PAMETNO I JEFTINIJE

Odlični trikovi koji će ti pomoći da bacaš manje hrane + dva sjajna recepta

Uz dobru organizaciju i racionalne odluke sve je moguće pa i smanjiti potrošnju na hranu u kućanstvu. Dovoljno je samo osvijestiti svoje navike

kuhanje
Foto: Shutterstock

U svijetu, ali i u Hrvatskoj, godišnje se baci jako puno hrane što je zaista besmisleno. Puno hrane baca se i u samim kućanstvima, a sigurno i sama ponekad bacaš hranu koju nisi stigla potrošiti jer joj je istekao rok trajanja. Uz dobru organizaciju i donošenje racionalnijih odluka vezanih uz kupnju namirnica bacat ćemo puno manje. Time ćemo uštedjeti novac, ali i sačuvati prirodu za sljedeće generacije. Stoga ti danas otkrivamo nekoliko odličnih trikova koji će ti pritom pomoći, ali i poboljšati kvalitetu života.

Počni kontrolirati porcije

Jedan od najjednostavnijih načina koji će ti pomoći da izbjegneš bacanje hrane je taj da budeš umjerena. Najviše hrane baca se jer svi previše kupujemo, a zatim pripremamo i prevelike količine hrane koje se onda ne pojedu. Prije odlaska u kupnju dobro razmisli što ti je i u kojim količinama potrebno i hoćeš li sve stići potrošiti prije isteka roka trajanja. Kod kuhanja nauči pripremati obroke u onim količinama koje će se pojesti kako ne bi hrana završavala u smeću.

Obrati pažnju na rok trajanja

Prilikom kupnje u trgovini uvijek provjeravaj rok trajanja namirnica kako ne bi kupovala ono što nećeš stići potrošiti. Također, imaj na umu da je određene proizvode nakon otvaranja potrebno potrošiti u roku od nekoliko dana pa nemoj kupovati velika pakiranja, osim ako za tim nema potrebe.

Nauči pravilo čuvati namirnice

Jednom kada naučiš pravilno skladištiti hranu puno manje ćeš rasipati novac i nepotrebnog bacati hranu. Suhu hranu nakon otvaranja najbolje je čuvati u hermetički zatvorenim posudama ili staklenkama. Jednom kad otvoriš vrećicu s namirnicama, premjesti je u drugu posudu ili je bar zatvori s kopčom ili naljepnicom. U zamrzivač možeš spremiti ostatke hrane, no svakako na posudama označi o čemu je riječ i rok trajanja. Višak povrća također možeš smrznuti, a od prezrelog voća možeš napraviti kompot ili kolač.

Image
Foto: Shutterstock

Akcije i pakiranja

Vrlo je važno pažljivo pratiti cijene jer se akcije itekako isplate! Namirnice na akciji su u biti iste one i bez akcije, samo što im ističe rok trajanja ili trgovac želi privući više kupaca. Također je dobro razmisliti o većim pakiranjima. Primjera radi, kupuješ li krastavce, ne uzimaj manju staklenku, već veliku. Stoji samo malo više, a imat ćeš je dvostruko dulje.

Kompostiraj

Ako imaš dvorište i vrt, kompostiranje je najbolji način da smanjiš bacanje hrane. Kompostiranje je proces kod kojeg se ostaci hrane razlažu te se na taj način dobiva savršeno domaće gnojivo odnosno kompost koji se može koristiti u vrtu, za biljke, itd. Kako mnogi kažu, na taj način čovjek surađuje s okolišom i pritom obje strane imaju koristi. Ipak, imaj na umu da se kompostiranje mora vršiti u određenim uvjetima pa se svakako informiraj o tome.

Recepti za super salate

Šarena salata s piletinom

Sastojci za piletinu:

  • 500 g pilećih prsa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sok 1 limuna
  • 1 žličica Worchestershire umaka
  • 2 žličice soja umaka
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • začinsko bilje po želji (origano, peršin, bosiljak…)

Sastojci za salatu:

  • pola glavice ljubičastog kupusa (tanko narezanog)
  • pola glavice mladog kupusa (tanko narezanog)
  • 1 mrkva (naribana)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 ljubičasti luk (sitno narezan ili na trakice)
  • 1 žlica jabučnog octa
  • žličica Dijon senfa
  • 150 grama grčkog jogurta
  • 1 avokado (po želji)

Priprema:

Pomiješaj sve sastojke za piletinu i ostavi da se marinira barem 15 minuta.
Pomiješaj sve sastojke za salatu. Piletinu ispeci na tavi ili u pećnici pa je nareži na komade po želji.
Posluži piletinu sa salatom.

Salata od slanutka

  • 400 g slanutka
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 crvena ili rog paprika
  • šaka peršina
  • 2 stabljike celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježi krastavac
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kumina
  • sol, papar

U velikoj zdjeli pomiješaj kuhani slanutak ili slanutak iz konzerve, nasjeckani ljubičasti luk, svježi krastavac i papriku. Prelij s dresingom od limuna, maslinovog ulja, usitnjenog češnjaka, kumina, soli i papra. Dodaj nasjeckani peršin pa sve dobro pomiješaj!

Powered by Podravka