Kad ih jedeš - ne staješ

Kokice mnogi obožavaju, no znaš li kako ova grickalica djeluje na organizam?

Obožavamo kokice, a vjerujemo da i ti dijeliš isto mišljenje. Kad ih kreneš jesti, nema stajanja dok ise i zadnja ne zalijepi za nepce. No, znaš li kako djeluju na organizam?

pexels-pixabay-33129.jpg
Foto: Pexels

Kokice su jedna od najpopularnijih grickalica na svijetu, puno su zdravija opcija od, primjerice, čipsa, ukoliko ih pripremiš na pravilan način. No, i najzdravije pripremljene kokice - a to su one koje nećeš začiniti maslacem, već začinskim biljem, mogu prouzročiti određene neugodnosti. Ne brini, nije ništa strašno. Slobodno filmsku večer začini zdjelom finih, toplih kokica koje se tope u ustima, a mi ti u nastavku otkrivamo kako kokice djeluju na organizam. Imaju one i svojih dobrih strana, štoviše, više, no loših.

Image

Pripremi nešto drugačije kokice i budi zvijezda filmske večeri

Izvor su vlakana i proteina

Već i ptičice na grani znaju da su vlakna dobra za probavu i čine te sitom, a to automatski znači da su dobra i za tvoju figuru jer ćeš jesti manje. Osim toga, ukoliko ne paziš na prehranu, vjerojatno ne unosiš dovoljno vlakana u organizam pa će ti zdjela kokica povremeno, dobro doći. Tri šalice kokica sadrže 3,6 grama vlakana. Proteini su neizostavni element zdrave prehrane, makornutrijenti (zajedno s ugljikohidratima i mastima), građevni elementi organizma. Kokice obiluju proteinima.

Uzrokuju plinove

Ukoliko planiraš romantičnu ležernu večer uz film i kokice, prije provjeri kako kokice djeluju na tebe. Ne bi bilo ni malo seksi da te napušu i izazovu plinove, a kadre su ti podvaliti takvu spačku. No, možeš im doskočiti! Žvači ih dovoljno dugo prije nego ih progutaš i drugo, nemoj pretjerati s količinom. Jedi damski. E da, ima i treće! Jedeš li kokice, pij dovoljno vode kako bi se ona vlakna s prethodne strane imala u čemu otopiti. Time ćeš prevenirati napuhnutost i plinove.

Image
Foto: Pexels

Antioksidansi

Kokice sadrže antioksidanse koji se zovu fenolne kiseline, a spadaju u polifenole - 'dobre dečke' koji se nalaze u voću i povrću. Antioksidansi pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji čine štetu stanicama. Kokice obiluju polifenolima. Studija provedena na Sveučilištu Scranton pokazala je da kokice sadrže čak 300 miligrama polifenola po porciji, dok voće sadrži 160 miligrama. Jedna porcija kokica tijelu će osigurati 13 posto dnevnih potreba za polifenolima.

Povećat ćeš unos soli jedući kokice

S kokicama moraš biti oprezna. Iako izgledaju kao nevini bucmasti anđelčići koji su se nagurali u tvojoj zdjeli, ustvari su prave mustre. Mame te, onako fine, slane, slasne… Jedeš ih dok ne zagrebeš po dnu pa u očaju ližeš sol s prstiju jer ih nema više. Pripazi malo. Ta sol diže krvni tlak i loše djeluje na bubrege.
Umjesto soli, kokicama dodaj začinsko bilje, parmezan i maslinovo ulje.

POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA BRZU TORTU