Tajne ljudske psihe

Nesebičnost je ključ sreće: Evo kako promijeniti svoju perspektivu na život

Već se dugo priča o tome kako su nesebična djela i zahvalnost ključ sretnog života. Odlučile smo saznati što psiholozi kažu o tome

BeFunky-collage (1).jpg

Onaj koji čini dobro, a ne očekuje ništa zauzvrat, čak i riječi zahvalnosti, nesebična je osoba. On je vođen duhovnim impulsom, nema sumnje i očekivanja koristi. Kada se analizira ispravnost postupaka i razmišljanje o mogućim koristima, nesebični ljudi ne razmišljaju o koristima koje bi mogli izvući iz svog postupka već djeluju iz čiste dobrote, dobre volje i ljubavi. Takvi su rijetki, zar ne?

Popularna psihilogija već godinama opominje građane Zapadnog svijeta da su zaboravili biti istinski nesebični te sve promatraju isključivo kroz prizmu kratkoročne ili dugoročne koristi, što ima dalekosežne posljedice za cijelo društvo kao i za nas same.

Image
Svako zlo za neko dobro

Lekcije koje nas je 2020. naučila o životu

Tradicionalne vrijedosti i kolektivna solidarnost počinju se urušavati, a mi postajemo orijentirani isključivo na sebe. Psiholozi tvrde da je tako stanje radikalnog individualizma pogubno primarno za našu sreću – jer tek površno zadovoljstvo proizlazi iz riječi hvale i djela koja činimo sami za sebe, dok znatno veći osjećaj ugode osjećamo usrećujemo li druge. S obzirom da je vrijeme blagdana, idealno je vrijeme da se podsjetimo zašto je iznimno bitno ponekad djelovati iz čiste dobrote ili osjećaja solidarnosti s drugima.

Naime, psihološke studije pokazuju da su one osobe koje pokazuju veću razinu nesebičnosti generalno znatno zadovoljnije svojim životom, imaju više povjerenja u svoje sugrađane i vjeruju u snagu kolektiviteta. S druge pak strane, oni koji nisu spremni nesebično pomoći susjedu, starici ili sudjelovati u humanitarnim akcijama generalno su orijentiraniji k sebi i u konačnici skeptičniji prema dobroti u ljudima općenito.

shimmer fallback

Iako nam se može činiti kao težak zadatak, nesebičnost trebamo vježbati svakodnevno. Potrudi se da ne budeš posve usredotočena na vlastitu korist, previdi koji puta neku uvredu, pruži ruku prijateljstva, pomogni onome kome je pomoć potrebna i najvažnije - ne očekuj ništa zauzvrat. Najbitnije je djelovati iz ljubavi, a ne iz koristoljublja, Rekli bismo da je ovo pouka definitivno prikladna za vrijeme blagdanskih slavlja, Božića i podsjećanja na važnost obitelji, bližnjih i bliskih veza s našim voljenima.

Kada počnemo djelovati nesebično promijenit će nam se i pogled na svijet - u ljudima ćemo vidjeti ranjivost, dobrotu i duše jednako nježne kao i naše te će nam biti lakše svakodnevno sjetiti se da trebamo biti zahvalni za sve što imamo i pomoći drugima da budu jednako sretni kao što smo to i mi.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.