Skupa mogu sve

Pokrenuti posao s prijateljicom? Lida Hamar Paladin i Ivana Radovniković Marković dokaz su da je to sjajna ideja

One su dugogodišnje prijateljice i kume, a odlučile su postati i suradnice. Pokrenule su zajednički biznis, regionalnu edukativnu platformu Skill Box - i pokazale su što dvije žene mogu postići kad udruže svoje snage

Lida i Ivana upoznale su se sasvim slučajno, prije 20 godina, i od prvog su trenutka kliknule. U međuvremenu postale su najbolje prijateljice, a i vjenčane kume. Kako kažu, jedino nisu u rodu, iako su bliske kao da su sestre. Lida Hamar Paladin, poduzetnica koja vodi vlastitu marketinšku agenciju Hamar Media i Ivana Radovniković Marković, pjevačica i kantautorica, upravo su savršen spoj: njihove se razlike nadopunjuju kao dijelovi iste slagalice. Lida je ujedno i Ivanina menađerica, a u vrijeme pandemije shvatile su i da su zrele za još jedan veliki zajednički projekt: edukativnu platformu Skill Box. Kad su odlučile krenuti u vlastiti biznis, unatoč izazovima i rizicima, pokazalo se kako imaju mnogo toga sličnog – obije su hrabre, uporne i obožavaju izazove. A Skill Box je bio upravo to - jedan veliki izazov.

Image
Foto: Pavao Bobinac

„Riječ je o digitalnoj platformi znanja, predavanja su sastavljena od kratkih lekcija koje su vrlo sadržajne i dijele nečije znanje i iskustvo, praktički iz prve ruke. Predavanja su napravljena u kontekstu ove naše regije s ciljem da nas nauče koje korake treba napraviti, a kojem možda čak preskočiti da bi se uspjelo u određenom poslu. Pokrivamo vrlo široke teme, pokušavamo stalno nadopunjavati sadržaj koji stavljamo na platformu, ali moram priznati kako je sama produkcija veoma zahtjevna i potrebno je puno pripreme, za što je večim dijelom zadužena Lida“, objašnjava poznata pjevačica koja se prije 8 godina udala za kolegu, glazbenika Stjepana Markovića.

„Zapravo smo se u svemu okušale same, od dizajna, izrade platforme, odabira predavača, razrade sinopsisa, marketinga, promocije… Doslovno sve radimo nas dvije i dosta stvari nismo ni znale, ali smo ih putem naučile. Mi jesmo stručne svaka u svojoj domeni, a u mnogo toga se i poklapamo, ali smo odlučile zagrepsti ispod površine, okušati s u nečem novom – i dobro nam ide“, zaključila je 37-godišnja Lida, majka dvoje male djece koja je u poduzetničkim vodama uspješno pliva već duže od dva desetljeća.

Image
Foto: Pavao Bobinac

Biti ujedno poduzetnica i roditelj – i to još u Hrvatskoj, veliki je izazov, ali Ivana i Lida našle su načina kako sve uskladiti:

„Tko kaže da je biti žena u poduzetništvu nešto lako, nema pojma o čemu govori. Ima nešto u tome kad ste samostalni, kad znate što želite i kad možete 'hendlati' sve što vam se nađe na putu, ali mislim da nije poanta biti nekakav stroj koji gazi sve pred sobom i koji je fokusiran na to da samo izdrži, preživi i dođe do cilja. Život je stvarno puno više toga - kada pričamo o majčinstvu, pogotovo. Dok su djeca mala, mislim da je danas veliki luksuz moći biti s njima doma i uz to biti potpuno prisutan, a ne biti na mobitelu 24 sata dnevno. Upravo je to najveći izazov majkama poduzetnica. Svi idemo dan po dan, svaki dan koristimo najbolje što možemo. Ja osobno samo pokušavam osvijestiti to da postoje prioriteti“, kazala je 36-godišnja Ivana, majka  dvojice sinova, Filipa i Frana.

Image
Foto: Pavao Bobinac

Projekt kao što je Skill Box koji raste i ima sve više pretplatnika ne bi mogao uspjeti bez da su njih dvije udružile svoje znanje, energiju i vrijeme. One su dokaz kako dvije sposobne žene mogu savršeno funkcionirati u zajedničkom poslu i na neki način uspješno spojiti ono poslovno i privatno. Između ostalog, tajna je i u tome što se Lida i Ivana međusobno tako dobro poznaju. Ima li nešto što jedna o drugoj ipak ne znaju? Odlučili smo ih staviti na mali test prijateljstva. Kako su ga prošle i što još otkrivaju o Skill Boxu - saznaj u videu.