Ne moraš se odreći slatkoga

Nije se teško zdravo hraniti, nutricionist Luka Bashota otkriva ti kako

Nauči koji su to čimbenici zdrave i uravnotežene prehrane i pritom na najjednostavniji i najbezbolniji način skini višak kilograma i poboljšaj svoje zdravlje

C0114.MP4.09_55_11_00.Still002.jpg
Foto: Marino Lencović/RTL

Zdrava prehrana složenica je koju čuješ na svakom koraku, no znaš li što ona doista podrazumijeva? Slasne složence, naravno, ukoliko ispoštuješ određene čimbenike prilikom pripreme jela o kojima nam je govorio nutricionist Luka Bashota iz Savjetovališta za prehranu Nutricionizam.hr.

Jesti zdravo ne znači odricati se omiljenih namirnica i vječno žudjeti za hranom zbog koje ti cure sline, trošeći pritom prijeko potrebnu energiju na borbu sa svojim slatkim grijesima, već taktički i mudro pristupiti hrani. Luka kaže da bi trebalo sagledati širu sliku, odnosno ne fokusirati se na konkretan obrok, već na elemente zdrave prehrane, a oni su:

  • fiziološke potrebe
  • minimiziranje unosa štetnih tvari
  • zadovoljavanje naših psiholoških i sociokulturnih potreba

Image
Foto: Unsplash

Uzmeš li u obzir ova tri čimbenika pri pripremanju jela, svom ćeš organizmu osigurati sve što mu je potrebno kako bi pravilno funkcionirao, a da je zadovoljan, pokazat će ti time što se nećeš osjećati umornom nakon obroka, nećeš žudjeti za kavom nakon što se iz kantine vratiš za računalo, a sezonske viroze će te zaobilaziti u širokom luku.

Pritom ćeš također moći pojesti čokoladu kad osjetiš želju za slatkim ili se počastiti kaloričnim hamburgerom s vremena na vrijeme. Hrana bi trebala biti užitak, a ne kazna, izazivati u tebi dobre emocije, a ne krivnju.

Image
Foto: Marino Lencović/RTL

"Ako će zadovoljiti naše potrebe za esencijalnim nutrijentima, a pritom nam neće stvarati opterećenje, nepotrebno odricanje i suvišan stres, bilo koji način prehrane možemo nazvati zdravim", kaže Luka. Želiš li poraditi na svome zdravlju kroz prehranu te podići kvalitetu života, klikni na video i poslušaj Lukine savjete o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. I bilježnicu u ruke. Znaš onu: Pametan piše, glup pamti.