unsplash

Poboljšava raspoloženje

Možda si imala loš dan ili se samo osjećaš loše, a nema nikoga pokraj tebe. Dodir, čak i vlastiti, potiče opuštanje jer smanjuje razinu kortizola – hormona stresa – u našem tijelu. Dakako da zagrljaj neće riješiti sve tvoje probleme, no u tom nekom trenutku može biti vrlo koristan i pomoći ti da se oslobodiš napetosti i stresa.

Image
Foto: Unsplash

Pozitivno utječe na samopouzdanje

Baš kao i dodir, samopouzdanje i suosjećanje sa samim sobom može smanjiti razinu kortizola te općenito pozitivno utjecati na raspoloženje i blagostanje. Želiš povećati razinu samopouzdanja? Zagrli se! Brojni znanstvenici koji se bave ovom tematikom ističu kako grljenje samoga sebe te općenito dodirivanje vlastitog tijela može pozitivno utjecati na sliku koju imamo o sebi, kao i na razinu samopouzdanja. Prakticiranje ljubavi prema sebi pomoći će ti da prihvatiš samu sebe sa svim svojim manama i nedostacima. U konačnici, to će se pozitivno odraziti na tvoje samopoštovanje, suosjećanje sa samom sobom i na tvoj pogled na život općenito.

Image
Foto: Unsplash