Kako pravilno oslovljavati u mailu

Oslovljavanje u mailu izrazito je važan dio pošte kao što je i u običnom pismu. Krivo oslovljavanje može rezultirati neugodnjakom. Naučite kako se pravilno obratiti

Kako pravilno oslovljavati u mailu

Obraćanje u mailu nije toliko jednostavno kao što se čini. Vrlo često zbog lošeg uvodnog pozdrava i krivog obraćanja ispadamo nepristojni, prehladni, pretjerano bliski i ostalo. 

Obraćanje u mailu - tipovi 
Formalna pisma
Formalna pisma ona su koje pišete osobama koje ne znate. U to pripadaju i kompanije, institucije, državna tijela i sva ostala poduzeća ili organizacije. U pisanju formalnog maila koristit ćemo hladniji ton, ali i pozdrav. 

Najsigurnije obraćanje u mailu ovakvog tipa je "Poštovani/a" te dodamo titulu ili gospođo/gospodine. Ako je znamo, titula se uvijek dodaje i to ona najviša koju osoba posjeduje. 

Puno puta nećemo znati kome točno pišemo. Institucije ili tvrtke često imaju službe za odnose s javnošću pa one zaprimaju naše upite ili mailove. Obraćanje u mailu u tom slučaju mora biti neodređeno pa se preporučuje "Poštovani" ili "Cijenjeni."

Osobna pisma
U mailovima koje šaljemo osobama koje znamo, prijateljima i obitelji, možemo biti nešto opušteniji. Ovdje se gotovo uvijek koristi oblik "Dragi/a" te dodajemo samo ime. Ovo možete koristiti čak i za poslovne suradnike s kojima se u dosta dobrim odnosima. Za prisniji odnos može se dodati i "Drag/a moj/a", ali to koristite za bliske prijatelje i članove obitelji.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.