Četiri teška pitanja koja si moraš postaviti ako osjećaš da si pred 'burnoutom'

Posljedice burnouta mogu biti vrlo štetne za psihičko zdravlje, a simptomi su na početku vrlo suptilni pa često i ne shvaćamo u kakvoj smo situaciji dok nije prekasno

Četiri teška pitanja koja si moraš postaviti ako osjećaš da si pred 'burnoutom'

Moderan način života, osim mnogobrojnih prednosti, donio nam je i neke neželjene posljedice, a jedna od njih je i stres. Naime, pritisak i naše želje da u što kraćim rokovima odradimo što veći dio posla može dovesti do tzv. 'burnouta', to jest sindroma izgaranja na poslu zbog velike preopterećenosti i iscrpljenosti.

Mentalna i fizička iscrpljenost štetni su za naše zdravlje, a sindrom burnouta je pojava koja je danas među pripadnicima milenijaca sve češća.

Image

Kako ne „izgorjeti“ na poslu?


Osjećaš li se preopterećeno, iscrpljeno i razočarano te si na poslu ili u privatnom životu neprestano pod velikim pritiskom, moguće je da si na putu do burnout sindroma. U tom slučaju, moraš naučiti kako ponovno preuzeti kontrolu nad svojim životom i fokusirati se na sebe i vlastite potrebe.

via GIPHY

Posljedice burnouta mogu biti vrlo štetne za psihičko zdravlje, a simptomi su na početku vrlo suptilni pa često i ne shvaćamo u kakvoj smo situaciji dok nije prekasno. Mnogo je uzročnika i krivaca koji mogu dovesti do burnouta, no najčešće smo mi sami odgovorni za to što nismo stali na vrijeme. Svi smo barem jednom u životu nalazili u takvoj situaciji.

Bez obzira na jesi li samo iscrpljena ili pak imaš osjećaja kao da netko drugi upravlja tvojim životom, trebala bi si postaviti neka važna pitanja koja će ti omogućiti da se vratiš na pravi put. U nastavku otkrivamo o kojim je pitanjima riječ.

Foto: Unsplash


Kada sam posljednji put rekla 'ne'?

Želiš li samu sebe zaštititi od burnouta, onda je ključno da naučiš reći 'ne'. Ako pristaješ na sve, bez obzira na to je li riječ o tvom privatnom životu ili pak karijeri, vrlo je vjerojatno da ćeš se osjećati izmoreno i frustrirano jer udovoljavaš svima drugima osim sebi. Nije sebično biti sam sebi na prvom mjestu, to je nužno želiš li ostati psihički zdrava i zadovoljna sa svojim životom. Odredi si prioritete i fokusiraj se na ispunjavanje vlastitih potreba, a ne tuđih.


Image

Jesam li fokusirana na kvalitetu ili kvantitetu?

Kada smo pod prevelikim pritiskom, imamo tendenciju sve zadatka rješavati napola. Ne zato jer nam nedostaje radne etike, već zato jer samo žurimo naprijed. Zbog takvog načina rada i želje da samo žurimo prema naprijed zanemarujemo kvalitetu. Umjesto da si fokusirana na kvantitetu, probaj napraviti 'to-do' liste zadataka koje je nužno ispuniti i odredi one najvažnije. Svakome se poslu posveti, umjesto da ga samo brzinski odradiš.

via GIPHY

Nedostaju li mi uvjeti za rast i razvoj?

Činjenica je da ni jedno radno mjesto nije savršeno i da svaki posao sa sobom nositi određene prednosti i nedostatke. Ipak, ako osjećaš da si zapela i da već godinama nigdje ne napreduješ niti pak imaš za to uvjete, velike su šanse da ćeš doći do točke u kojoj ćeš se suočiti s burnoutom. Razmisli o tome što nedostaje tvojoj svakodnevnoj rutini na poslu, a što bi ti pomoglo da napreduješ. To vrijedi i za tvoj privatni život i opće blagostanje. Što možeš učiniti da tvoje svakodnevno okruženje postane sretnije i zdravije? Napravi popis idealnog scenarija i zatim ga probaj realizirati, korak po korak.Image

Imam li ograničavajuća uvjerenja koja me sprječavaju da napredujem?

Zastani na trenutak i zapitaj se držiš li se određenih uvjerenja i stavova koji negativno utječu na tvoj život. Također, razmisli i o tome koji su izvori takvih uvjerenja. Na koji način možeš to promijeniti? Sjajno je voditi se određenim principima, no ti te principi ne bi trebali ograničavati niti pak na bilo koji način sputavati na putu do uspješnog i sretnog života. Ako si zapela u stilu razmišljanja 'sve ili ništa', podsvjesno možda dopuštati tim ograničavajućim uvjerenjima da te odvrate od učenja i rasta. Važno je uvijek imati otvoreni um te zauzeti pozitivan stav o životu.