7 hrabrih žena koje ovog trenutka mijenjaju svijet

Žene koje nam svima mogu biti inspiracija!

7 hrabrih žena koje ovog trenutka mijenjaju svijet

Svi se divimo prvoj dobitnici Nobelove nagrade Marie Skłodowska-Curie, 'majci' programiranja Grace Hopper, pokretačici pokreta za građanska prava Rosi Lee Parks, matematičarki Adi Lovelace i drugim velikim damama. 

Ali i dan danas, u modernim vremenima, postoje žene koje mijenjaju povijest. One su snažne, hrabre i ljubazne žene čija će se imena pamtiti i 100 godina od sada, a ovo su njihove nevjerojatne priče:

NADIA MURAD

Nadia je 26-godišnja žena koja je 2018. godine osvojila Nobelovu nagradu za mir. Dobila je ovu prestižnu nagradu za informiranje javnosti o strašnoj situaciji jezidskih žena u Iraku. Nažalost, Nadia Murad je te informacije dobila iz vlastitog iskustva. 

U dobi od samo 21 godine, preživjela je seksualno ropstvo Islamske države. Nakon 3 mjeseca života u paklu uspjela je čudesno pobjeći. Zajedno s drugim izbjeglicama stigla je u Njemačku, gdje je podijelila svoja iskustva, napisala knjigu i postala aktivistkinja za građanska prava. Nadia je odlučila učiniti sve što može kako bi zaustavila patnju drugih žena u svojoj zemlji.

"Teroristi nikad ne bi mogli zamisliti da bi neka jezidska žena bila dovoljno hrabra da cijelom svijetu ispriča detalje o tome što nam oni rade. Mi ih izazivamo, ne dopuštamo da njihovi zločini ostanu tajna. Svaki put kad ispričam svoju priču, osjećam se kao da lišavam teroriste neke od njihovih moći." - Nadia Murad

MELINDA GATES

Melinda je filantropkinja, poslovna žena i supruga Billa Gatesa. Zajedno s njim, osnovala je dobrotvornu udrugu koja je danas jedna od najvećih u svijetu. Melinda i njezin suprug donirali su više od 40 bilijuna dolara kako bi poboljšali zdravstvenu skrb, prevladali glad u siromašnim zemljama, spasili okoliš te se borili protiv teških bolesti.

Nedavno je njezin prioritet postao pomoći ženama diiljem svijeta. Govori o planiranju obitelji, kontracepciji i pravu na obrazovanje. Također podupire poslovne žene te je pravi primjer aktivistkinje koja brine o drugima.   

"Mislim da će neovisne žene promijeniti naš svijet." - Melinda Gates

MALALA YOUSAFZAI

Cijeli svijet je počeo govoriti o Malali Yousafzai kada je ovoj pakistanskoj djevojci bilo samo 11 godina. U to je vrijeme imala blog na kojem je opisala svoj život u talibanskom režimu i javno govorila o ograničenom pristupu obrazovanju u svojoj zemlji. Bila je vrlo hrabra za svoje godine, ali pristalice radikalnog islamskog pokreta nisu dobro podnosili njezine kritike. 2012. godine htjeli su je ubiti: Talibani su došli do njezinog školskog autobusa i vikali: "Tko je Malala?" "Ja sam Malala", ona je odgovorila neustrašivo i tada su je upucali u glavu

Liječnici su spasili Malalu i kad se oporavila, uspjela je ispričati svoju priču UN-u. Znajući da na svijetu ima 57 milijuna djece (od toga 31 milijun djevojčica) koja ne idu u školu, sada čini sve što može kako bi to promijenila. Budući da je ponovno pokrenula raspravu o pitanju obrazovanja u zemljama u razvoju, Malala je 2014. godine dobila Nobelovu nagradu za mir i time postala najmlađa dobitnica ove nagrade.

Kasnije je rekla: "Tog dana, svi moji strahovi su umrli."

NASRIN SOTOUDEH

Nasrin je iranska odvjetnica koji je štitila aktiviste iz oporbe te potaknula pitanje jednakih prava za muškarce i žene u svojoj zemlji, istodobno otkrivajući političke zločine koji se događaju. 

Godine 2018. Nasrin Sotoudeh osuđena je na 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem. Optužena je za zavjeru protiv nacionalne sigurnosti, širenje propagande, kršenje javnog reda i javnog govora bez hidžaba. Sada je u zatvoru i iako cijeli svijet razumije da Nasrin trpi zbog svojih hrabrih riječi o slobodi i zato što je štitila građanska prava žena u svojoj zemlji, jedina organizacija koja je može spasiti je UN. U proljeće ove godine, visoki povjerenik za ljudska prava već je posjetio Iran, tako da postoji nada da će uskoro biti oslobođena.

LEYMAH ROBERTA GBOWEE

Leymah je aktivistica i mirovnjakinja iz Liberije koja je uvjerena da majke mogu istinski promijeniti svijet. Tijekom građanskog rata u svojoj zemlji organizirala je ženski pokret mira. Počeli su prosvjedovati i obratili se predsjedniku:

Pokret Gboweea bio je jedan od glavnih čimbenika koji su uzrokovali prestanak liberijskog građanskog rata, a prva žena predsjednica u povijesti Afrike došla je na vlast. Godine 2011. Leymah Roberta Gbowee primila je Nobelovu nagradu za mir za nenasilnu borbu za ženska prava. Ellen Johnson-Sirleaf (spomenuta predsjednica Liberije) također je dobila nagradu zajedno s Tawakkolom Karmanom iz Jemena, koju su prozvali 'majkom revolucije' u njezinoj zemlji.  

"U prošlosti smo šutjeli, ali nakon što su ubijanja, silovanja, dehumaniziranja, zaraze bolestima, i gledanja kako su naša djeca i obitelji uništeni, rat nas je naučio da budućnost leži u NE nasilju i DA miru! Nećemo popustiti dok mir ne prevlada."

GRETA THUNBERG

Prije godinu dana, Greta je petkom odbila ići u školu, a umjesto toga započela je prosvjed ispred zgrade švedskog parlamenta. Greta je zamolila ljude da više pozornosti posvete klimatskim promjenama i da učine više kako bi planet bio siguran. Tako joj se cijeli svijet pridružio. Sada, milijuni učenika (ali i odraslih) podržavaju njen pokret 'Petak za budućnost' i ponavljaju jednostavne, ali mudre riječi koje je ova mlada žena rekla: 

U samo jednoj godini, Greta je već dobila mnogo nagrada (vrlo je vjerojatno da će dobiti i Nobelovu nagradu), održala je TED govor, održala govor u SAD-u, te je postala jedna od najistaknutijih eko-aktivistkinja današnjice.

"Ako danas ne protestiramo, nećemo imati sutra."

OPRAH WINFREY

Većina ljudi Oprah Winfrey poznaju kao najistaknutiju tv voditeljicu u SAD-u, ali ova prva afroamerička bilijunašica također zaslužuje da se o njoj govori kao o jednoj od najvelikodušnijih slavnih osoba.

Škola koju je Oprah Winfrey otvorila u Južnoj Africi uspješno funkcionira već nekoliko godina. Oprah sanja o budućnosti u kojoj djevojke iz siromašnih zemalja imaju priliku učiti. Posjećuje ih i pomaže talentiranoj siromašnoj djeci da upišu najpriznatije fakultete na svijetu. Potrošila je više od 400 milijuna dolara na razvoj obrazovanja. I neće prestati.