Ženska strana s Marijom Pajić: Dizajnerica Anamarija Brkić otkrila kako se nosi s posljedicama potresa i korone i sve to dok čeka prvo dijete

Pandemija koronavirusa utjecala je na njezino poslovanje, zatim je došao potres u kojem su joj stradali stan, trgovina i atelier u centru Zagreba, a sve to dok čeka prvo dijete

Ženska strana s Marijom Pajić: Dizajnerica Anamarija Brkić otkrila kako se nosi s posljedicama potresa i korone i sve to dok čeka prvo dijete

Što želi moderna i urbana žena od jutra do večeri? Kako posloži privatne i poslovne kockice u jeku pandemije i nakon elementarne nepogode? Na što sve treba biti spremna? Sve su to pitanja na koje odgovor zna mnogima omiljena dizajnerica Anamarija Brkić poznatija kao A'marie. U zanimljivu raspravu, s njom se upustila naša Marija Pajić.

shimmer fallback


(Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Evidentno je da se svijet potpuno promijenio u posljednjih nekoliko mjeseci - koliko se zbog toga izmijenila tvoja svakodnevna rutina? 

Moja rutina se zapravo promijenila već onoga trenutka kada smo saznali da nam stiže prinova. Voditi privatni posao u trudnoći, znači prilagoditi se nekim novim okolnostima, pa sam već tu započela malo drugačije sagledavati stvari i nastojala se svemu prilagoditi. Zatim se desila pandemija, kao i obustava poslovanja naše trgovine u Gundulićevoj ulici, pa nam je to dodatno promijenilo rutinu i preusmjerilo svu koncentraciju na našu on-line platformu. Taman kad smo se i njoj prilagodili i nekako prihvatili izolaciju i nova pravila funkcioniranja, zadesio nas je potres. Morali smo napustiti svoj životni prostor, kao i iznova reorganizirati poslovanje jer je i proizvodni pogon pretrpio veliku štetu. Čini mi se kao da se više ni ne sjećam kako je moja dnevna rutina izgledala prije svega nekoliko mjeseci jer se ona potpuno iz temelja promijenila. 

Ohrabruje me samo činjenica da se u svemu ovome nekako snalazim i ne sumnjam da ću se, uz veliku podršku i pomoć svih u mojoj okolini, uspjeti i dalje snaći u svim novim ulogama i svemu što slijedi…

shimmer fallback


(Foto: Senja Vild)


Jesi li možda primijetila neke pozitivne stvari u ovom "resetiranju svijeta", točnije pauziranju svih naših uobičajenih aktivnosti?

Jesam, apsolutno. Sve što proživljavam i te kako mi utječe na promjenu percepcije i resetiranje kako vlastitih prioriteta tako i cjelokupnog dojma svijeta. Ritam nam je svima postao prebrz, sve je postalo važnije od nas samih i, koliko god nam teško padalo ne vidjeti se sa svojim bližnjima i boraviti u izolaciji, isto tako nas je povezalo na nekoj drugoj razini.

Kakav nas život po tvojem mišljenju očekuje nakon ove pandemije? 

Nitko ne zna sa sigurnošću reći što nas sve skupa čeka, ali želim vjerovati da je sve loše iza nas i da se ispred mog privatnog života i A'marie branda nalazi čitav spektar zanimljivosti i noviteta. Uz veliko ukazano povjerenje, kako suradnika, tako i zaposlenika te čitavog tima s kojim radim, a i svih naših vjernih klijenata i pratitelja, rekla bih slobodno da se svi, neovisno o zanimanju, nalazimo pred istim izazovom, a to je što bezbolnije prebroditi ovaj delikatni period i da nam šteta svima bude što manja…

Što si naučila iz ovog "nesretnog perioda" - o sebi, životu, poslu? 

Naučila sam da smo svi maleni i jednaki, koliko god imali novaca, bili na boljim ili lošijim pozicijama, mislili da nešto znamo - svima nam je ova situacija pokazala kako se život može preokrenuti u doslovce jednom treptaju. Sve je krhko. Mi kao pojedinci, društvo, zdravlje, naši domovi, sustavi, gradovi, poslovi, države…Jedino što je pouka koju sam iz svega izvukla je kako više nego ikada treba njegovati osjećaj zajedništva, pripadnosti koja je snažna i ohrabrujuća. Ne odustajati od svojih snova, već uz puno pozitivnih misli i emocija nastaviti stvarati dalje i veseliti se svakom novom danu, posvećeni detaljima koje smo prestali primjećivati.

U međuvremenu, u Zagrebu se dogodio i potres - pa je li te to izbacilo iz "tračnica"?

Vjerojatno najviše. Osim privatnog stana, u potresu je stradala i naša trgovina A'Marie u Gundulićevoj ulici, kao i atelier. Trgovina koja se nalazi u Gundulićevoj ulici je u odnosu na sve ostalo najmanje nastradala, na našu sreću jer smo tek prije nekoliko mjeseci završili s detaljnim renoviranjem i velikim ulaganjem. Ono što je, kao i u slučaju našega stana, prošlo lošije je naš studio/proizvodnja koja se nalazi u starom građanskom stanu. Oštećenja su prilična i sve je to skupa neugodno za gledati, a možda veći problem predstavlja što smo se trudili zadržati sve radnike, unatoč obustavi rada trgovine, i preusmjerili sve na on-line poslovanje, a zatim je proizvodni pogon pretrpio štete i onemogućio nam daljnje proizvodne procese. No i u tome smo se nekako snašli. Nadam se da ćemo privatni prostor sanirati i završiti do dolaska sina, pa se eto i tome veselimo i gledamo naprijed, zahvalni što smo živi i zdravi i da iz svega ovoga izađemo snažniji.

