Koje su osobine i kompetencije potrebne da biste postali uspješni poduzetnik?

Ako čekate pravi trenutak da krenete, možda nikad nećete ostvariti svoje snove

Koje su osobine i kompetencije potrebne da biste postali uspješni poduzetnik?

Glavnina ljudi će reći disciplina, samopouzdanje, razmišljanje izvan okvira, inicijativa, odlučnost, socijalne vještine...no navesti će da postoji i taj “x-faktor”, “ono nešto” za što ne postoji definicija, ali izdvaja uspješne ljude. S obzirom na postojeće državne poticaje za samozapošljavanje, možemo reći da nikad nije bilo lakše otvoriti obrt ili tvrtku.

No otvaranje je tek početak i potrebno je mnogo više od toga da bi postali i ostali uspješni poduzetnik. Zna to dobro Marina Kolar, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Konekta i organizatorica konferencije/edukacije “Novo lice (ženskog) poduzetništva" 11.4. u Čakovcu.

Image


Marina Kolar

Prije nekoliko godina, nakon više od 16 godina rada u tvrtkama i organizacijama gdje je od početnice došla do direktorice, odlučila je započeti svoju poslovnu priču. Nekoć i sama dio statistike ženskog poduzetništva prema kojoj se žene teže odlučuju na pokretanje vlastitog posla, danas pomaže drugima da pronađu svoju osobnu i poslovnu svrhu, te pokrenu (ili stvore) pravi posao za njih. Vjeruje da svaki pojedinac može pronaći ili stvoriti posao na kojem može ispuniti sve svoje potencijale. Uživa u procesima brušenja poduzetničkih ideja kao i u procesima organizacijskog razvoja u sklopu kojih kaotične timove i tvrtke vraća na put uspjeha. 

U Hrvatskoj su žene vlasnice samo 21% trgovačkih društava i 33% obrta

Žene još uvijek u značajno većem broju osnivaju poduzeća iz nužde nego zato što imaju obećavajuću poslovnu ideju (najčešće u sektoru pružanja usluga i javnom sektoru koji su manje kapitalno intenzivni.) Teže usklađivanje privatnog i poslovnog života, nedovoljna poduzetnička znanja i vještine, nedostatak samopouzdanja i neadekvatno umrežavanje glavne su prepreke ženskom poduzetništvu. Unatoč svemu navedenome, možemo reći da se u zadnje vrijeme žene sve češće ohrabruju pokrenuti vlastiti posao.

Mnogi čekaju "idealno vrijeme" da pokrenu svoj posao, da nađu bolji posao ili da ostvare svoje potencijale, što znači će možda život provesti u čekanju. Ako želimo postati poduzetnici, prije ili poslije trebat ćemo napraviti taj prvi korak kojeg se najviše bojimo, a garanciju možemo sami sebi stvoriti ako dobro izbrusimo svoju poduzetničku ideju, učimo i ako plan imamo spreman prije nego krenemo. Trebat ćete uložiti puno vremena i truda da postavite svoj posao na noge, no taj trud će vam se isplatiti. 

Iako nam se čine da prepreke dolaze izvana, najveća prepreka na svom putu ipak smo mi sami. Poduzetnici ili oni koji o poduzetništvu razmišljaju najčešće navode da trebaju potporu u svim oblicima – u suradnji, promociji, networkingu, edukaciji. Žene pak navode da dodatno trebaju podršku u brandingu, pozicioniranju na tržištu i stjecanju samopouzdanja.

ImageUpravo je ova konferencija “Novo lice (ženskog) poduzetništva” 11.4. još jedan od načina na koji sam željela pružiti podršku ženama (i muškarcima) da se ohrabre i usude stvoriti svoje mjesto pod suncem. Predstavljamo vam inspirativne priče o uspjehu, panel diskusiju “Vrijeme je za promjene”, naučene lekcije poduzetničkog puta, predstavljamo mjere za samozapošljavanje i pokretanje biznisa, a tu je i edukacija o content marketingu i povećanju prodaje uz bogati popratni sadržaj kao što je poslovno fotografiranje za poduzetnice, networking i još mnogo toga.

Na konferenciji će Marina održati predavanje “Kako postati i ostati poduzetnik – najvažnije lekcije mog poduzetničkog puta”, a s obzirom na to da je i certificirana trenerica Švicarskog CH-Q programa upravljanja karijerom i kompetencijama, otkriti će i koji su glavni faktori uspjeha. Nakon ovog događaja, više nema izgovora da ne krenete prema svom cilju.

Sve informacije o konferenciji, govornicama, partnerima i prijavi nađite na     Sudjelovanje je besplatno, ali su prijave obavezne. Dobrodošli!