Pokrenut projekt kulinarske edukacije za invalidne osobe

Poslovnim osposobljavanjem prema društvu jednakih mogućnosti

Pokrenut projekt  kulinarske edukacije za invalidne osobe

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma predstavit će se projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za uključivanje u rad ugostiteljskih objekata u svojstvu radnika  u kuhinji, te ispravan način njihovog posluživanja kao gostiju. Buduće generacije kuhara koje su ujedno i osobe s invaliditetom biti će educirane u pokretnoj školi kulinarstva – gastro kamionu.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, u zagrebačkom hotelu Sheraton bit će organizirana prezentacijska večera na kojoj će Vedran Habel uz suradnike predstaviti mogućnosti edukacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u ugostiteljskoj i kulinarskoj struci. Prezentacija će, između ostalog, ojačati strukovne i socijalne kompetencije u Hrvatskoj i potaknuti poduzetnike na uključivanje osoba s invaliditetom u rad. Osnovni ciljevi ove prezentacijske večere bit će:
-     naglasiti činjenicu da osobe s invaliditetom mogu ravnopravno sudjelovati u radu ugostiteljskog objekta te kvalitetno obnašati funkcije šefa kuhinje ili nastavnika
-    prikazati rad gluhih, slijepih i paraplegičnih osoba
-    prikazati način ispravnog posluživanja osoba s invaliditetom.

Osim navedenog, bit će predstavljen i projekt pokretne škole kuhanja za invalidne osobe – gastro kamion, potpuno opremljen kulinarskom i opremom za posluživanje kojem je primarni cilj edukacija, a nakon toga i primjena u turističke svrhe te u svrhe podizanja standarda u gastronomskoj ponudi Hrvatske.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj živi  429.421 osoba s invaliditetom, što čini 11,5 % ukupnog stanovništva. Oko 15.500 djece s teškoćama u razvoju uključeno je u proces odgoja i obrazovanja.

Image