Nesretno vrijeme nekome nosi sretne vijesti – ti se raduješ prinovi - pa kako idu pripreme na tom planu?

Cijeli spektar različitih emocija se isprepleo, ali kao što sam rekla u prijašnjem odgovoru, u zajednici sve nekako lakše prođe. Koncentrirana sam na druge stvari koje sve nastojim posložiti kako bih se mogla, kada za to dođe vrijeme, posvetiti novoj ulozi. Trgovinu smo u međuvremenu renovirali, proizvodnju reorganizirali, sami preuređujemo stan, izašla  je nova kolekcija ‘Loved by Mommy’ koja je naišla na sjajne reakcije i upravo su u tijeku završne pripreme nove Basic kolekcije od našeg omiljenog Lenzing – MicroModala, koji je za ove trenutke toplijeg vremena koje je pred nama, idealan – lagan, podatan, izuzetno kvalitetan i izdržljiv.


shimmer fallback

(Foto: Senja Vild)


Poučena vlastitim iskustvom, odlučila si dizajnirati i liniju za trudnice pa kako je izgledao čitav proces? Koliko je po tvojem  mišljenju takva odjeća uopće zastupljena?

Kolekcija je dizajnirana tako da odgovara ženama prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Ideja je priuštiti trudnicama da u njoj uživaju, kao i da im bude na usluzi jednostavnim održavanjem i prekrasnim osjećajem koji pruža na koži. Unazad par mjeseci posebno osluškujem i samu sebe jer trudnoća sa sobom donosi neke nove senzacije i sasvim druge prioritete. ‘Loved by Mommy’ mi se nekako spontano nametnula kao savršena linija za trudnice - udobna i idealna za boravak u kući, laganu šetnju prirodom, vježbanje i sve aktivnosti s kojima se susrećem na dnevnoj bazi. Nisam imala prilike puno tražiti trudničku odjeću s obzirom na okolnosti, a ono što je definitivno bilo zanimljivo upravo je bila spoznaja kako modeli koje sama proizvodim idealno prate promjene na tijelu, nježno mu se prilagođujući.

Na kraju dana, shvatili smo da su u ovim najtežim trenucima na tzv. prvoj crti bojišnice uglavnom žene kao što su prodavačice, čistačice, doktorice, itd.) - imaš li neku utjehu ili savjet za njih? 

Jedno veliko HVALA na svemu,  na hrabrosti, snazi, dobroj volji…

Koliko se po tvojem mišljenju čitava industrija u kojoj djeluješ  promijenila i kako će izgledati prilagodba čitavoj ovoj situaciji?

Gubici su nemjerljivi, ako samo gledam iz perspektive svojeg micro svijeta - mi smo kroz dugi niz godina puno ulagali u kvalitetu, ambalažu, kvalitetan tim i cjelokupnu pozitivnu percepciju branda, ali sve je to i dalje tu, i kada sve ovo ostavimo iza sebe potrudit ću se da sa svojim timom nastavim sa svime gdje smo stali. Koliko god možemo svemu se prilagođavamo. Na razini čitave modne industrije također mislim da je o štetama teško govoriti, sve ovisi koliko će ova situacija potrajati. Svakako će gubitci biti veliki, ali vjerujem da će se formirati neki novi načini poslovanja i da će on-line preuzeti veći i možda jedini način poslovanja.  Svima će nam biti potrebna brza prilagodba i jako puno dobre volje. Da će biti teško ne sumnjam, ali ne želim niti gubiti nadu. Svi smo u ovome zajedno.

Mnogi u tebi vide uzor, pa postoji li neki ključan trenutak koji je u tvojoj karijeri bio presudan za uspjeh? 

Sve je igra pokušaja i padova. Bez njih nigdje ne stižemo. Međutim, kako vrijeme ide shvaćam/o da nisu tako strašni. Da je to samo nešto što se zove život. Nekad moramo jako nisko pasti da bismo to uvidjeli.  Poanta je uvijek ostati pozitivan…Postoji ljepota u samokontroli. Većina nas misli kako zaslužuje hodati ovim svijetom i ponašati se kako želi. Naravno da smo slobodni, no koliko uzimamo u obzir druge. Za mene je pozitiva trud. I samokontrola. Da razumijem svoje misli, dovedem ih u red, da lijepo komuniciram, da slušam drugu stranu, da se nasmijem kada se ne osjećam najsretnije, da neke stvari ostavim za razgovore sa samom sobom. To se zove samokontrola. Biramo kako ćemo nešto učiniti, a sve polazi od nas. 

Imaš li neku uobičajenu rutinu kojom započinješ dan ili završavaš isti? 

Zahvaliti se na svemu što me okružuje.

Što je tvoja najveća strast? 

Kreativnost mi se u svim životnim trenucima pokazala kao najveći saveznik, pomaže mi da ne razmišljam o problemima u kojima se u tom trenu nalazim, otisnem se u svoj svijet mašte i na trenutke zaboravim sve što se dešava. Tako i sada, puno crtam, oslikavam tkanine, osmišljavam vezove, biram boje za stan, dekoriram i puno maštam, te spajam ugodno s korisnim.

Image

Ženska strana s Marijom Pajić: Kako je Aleksandra Dojčinović krenula od nule i ostvarila svoj san

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.