
Nije se teško zdravo hraniti, nutricionist Luka Bashota otkriva ti kako

Zdrava prehrana složenica je koju čuješ na svakom koraku, no znaš li što ona doista podrazumijeva? Slasne složence, naravno, ukoliko ispoštuješ određene čimbenike prilikom pripreme jela o kojima nam je govorio nutricionist Luka Bashota iz
Jesti zdravo ne znači odricati se omiljenih namirnica i vječno žudjeti za hranom zbog koje ti cure sline, trošeći pritom prijeko potrebnu energiju na borbu sa svojim slatkim grijesima, već taktički i mudro pristupiti hrani. Luka kaže da bi trebalo sagledati širu sliku, odnosno ne fokusirati se na konkretan obrok, već na elemente zdrave prehrane, a oni su:
fiziološke potrebe
minimiziranje unosa štetnih tvari
zadovoljavanje naših psiholoških i sociokulturnih potreba
Uzmeš li u obzir ova tri čimbenika pri pripremanju jela, svom ćeš organizmu osigurati sve što mu je potrebno kako bi pravilno funkcionirao, a da je zadovoljan, pokazat će ti time što se nećeš osjećati umornom nakon obroka, nećeš žudjeti za kavom nakon što se iz kantine vratiš za računalo, a sezonske viroze će te zaobilaziti u širokom luku.
Pritom ćeš također moći pojesti čokoladu kad osjetiš želju za slatkim ili se počastiti kaloričnim hamburgerom s vremena na vrijeme. Hrana bi trebala biti užitak, a ne kazna, izazivati u tebi dobre emocije, a ne krivnju.
"