#podrzidomace: Zlatko Puntijar - zbog korone mu je zaustavljeno poslovanje, no on ne miruje i već osmišljava nova jela za svoj restoran

'U Hrvatskoj se od navek fino jelo i pilo pa bude i dalje te daj Bože da se iz naših lokala što prije čuje zveket tanjura, žamor veselih gostiju i pjesma.'

#podrzidomace: Zlatko Puntijar - zbog korone mu je zaustavljeno poslovanje, no on ne miruje i već osmišljava nova jela za svoj restoran

Gotovo mjesec dana je prošlo otkako je u Hrvatskoj sve stalo. Pandemija koronavirusa zaustavila je cijeli svijet pa tako i hrvatsko gospodarstvo. Zatvoreni su naši omiljeni restorani, kafići i hoteli.

Najviše su pogođeni ugostitelji i turistički djelatnici, a jedan od njih je i Zlatko Puntijar – vlasnik unikatnog zagrebačkog restorana Stari Puntijar i boutique hotela Puntijar koji se nalaze u elitnom dijelu Zagreba u Gračanima.

Zlatko je u poduzetničkim vodama od 1987. godine, a ugostiteljstvom i hotelijerstvom bavi se već kao peta generacija. Kako mi je ispričao, njegovi su preci prvu gostionicu otvorili davne 1838. godine. Ljubav prema gastronomiji rodila se već u mladosti, a ugostiteljstvo mu je, kako kaže, u genima. "Oduvijek me zanimala povijest gastronomije koju istražujem od svoje mladosti".

Image


(Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Restoran Stari Puntijar poseban je zbog duge i bogate obiteljske tradicije, a gosti u restoranu imaju priliku kušati vrhunska jela spravljena po starim receptima. Zlatko mi je otkrio i koje bi jelo preporučio onima koji se prvi put nađu u njegovom restoranu.

"Paleta jela je velika pa preporuku uvijek radim kroz razgovor sa gostima kada čujem kakav tip jela gosti najviše vole ali svakako bi to bilo iz meni najdražih kuharica a to je rukopisna kuharica grofa Nikole Zrinskog 1662.god. ili iz prve kuharice tiskane na hrvatskom jeziku 1813.godine."


Hotel Puntijar, u sklopu kojeg se nalaze i restoran i muzej, vrlo je unikatan i priča bogatu povijesnu priču. Uređen je u tradicionalnom stilu s pomno odabranim i restauriranim antiknim komadima namještaja. Zidove hotela krase slike i fotografije koje goste uvode u povijesnu priču o Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj. Zlatko mi je ispričao i gdje pronalazi sve te antikne dragocjenosti.  

"Manji dio sam naslijedio, a ostalo sakupljam cijeli život po cijeloj Hrvatskoj, ali i u inozemstvu." (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)?


Zanimljivo je spomenuti i kako je Zlatko veliki gurman te strastveni kolekcionar starinskih kuharica. U sklopu restorana Stari Puntijar nalazi se i muzej gastronomije u kojem se, uz razne zanimljive predmete koji su se koristili u kuhinjama tijekom povijesti, nalazi i jedna od najvećih privatnih zbirki kuharica. Vlasnik je i izdanja „Wiener Kochbuch“, najmanje kuharice na svijetu, štampane oko 1900. godine u Beču, za koju se pretpostavlja da su je izradili češki majstori i od koje su ostala sačuvana samo četiri primjerka.

"U mom muzeju gastronomije nalazi se preko 3000 kuharica, 2000 starih jelovnika, 1000 turističkih vodiča te drugi eksponati vezani uz gastronomiju, a izloženi su i tanjuri iz kojih je jeo Papa Benedikt XVI, jer smo pripremali ručak za Papu 2011.g., kada je bio u Zagrebu i za Papu Ivana Pavla II smo 1994.g. i 1998.g., pripremali domjenak tako da sam imao čast tri puta ugostiti Pape."


S obzirom na to da trenutna situacija najteže izazove stavlja upravo pred ugostitelje i hotelijere, pitala sam ga kako se snalazi ovih dana.Zlatko mi samo kratko kaže da iščekuje bolja vremena. Slobodno vrijeme u karanteni posvetio je onome što najviše voli:  
"Pripremam za tisak prijevod na hrvatski najstarije kuharice koja je postojala u Hrvatskoj - Marx Rumpolt iz 1581.god., restauriram namještaj, slike itd., koji me već dulje vremena čeka da još dodatno uredim hotel i restoran."

Otkrio mi je i što misli o tome kako će kriza s koronavirusom utjecati na njegovo poslovanje u budućnosti:

"I moji preci su prolazili kroz razna teška vremena, ratove, krize, pandemije itd., ali još uvijek smo tu pa ako Bog da i ovu krizu ćemo prebroditi i oporaviti se. Uz  pomoć Vas dragih gostiju zbog kojih smo tu i bez kojih ne bi bilo niti nas. Vi ste naši vjerni gosti, pouzdani poslovni partneri i prijatelji. Znate nas ohrabriti kad nam je teško, a i ukazati na nove mogućnosti. Vaša iskrena i topla riječ naša je vjera i nada."Zadovoljan je s vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu, no nada se i drugim mjerama jer, kako kaže, ovo neće biti dovoljno:

"Mjere su dobre za početak, ali se nadam i drugim mjerama jer za oporavak ovo nije dosta. Oporavak će biti dugotrajan."

Nada se da će što prije ponovno moći nastaviti s radom i otvoriti svoja vrata za goste i posjetitelje, ali isto tako smatra da se nećemo baš tako skoro vratiti u 'normalu'. Već ima i planove koje namjerava realizirati kada se ukinu zabrane i mjere koje su trenutno na snazi.

"Planiram staviti u ponudu nova jela koja sada u vrijeme karantene isprobavamo, a prema receptima kuharica starih do 500 godina, a kada će biti mogućnost i većeg okupljanja proslaviti 180 godina obiteljske ugostiteljske tradicije."

Za kraj, Zlatko je optimističan:

"U Hrvatskoj se od navek fino jelo  i pilo pa bude i dalje te daj Bože da se iz naših lokala što prije čuje zveket tanjura, žamor veselih gostiju i pjesma."

Stay positive, ostani negativna. #podrzidomace

Foto: Instagram