Podrška domaćim malim brendovima sada je važnija nego ikad: Ovo su jednostavni načini kako im možeš pomoći

Cijela situacija s koronavirusom najviše pogađa male poduzetnike, kreativce i domaće brendove pa je sada više nego ikad važnije kupovati domaće te podupirati njihov rad

Podrška domaćim malim brendovima sada je važnija nego ikad: Ovo su jednostavni načini kako im možeš pomoći

Pandemija koronavirusa zahvatila je gotovo cijeli svijet te nas prisilila da ostanemo u kućama i da se na najbolji mogući način prilagodimo novonastaloj situaciji.

Zdravlje nam je sada svima prioritet, kao i zaštita onih najranjivijih skupina u društvu. Ipak, ne možemo opovrgnuti činjenicu da je ovaj period težak i neizvjestan i svima nam prilično teško pada biti zatvoren u kući, a sve to skupa loše utječe na nas kao pojedince, na naše mentalno zdravlje, ali i na gospodarstvo u cjelini. Koliko god pokušavali biti optimistični, ekonomski stručnjaci tvrde da nas najgore posljedice tek očekuju u narednim godinama, a sprema nam se i velika gospodarska kriza.


Image


Unsplash


Cijela situacija s koronavirusom najviše pogađa male poduzetnike,  kreativce i domaće brendove pa je sada više nego ikad važnije kupovati domaće te podupirati njihov rad.

Na svu sreću, većina tih manjih brendova ima i svoje webshopove ili pak profile na društvenim mrežama putem kojih možemo dalje kupovati njihove proizvode i na taj im način barem malo olakšati da prebrode ovu krizu. U nastavku otkrivamo pet odličnih načina kako ih možeš podržati u ovim teškim vremenima. 


Foto: Unsplash

Kupuj namirnice od lokalnih proizvođača

Umjesto da kupuješ namirnice kod velikih trgovačkih lanaca, radije se fokusiraj na lokalne proizvođače. Svatko od nas u svom kraju ima mnogo malih proizvođača i OPG-ova koji se bave uzgojem voća, povrća i domaćih proizvoda, a većina njih vrši dostavu na kućnu adresu što je zaista super jer je sada najvažnije ostati doma. Postoje i brojni restorani koji nude catering i dostavu pa možeš i njih podržati, osobito ako radiš od doma i ne stigneš kuhati.


Prati svoje omiljene brendove na drušvenim mrežama

Protokoli i mjere sada se mijenjaju iz dana u dan, a to vrijedi i za rad samih trgovina. Kako bi bila u toku s najnovijim informacijama, zaprati svoje omiljene domaće brendove na društvenim mrežama i podijeli njihove profile kako bi ih i drugi mogli podržati. Sada je vrlo važno da budemo tu jedni za druge. Mnogi brendovi nude i razne popuste, a o tome obavješatavju svoje fanove i putem društvenih mreža pa je to odlična prilika da kupuješ domaće i da nešto uštediš.  Image

Naručuj online

Iako je popularna već neko vrijeme, online kupovina sada zaista postaje još bitnija. Kad god možeš, naručuj online i nemoj izlaziti bez prijeke potrebe, barem dok vrhunac epidemije ne prođe. Svoje proizvode možeš platiti unaprijed kako ne bi morala dolaziti u kontakt s dostavljačem prilikom same dostave paketa. Na taj način čuvaš svoje i tuđe zdravlje te podupireš domaću proizvodnju. Plac.hr, Moje Zrno, Uberiovo samo su neke od online adresa na kojima možeš obaviti online kupovinu namirnica.


Image

Kontaktiraj ih

Imaš li neke svoje omiljene lokalne brendove, kozmetičarku ili frizerku kod kojih redovno hodaš, sada je dobra prilika da im pružiš svoju podršku. Kontaktiraj ih i pitaj postoji li neki način da ih podržiš. Primjerice, možeš zakazati termin za unaprijed ili pak kupiti poklon kartice koje kasnije možeš nekome pokloniti. Tebi neće biti veliki izdatak, a malim obrtnicima i firmama to sada zaista može puno značiti. Čak i ako im ne možeš pomoći u financijskom smislu, svejedno ih nazovi i reci im da misliš na njih i da jedva čekaš da se ponovno vidite. Takve male geste će ih obradovati u ovim trenucima dok im je teško.


Kupuj poklon kartice ili doniraj

Mnogi mali poduzetnici koji su privremeno morali zatvoriti vrata svojih radnji ili trgovina nude kreativna rješenja i tijekom krize, a poklon kartice i bonovi su odličan način da im pomogneš usred ove krize. Bilo da je riječ o restoranu, maloj trgovini ili pak kazalištu, raspitaj se putem njihovih društvenih mreža ili telefona za poklon kartice i bonove koje kasnije možeš sama iskoristiti ili pak nekome pokloniti. Ako si u mogućnosti, uvijek možeš i donirati nešto novaca malim brendovima obrtnicima, kreativcima, lokalnim kazalištima, muzejima i drugim institucijama koje sada trpe velike gubitke.Image