One mogu sve!

Žene mogu imati i karijeru i uspješan obiteljski život bez prevelike muke

One mogu sve!

Već odavno se ustanovilo da su žene jednako sposobne obavljati neke od najtežih i najkompliciranijih poslova kao i muškarci. A postoje i žene koje mogu imati i uspješnu karijeru, uspješni obiteljski život, i sve to bez prevelike muke. Uz malo pomoći i truda, i vi možete postati jednako uspješna žena…

Upravljanje vremenom i obavezama

Samo jako dobro organizirana žena može dobro usklađivati obaveze na poslu i kod kuće. Dobro iskoristite rokovnik  - bilo onaj u koji pišete ili elektronski, kako ne biste zaboravljali na obaveze ili se “prebukirali”. Budite realistični što se tiče svojih obaveza i nemojte obećavati ono što znate da nećete stići - i što se tiče posla, i obitelji. Osim u hitnim slučajevima, otkazivanje ili nedolazak na sastanak, ili recimo recital svog djeteta, jednako je neodgovoran.

Mreža kontakata

Networking, odnosno mreža kontakata, odličan je način da upoznate profesionalce, klijente i ostale ljude koji vam mogu pomoći u poslu. Isto je i sa svakodnevnim obavezama vezanim za dom i obitelj. Jednako je bitno da znate koga poznajete (imajte dobro organizirani adresar), kao i da stalno upoznajete nove ljude i s njima održavate kontakt – od kolega, poznanika sa tečajeva, bivših kolega, susjeda, frizera, trgovaca, instruktora i učitelja svoje djece. S ostalima dijelite informacije i svoje sposobnosti, a one će vam se vratiti, a da toga nećete biti niti svjesni. Ostanite u kontaktu s ljudima, čak i kada vam naizgled nisu potrebni.

Jedinstvena

Ovo ste već sigurno i prije čuli: mislite i djelujte izvan okvira i zadanih granica. Budite drugačiji, to pokazuje kreativnost, a kreativnost je bitna u svim poljima života. Osobito u poslu gdje se stalno traže novi, svježi pogledi i ideje. Ovo je nešto što ne možete odglumiti, zato budite iskreni i vjerni sebi u svakoj situaciji, i vaša strast za životom, u kojem znate da možete imate sve što želite, sama će početi isijavati iz vas.

Financijski stabilna

Pametno upravljajte s novcem, nemojte bezveze trošiti radi hirova i budite svjesni gdje trošite svoj novac (začudili biste se koliko žena niti ne zna gdje je potrošila dio ili sav svoj novac) i u poslu, i kod kuće. Čak i ako ste vođenje svojih financija prepustili profesionalcu, svejedno kontrolirajte priljev i odljev svog novca.

Dajte drugima

E sad ovo možete smatrati karmom ili si tumačiti onom uzrečicom “Sve se vraća, sve se plaća” ovisno o tome u što više vjerujete – ali u najviše slučajeva oni su istiniti. Budite darežljivi prema drugima. Donirajte barem maleni dio novca onima kojima je potrebnije. No pomoć ne mora biti novčana – postanite mentor nekome, pomažite kolegama i prijateljima…

Ispušni ventil

Ako morate žonglirati sa sto stvari dnevno, održavati kontakte s ljudima i još biti darežljivi prema svima – potreban vam je ispušni ventil, mjesto ili aktivnost gdje ćete izbaciti sve frustracije iz sebe. Svakog dana, ili najmanje tri puta tjedno odvojite vrijeme samo za sebe – to može biti i samo pola sata, a što ćete raditi ovisi samo o vama… Čitajte knjigu, otiđite na masažu, upišite neki borilački sport… I ove svoje aktivnosti shvaćajte jednako ozbiljno kao i svaki drugi sastanak ili obavezu u svom kalendaru – to je nešto što ne smijete otkazivati ili preskakati.

Balans

Na kraju dana morate biti svjesni što vam je najvažnije u životu. Jednom kad to, što god to bilo, stavite na vrh svoje liste prioriteta, sve ostalo će se već posložiti. Ponekad je potrebno samo načiniti odmak i sagledati stvari realno.