POZITIVNE EMOCIJE

Sreća se množi: 5 razloga zašto je važno pomagati drugima

Pomaganje drugima donosi radost onima koji primaju pomoć, ali i hrani našu dušu osjećajem svrhe i međusobne povezanosti. Brojne studije potvrdile su da su djela ljubaznosti neophodna za bolju i ljepšu svakodnevicu

profimedia-0623518593.jpg
Foto: Profimedia.hr

Jesi li ikad osjetila radost i ispunjenje nakon što si za nekoga učinila dobro djelo ili mu pružila ruku kada je bio u nevolji? Taj osjećaj nije samo slučajnost jer je istraživanje pokazalo da je pomaganje drugima ključno za sreću.

Image
Preispitivanje je dobro

Važnost mentalnog zdravlja: 5 znakova da psihoterapija ne ide kako bi trebala

Bilo da je riječ o donaciji, volontiranju ili podršci prijatelju u nevolji, pomaganje drugima pozitivno utječe na naše emocionalno i mentalno blagostanje. Međutim, u današnjem modernom svijetu ljudi su postali opterećeni materijalizmom i karijerom. Izolirani smo jedni od drugih i sve si manje pomažemo. U konačnici, radi toga se osjećamo nepovezano i neispunjeno.

Ipak, da bi naš život imao smisla, ključno je pomagati drugima jer istinska sreća i ispunjenje mogu se postići, ne samo ako smo voljeni, već i pokazivanjem ljubavi prema drugima. Brojne studije potvrdile su da su djela ljubaznosti neophodna za bolju i ljepšu svakodnevicu, a neke od najvažnijih razloga zbog kojih bi pomaganje trebalo biti temeljni dio naših života donosimo u nastavku.

Pogledaj video: Što znači živjeti u trenutku?

Potiče pozitivne emocije

Jedan od ključnih razloga zašto je pomaganje drugima ključ sreće je taj što potiče pozitivne emocije. Kada pomažemo drugima, naš mozak oslobađa oksitocin, poznatiji i kao hormon koji doprinosi osjećaju sreće i dobrog raspoloženja. To dovodi do povećanog osjećaja sreće i radosti, čineći da se osjećamo bolje u vezi sa sobom i svijetom oko sebe. Osim toga, pomaganje donosi i osjećaj smirenosti te smanjuje razinu stresa. Studije su otkrile da oni koji redovito volontiraju imaju pozitivniji pogled na život te rjeđe pate od depresije i tjeskobe.

Image
Foto: Pexels

Daje osjećaj svrhe

Pomaganje drugima nam može dati i veći osjećaj svrhe. Kada pomažemo drugom ljudskom biću, osjećamo da naši postupci imaju smisla i da činimo razliku u nečijem životu. Taj osjećaj svrhe nam donosi ispunjenje i zadovoljstvo, što pozitivno utječe na našu ukupnu sreću.

Image
Foto: Pexels

Poboljšava društvene odnose

Pomaganje drugima odličan je način za izgradnju, ali i za jačanje odnosa. Kada nekome pomognemo, veća je vjerojatnost da će nam ta pomoć biti uzvraćena u budućnosti. Jedni s drugima postajemo bliski. To doprinosi stvaranju snažnijih i kvalitetnijih društvenih odnosa i većeg osjećaja zajedništva, a oboje su vitalne komponente sreće.

Image
Foto: Pexels

Pruža osjećaj postignuća

Pomaganje drugima daje nam mogućnost da se bolje osjećamo u vezi samih sebe. Nesebična djela ljubaznosti daju nam osjećaj postignuća i ponosa na ono što smo učinili. Samim time postajemo svjesniji vlastite vrijednosti. Taj osjećaj postignuća može biti snažan motivator i dovesti do veće sreće.

Image
Foto: Pexels

Potiče pozitivne promjene u svijetu

U konačnici, kada jedni drugima pomažemo činimo svijet boljim i ljepšim mjestom. Kada učinimo dobro djelo, činimo razliku i na taj način potičemo pozitivne promjene u svijetu. To nam donosi osjećaj zadovoljstva i sreće jer znamo da su naši postupci imali pozitivan utjecaj na svijet.