#podrzidomace: Iva je pisala kad bi klinci zaspali i tako je nastala njezina prva slikovnica

Prijateljstvo je svijet u kojem se osjeća prihvaćanje, u kojem si siguran. I upravo nas u taj svijet uvodi nova dječja slikovnica 'Svemirsko prijateljstvo' koja je nastala u suradnji autorice Ive Novosel i ilustratorice Ane Kadoić

#podrzidomace: Iva je pisala kad bi klinci zaspali i tako je nastala njezina prva slikovnica

40-godišnja otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu, kapetanica troje malih od palube, od kojih su dvoje već zaplovili prema oluji zvanoj „Pubertet“, inspiracije ima na bacanje. 

„Riječi su moj posao i moja ljubav, oduvijek. Riječi, rečenice, stihovi, priče, popisi, romani…gutam knjige, izbacujem priče. I imam sreću što kroz posao mogu i pisati  i pričati, ovisno o danu. Radim kao turistički vodič, kad god mi to „od 9 do 5“ posao dopušta, specijalizirana sam za eno-gastro ture što zapravo znači da ljudima uz hranu i vino pričam o hrani, vinu, povijesti i…svemu što dođe na red. S druge strane, od ponedjeljka do petka od 9 do 5, moj posao je da pišem. Pa kad djeca zaspu, pišem još malo, za svoj gušt.“ objasnila je Iva.

Image

#podrzidomace: Prijateljice su zajedno otvorile vintage trgovinu i nisu pogriješile

Upravo je svestrana Iva zaslužna za to da je svijet dječjih slikovnica postao je bogatiji za još jedno izdanje, ovoga puta u suradnji autorice i ilustratorice Ane Kadoić. „Svemirsko prijateljstvo“ je slikovnica za djecu i odrasle, a najkraće rečeno, donosi priču o prihvaćanju različitosti.

Djevojčica i dječak, Melita i Pero, izgubljeni su u svojim galaksijama. Ili, točnije, zatvorili su se u njih, svatko iz svojih razloga, iza svojih zidova. Jednog se dana susretnu na klupici u parku, i kao da se prepoznaju, osjete da je to trenutak u kojem mogu srušiti zidove, izbrisati strahove i nesigurnosti i stvoriti jedan sasvim novi svemir. U njemu nije važno koliko su različiti jer upravo je u toj različitosti ljepota i čarolija. U njemu nije važno kako govore, ni što govore, važno je da se slušaju i čuju. Njihovi se svjetovi nadopunjuju jer se zajedno osjećaju sigurno.

shimmer fallback„Ideja o priči s klupice mi se dugo motala po glavi, a čitav se tekst gotovo sam složio jednog poslijepodneva. Ana Kadoić je na njega odmah reagirala sa sjajem u očima (što je dobar znak i uvijek poluči čaroban rezultat), Nina Vađić je rekla „Ovo je jedinstveno, to radimo“ i krenule smo…“, kaže Iva Novosel

Melitu i Peru je, uz Ivu Novosel, zapravo oživio čitav tim izvrsnih ljudi. Ilustratorica Ana Kadoić prijateljstvu je dala jednu posebnu vizualnu dimenziju, urednica Snježana Babić Višnjić prepoznala je i razumjela sve slojeve priče, Branko Gredelj je sve genijalno posložio među korice, a Nina Vadić dala sve od sebe da ova priča o prijateljstvu nađe put do svojih čitatelja. Svi su ujedinjeni u Sretnom srcu, maloj nakladničkoj kući velikog srca.

shimmer fallbackSlikovnica „Svemirsko prijateljstvo“ prilično je aktualna u vremenu u kojem trenutno živimo, u kojem smo i fizički primorani na odvojenost i distancu. Iako Iva kaže da joj to nije bila primarna namjera, jer tekst je nastao prije nego je svijet kako izgleda danas uopće bio zamisliv (a radi se samo o par mjeseci prije pandemije) nije loše kroz kratku i inspirativnu priču podsjetiti se koliko je važno održavati ili stvarati odnose u kojima se osjećamo sigurni, svoji, zaštićeni. Baš u ovo vrijeme kad je odvojenost postala izraz brige i ljubavi prema drugima (koliko god to suludo zvučalo),  povezanost je iznimno bitna. Dodajmo tome predivne, posebne ilustracije Ane Kadoić i imamo djelo u kojem će uživati i djeca i odrasli.

„Pišem čitavog života. I moj se „od 9 do 5 posao“ temelji na pisanju. Čak i kada nemam olovku u ruci ili tipkovnicu ispred sebe, pišem u glavi. Pišem razne formate i većina je onih, neprofesionalnih, intimnijih skrivena u bilježnicama, ladicama, folderima. Moguće da će tamo i ostati zauvijek, ne znam. Ovo je prvi puta da su moje rečenice dobile korice. Oduvijek sam o tome sanjala, a zapravo nikad nisam mislila da će prva biti slikovnica. No, moram priznati da mi je drago.“ Ispričala nam je Iva.


Knjiga je dostupna u knjižnicama diljem Hrvatske, knjižarama te u  online trgovini.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.