Sapuni s točkicama odličan su projekt slijepih i slabovidnih, a ja sam razgovarala s voditeljicom njihovog pogona

Barbara Šajinović, magistrica kemije i voditeljica pogona ručne proizvodnje Sapuna s točkicama, upoznala me s ovim hvalevrijednim projektom

Sapuni s točkicama odličan su projekt slijepih i slabovidnih, a ja sam razgovarala s voditeljicom njihovog pogona

Kad sam početkom mjeseca dobila poziv na obilazak pogona ručne proizvodnje Sapuna s točkicama, moram priznati da nisam bila upoznata s ovim hvalevrijednim projektom društvenog poduzetništva slijepih i slabovidnih osoba.

Naime, Sapuni s točkicama ručno su rađeni proizvodi slijepih i slabovidnih osoba, a posebitost sapuna su upravo te točkice, dodirom uočljive, koje podsjećaju na Brailleovo pismo - pismo kojim se služe slijepe osobe. Istoimeni projekt pokrenula je Udruga slijepih Zagreb, a cilj je poboljšanje kvalitete života i zapošljivosti slijepih i slabovidnih osoba.

Barbara Šajinović, jedna od troje stalnih zaposlenika ove male tvornice mirisa, upoznala me s cijelim projektom i otkrila mi kako se ona sama pridružila timu Udruge slijepih Zagreb, susreće li se s predrasudama s obzirom na svoju slabovidnost te što bi po njoj trebalo promijenti u sustavu i razmišljanjima ljudi kad su u pitanju slijepi i slabovidni.

Osim što je voditeljica ovog pogona, Barbara je i magistrica primijenjene kemije koja je svoje radno iskustvo započela kao asistentica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, ali je znanstvenu karijeru zbog velikog oštećenja vida napustila te se pridružila malom, ali vrijednom timu Udruge slijepih Zagreb.

Image

(Foto: Borna Filic/PIXSELL)


"U ljeto 2016. izvršni direktor Udruge me nazvao i pitao jesam li zainteresirana za ovaj posao. Nikad do tad nisam bila članica Udruge. Znali su za mene jer sam par mjeseci prije razgovarala s gospođom Jadrankom, socijalnom radnicom u Udruzi. U jesen su se održale prve edukacije i radionice i u 11. mjesecu su me zaposlili na pola radnog vremena u sklopu projekta Sapuni s točkicama. U siječnju iduće godine osnovano je trgovačko društvo Sfera visia j.d.o.o. i od tad sam zaposlena na puno radno vrijeme kao voditeljica/tehnolog proizvodnje", govori Barbara.

Na samom početku zanimalo me kako je uopće nastala ideja o proizvodnji sapuna s točkicama. "Ideja je nastala kao rezultat velikog odaziva članova Udruge slijepih Zagreb na radionice izrade sapuna. Članovi su pokazali veliko zanimanje, a i mogli su neometano pratiti program s obzirom na tjelesno oštećenje", rekla mi je Barbara i dodala kako za sada u ponudi imaju tri vrste krutih suvenira i poklon sapuna, odnosno:

  • Sapun s točkicama
  • Sapun mozaik četvrtasti
  • Sapun mozaik okrugli.

Svi sapuni mogu se kupiti na njihovom web shopu, u trgovinama dm-a pa čak i u nekim suvenirnicama, a Barbara mi je rekla i kako se bilo koji od ovih sapuna dodatno može personalizirati i pakirati u personaliziranu ambalažu u skladu sa željom naručitelja. Ukoliko se radi personalizirani sapun, može se izabrati boja, miris, dizajn kutijice u kojoj dolazi, ali i natpis na Braillovom pismu.

Image

(Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Što se tiče procesa izrade sapuna, oni se izrađuju iz gotove sapunske baze koja se kupuje od dobavljača ili proizvodi kod nas. "Baza su ulja: maslinovo, suncokretovo, kokosovo, palmino, biljno…i natrijeva lužina (soda).  Takva gotova baza se otapa, dodaju joj se mirisi i pigmenti te se nalijeva u kalupe ovisno o vrsti sapuna koji se izrađuje. Nakon pola sata do sat vremena sapun je dovoljno tvrd da se može vaditi van iz kalupa. Potrebno je da odstoji još neko vrijeme na zraku nakon čega se može pakirati."

Iako se dnevno može proizvesti i do stotinjak ovakvih sapuna, u njihovom malom timu od troje stalno zaposlenih - radni dani se razlikuju ovisno o poslu koji je potrebno obaviti. "Nije svaki dan proizvodnja. Ponekad je naglasak na prodaji, administraciji, razvoju novih proizvoda…", govori Barbara te dodaje kako im povremeno na edukaciju i pripremu za rad dolaze članovi udruge koji tada rade s njima nekoliko mjeseci.

Image

(Foto: Borna Filic/PIXSELL)


Svakako treba spomenuti kako ove jeseni na tržište planiraju izbaciti - higijenski tekući sapun, koji će također biti prirodan te 'skuhan' u njihovim reaktorima, a za sada se planiraju tri vrste takvog sapuna različitog sastava. Naravno, Barbara dodaje kako im je cilj opstati na tržištu, posebno uz sve moguće jeftine deterdžente koji se prodaju pod tekući sapun.

S obzirom da je Barbara visoko slabovidna od rođenja te ima svega šest posto vida, zanimalo me je li se ikad susrela s predrasudama u radu, na što mi je ona odgovorila kako su predrasude te manjak znanja i razumijevanja uvijek prisutni, a nažalost - izostanu jedino kada ne spominje probleme s vidom i pravi se, kako kaže, 'normalna'. 

Osim s predrasudama, slijepe i slabovidne osobe nose se s mnogim drugim izazovima na tržištu rada, a Barbara ističe samo neke od njih: s manjkom radnih mjesta, kao i svi ostali, ali i s manjkom razumijevanja problema i strahom od drukčijih.

Image

(Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

"Općenito bi trebalo mijenjati sustav vrijednosti, pažnju polagati na zaposlenu osobu, a ne na dobit te uvijek gledati čovjeka koji stoji ispred tebe, slušati njegove potrebe, želje, molbe, a ne razmišljati kako bi mogao biti koristan…Onda je svejedno imaš li tjelesno oštećenje ili si savršen", zaključuje na kraju.