"Rasturite" na razgovoru za posao!

Kako se pripremiti za intervju s novim poslodavcem? Što je sve potrebno kako biste pozitivno iznenadili mogućeg šefa?

"Rasturite" na razgovoru za posao!

Vjerujemo da ne postoji čovjek koji dolazi na razgovor za posao potpuno opušten, relaksiran i spreman na dobru zabavu. Svima nam to predstavlja svojevrsan stres i ne možemo se riješiti napetosti, nelagode ili straha.

Ipak, postoje načini i smjernice pomoću kojih možemo nelagodu pretvoriti u zanimljivi izazov.

PRIPREMA
Pod dobrom pripremom smatra se detaljno proučavanje mjesta na kojem želite dobiti posao. Uz današnji način života gdje su informacija zaista vrlo dostupne, možete krenuti s istraživanjem na internetu i pogledati čime se sve tvrtka koja vas zanima bavi. Korporativne stranice dobar su izvor za vašu pripremu, ali i svi članci iz medija iz kojih možete otkriti puno više iz neke druge perspektive. Uzmite si vremena, zapišite sve što mislite da je važno i na razgovoru za posao pokažite da znate nešto više o strategijama i ciljevima same tvrtke. Također, obavezno sa sobom ponesite životopis i molbu za zaposlenje u printanom obliku u slučaju da to bude potrebno, kao i neki drugi dokument koji bi vaš potencijalni poslodavac mogao tražiti od vas.

GOVOR TIJELA
Dodirivanje kose, nosa, češkanje po glavi i licu vašem će sugovorniku otkriti da ste previše nervozni i da se ne osjećate dobro. Kontrolirajte svoje pokrete koliko je god to moguće. Ne udaljavajte se previše od sugovornika jer će to odati važu pretjeranu nelagodu, kao i činjenicu da se ne osjećate dobro i da se želite udaljiti od njega. Nitko neće željeti zaposliti osobu koja se čini kao da želi pobjeći. Trebate izgledati sigurno, pouzdano i susretljivo, a to ćete postići sigurnim, mirnim pokretima ruku i nogu, gledanjem sugovornika u oči i laganim osmjehivanjem koje će drugima odati dojam da se osjećate ugodno.

PROFESIONALNOST
Profesionalnost možete iskazati na bezbroj načina. Najvažniji od njih su da sugovornika pozorno slušate, gledate u oči i postavljate smislena i pametna pitanja koja se nadovezuju na tijek i prirodu samog razgovora. U profesionalnost se ubraja i način vašeg odijevanja. Pripazite da to bude u skladu s mjestom za koje se prijavljujete, a s hlačama na crtu, košuljom ili pencil suknjom zasigurno nećete pogriješiti.

SAMOUVJERENOST I ZNANJE
Ako mislite da je znanje najvažnija stavka, varate se. Važna je jer vam je potrebna za posao za koji se prijavljujete, no na razgovoru za posao, potencijalni poslodavac će kod vas tražiti i gledati prvenstveno na samouvjerenost, snalažljivost i osobnost kako bi vidio odgovarate li kao osoba profilu tvrtke i/ili tima u kojem ćete se možda naći.

OSMIJEH I ENTUZIJAZAM
Osmijeh je znak iskrenosti, susretljivosti i pozitivnosti. Ako na razgovor za potencijalni posao dođete namrgođeni, ukočeni i zabrinuti, vjerujte, to je prvo što će vaš sugovornik na vama primijetiti. Dobar dojam, osim vedrinom, možete ostaviti i zainteresiranošću za problematiku tvrte i radnog mjesta za koje se kandidirate, te tako da pokažete kako vas zanima dodatno usavršavanje i rad na sebi.