Financijski savjeti

U samo šest koraka pametno organiziraj svoj mjesečni budžet

Ako se i tebi čini da ti novci jednostavno nestaju s računa bez da si kupila nešto veliko vrijeme je da napraviš mjesečni budžet

pexels-skitterphoto-9660.jpg
Foto: Pexels

Upravljanje financijama jedna je od velikih životnih obaveza koja nam dolazi s ulaskom u svijet odraslih. Iako se radi o vrlo važnom aspektu života, o financijama i raspolaganju novcem nismo naučene u školi, ne pričamo mnogo s vršnjacima pa čak ni roditeljima stoga nije niti čudo da ti se nekada čini kao da ti novac jednostavno nestaje s računa.

Image

Trikovi kako iskoristiti kozmetičke proizvode do zadnje kapi i uštedjeti

Rješenje za takav problem je organizirani mjesečni budžet. Jednom kada si zacrtaš koliko ćeš novca potrošiti na što, više će ti novca ostati za štednju ili kupovinu sitnica koje te vesele, a ujedno ćeš znati i da su tvoji mjesečni troškovi pokriveni.

Istražile smo najefektivniji način upravljanja osobnim financijama koji će te poštedjeti onog osjećaja neizvjesnosti kada dođe novi mjesec, a ti u novčaniku imaš dovoljno novca da platiš račun za mobitel ili napuniš hladnjak namirnicama. Jednom kada savladaš ove tehnike, takvih dilema više neće biti.

Izračunaj mjesečne prihode

Prvo i najosnovnije moraš znati s koliko novca upravljaš za pojedini mjesec. U to ulazi tvoja plaća, ali i svaka dodatna zarada koju dobiješ od drugog posla ili možda hobija koji ti zarađuje novac.

Zbroji fiksne izdatke

Idući korak je da skupiš sve svoje račune koji dolaze na mjesečnoj bazi i zbrojiš ih. U tu kategoriju ulaze računi za struju, vodu, mobitel, internet, članstva u teretani i slično, ali i novac koji trošiš na hranu. Sve su to stvari koje ne možeš odgoditi i jednostavno moraš platiti svaki mjesec.

Zbroji izdatke koji nisu fiksni

Osim računa koje plaćamo svaki mjesec, postoje i oni koji nam na naplatu dolaze svakih par mjeseci ili jednom godišnje, kao primjerice plin ili registracija automobila. Takve stvari znamo smetnuti s uma sve do trenutka kada ih trebamo platiti pa je zato dobro o njima misliti unaprijed.

Misli i na dugoročni financijski plan

Jednom kada su svi osnovni računi plaćeni, možemo razmišljati i o štednji ili dugoročnijem ulaganju u nekretninu ili nešto slično. Zato je važno takve izdatke također uvrstiti u mjesečni budžet, iako se oni mogu mijenjati iz mjeseca u mjesec, ovisno o visini drugih izdataka.

Ne zaboravi na zabavu i slobodno vrijeme

Dio mjesečnog budžeta svakako trebaš odvojiti za zabavu. Nitko od nas ne može preživjeti samo od posla i obaveza i zato si trebaš napraviti prostora u budžetu za fine večere s prijateljima, odlaske u kino ili za malo putovanje. Jednom kada organiziraš svoje financije, vidjet ćeš da to i nije tako teško.

Vrijeme je za malo matematike

Sada kada su svi troškovi raščlanjeni, vrijeme je za malo računanja. Prvo od ukupnih prihoda oduzmi fiksne mjesečne troškove, troškove koji su fiksni, ali nisu na mjesečnoj bazi i one koje si stvorila u dugoročnom financijskom planu. Sve što ti je od prihoda ostalo namijenjeno je za zabavu i slobodno vrijeme. Ako je preostali iznos veći od planiranog za tu kategoriju, tvoj budžet je već uspješno organiziran.

No što kada budžet nije dovoljan?

Ako tvoji mjesečni troškovi prelaze tvoj budžet, vrijeme je da se ozbiljno pozabaviš pronalaskom krivca. Istraži koji dio budžeta oduzima previše novca te pronađi način kako ga drugačije strukturirati. Važno je da te tvoj način života i zabave ne dovede u dugove iz kojih se kasnije teško izvući. Zato ej dobra ideja pozabaviti se svojim budžetom čak i ako ti on ne stvara dugove. Iznenadit ćeš se koliko nam sitni, a nepotrebni troškovi mogu oduzeti novac koji bi inače potrošile na nove krpice ili zabavu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.