Razglednice iz Hrvatske

Posthearts: Mateine ilustracije pobuđuju ljubav, vjeru i nadu

Nakon zagrebačke katedrale iz ožujka, Matea Bolčević još jednom je zaslužna za viralnu ilustraciju koja je dirnula cijelu Hrvatsku

Matea Bolčević.jpg
Foto: Matea Bolčević

Potres iz ožujka potaknuo ju je na pokretanje divnog projekta

Kad nas je 22. ožujka 2020. godine u 6.24 sati ujutro u zagrebu i okolici probudio potres jačine 5.5 stupnjeva, sve se promijenilo. Iako smo nedugo prije toga ušli u prvu karantenu zbog pandemije koja je pogodila cijeli svijet, ovaj potres pogodio nas je jače.

Na mnoge je ostavio dubok trag, a jedna od njih bila je i Matea Bolčević, koja je svoje emocije tada prenijela onako kako je najbolje znala: ilustracijom.

'Kada ne znaš opisati riječima opišeš slikom. Nova razglednica Zagreba. Srce za sve jučerašnje, današnje i buduće heroje'

Naime, ova krajobrazna arhitektica iz Zagreba tada je na svom Instagramu podijelila minimalističku ilustraciju koja prikazuje zagrebačku katedralu s malim simbolom srca na odlomljenom vrhu.

"Kada ne znaš opisati riječima opišeš slikom. Nova razglednica Zagreba. Srce za sve jučerašnje, današnje i buduće heroje. Grad nisu samo lijepe zgrade, grad su ljudi. a ljudi čine Crkvu, zajedništvo i nesebičnu ljubav", napisala je Matea u opisu ilustracije koja je zaslužna za pokretanje prekrasnog mini projekta - Posthearts.

Budući da se ilustracija ubrzo proširila svim društvenim mrežama, hrvatski brend nakita Lykke ponudio joj je suradnju iz koje je nastao medaljon 'Symbol Of Hope', a pojavila se i potražnja za sličnim ilustracijama drugih crkvi, Matea je pokrenula Instagram profil čiji naziv spaja riječi razglednice i srce, simbol koji krasi sve njezine ilustracije.

"Dan kada je sve postalo drugačije. Dan koji je potresao naše živote. Ilustracija Zagrebačke katedrale postala je simbolom vjere, ljubavi i nade koja je mnogima pružila utjehu. Cilj ovog profila je upravo taj, kroz minimalističke ilustracije i svoje misli probuditi vaše uspomene, emocije, nadanja…Do kuda će to dovesti? Ne znam, ali vidjet ćemo zajedno", napisala je Matea kada je krajem jeseni prošle godine pokrenula ovaj profil.

I iako je Posthearts još uvijek u začetku, ideja ovog projekta je sjajna: stvaranje raznih minimalističkih ilustracija hrvatskih građevina te kratkih poticajnih poruka i misli. U svakom slučaju, nešto što nam je svima potrebno, a to su nada, vjera i ljubav.

'Potres u drugoj dimenziji. Potres ljubavi, solidarnosti, suosjećajnosti, zajedništva, heroja'

I baš kao što je njezina prva ilustracija potaknula ove emocije krajem ožujka prošle godine, ista stvar dogodila se prošlog tjedna nakon razornog potresa u Petrinji. "Potres u drugoj dimenziji. Potres ljubavi, solidarnosti, suosjećajnosti, zajedništva, heroja", napisala je ispod ilustracije koja prikazuje Hrvatsku i srce koje odjekuje cijelom zemljom.

S teškim situacijama u životu, svi se nosimo na svoj način, a kreativci to najčešće čine kroz umjetnost. Baš kao što nam je Matea kroz svoje ilustracije pružila utjehu i na najjednostavniji način pokazala kako izgleda solidarnost, ali i nada u bolje sutra.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.