Sad nam je sve jasnije

Znaš li kako menstrualni ciklus utječe na tvoj libido?

Sigurno si do sada već čula za brojne načine kako poboljšati svoj seksualni život, kako povećati libido ili kako više uživati u seksu, ali jesi li znala da se tvoja seksualna želja mijenja tijekom menstrualnog ciklusa? Sve o tome otkrivamo ti u našem članku.

we-vibe-toys-Yctkj1CmGRw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Sigurno si i sama nebrojeno puta osjetila promjene raspoloženja, padove i rast energije, ali i libida tijekom jednog mjeseca, no znaš li da to zapravo nema veze s položajem zvijezda, tvojim raspoloženjem tog dana ili utjecajem okoline već se radi o fluktuaciji hormona tijekom ženskog menstrualnog ciklusa? Naime, razina hormona koja se neprestano mijenja tijekom menstrualnog ciklusa odgovorna je za povećan i smanjen seksualni nagon, ali i mnoge druge promjene u našem tijelu.

Menstruacija, kao što smo rekli, tako utječe na brojne procese u tijelu pa i na seksualnu želju. Razina hormona kroz ciklus se značajno mijenja, a s njima i tvoj libido raste ili opada. Svaka od četiri faze ciklusa donosi novu promjenu u ženskom tijelu, a svaka faza znači i povećanu ili smanjenu seksualnu želju.

Image
Nostalgične tradicije

Svaki horoskopski znak ima omiljeni jesenski napitak. Saznaj svoj!

Iako su ovakve promjene generalno vrlo slične za mnogi broj žena, kako bi što više uživala u seksu u svakoj fazi, važno je da osluškuješ svoje tijelo. Ključ je pratiti tijelo kako se mijenja kroz ciklus, ali ne nužno praviti raspored odnosa prema ciklusu. Jednom kada upoznaš svoje tijelo bolje ćeš razumjeti što ti više odgovara. Također je važno da o svemu ovome komuniciraš sa svojim partnerom ili partnericom. Dobra komunikacija između partnera ključna je za odličan seksualni život. Tako će i on razumjeti to što u jednom dijelu ciklusa želiš isprobati novu igračku koju ste kupili ili zašto je danas dan kada bi se radije zavukla pod dekicu i uz topli čaj uživala u omiljenoj knjizi.

Sve o libidu i njegovim karakteristikama za vrijeme četiri ključne faze menstrualnog ciklusa saznaj u nastavku.

Menstruacija

Mnoge žene smatraju da period ciklusa u kojem krvariš nije vrijeme za seks. U tom dijelu ciklusa razina estrogena i progesterona naglo opada, stijenke maternice se mijenjaju i počinje krvarenje. No, isto tako mnoge žene upravo u ovom dijelu ciklusa imaju povećan seksualni nagon. Ako te muče bolne mjesečnice i imaš grčeve te nadutost, seks bi ti zapravo mogao pomoći smanjiti ih. Osim što će ti pomoći smanjiti grčeve, seks u vrijeme menstrualnog krvarenja bit će bolji zbog dodatne lubrikacije, a to je ujedno i dio ciklusa u kojem je najmanja mogućnost da ćeš zatrudnjeti.

shimmer fallback

Folikularna faza

Folikularna faza traje oko tjedan do dva, odnosno od početka mjesečnice do same ovulacije. U ovoj fazi se jedan folikul u jajniku oblikuje u cjelovitu jajnu stanicu i kao posljedica toga raste razina estrogena. U toj fazi seksualni nagon raste svakim danom. Ovo je period u kojem ćeš imati najzabavniji seks. Ako si nekada htjela isprobati seksualne igrice i igračke, ovo je faza u kojoj ćeš biti najviše raspoložena za takvo što. Iskoristi ju najbolje što možeš.

shimmer fallback

Ovulacija

Sama ovulacija nastupa oko dva tjedna nakon početka krvarenja, a traje od 12 do 24 sata. Tijekom ovog procesa jajna stanica putuje iz jajnika do maternice gdje očekuje da će biti oplođena. Ovulacija je period kada će tvoj seksualni nagon biti najveći, kao i razina estrogena. Evolucijski gledano, ovo ima smisla jer naše tijelo je u tom periodu najplodnije i želja za seksom povećava šansu za oplodnjom jajne stanice. Tijekom ovulacije je i sam iscjedak viskozniji i pomaže u lubrikaciji, pa nije niti čudo da je upravo ovo vrijeme kada većina žena najviše uživa u seksu i samozadovoljavanju.

shimmer fallback

Luteinska faza

Tijekom luteinske faze, odnosno u periodu nakon ovulacije do samog krvarenja, razina progesterona naglo raste što uzrokuje simptome PMS-a poput bolnih grudi, grčeva, promjena u raspoloženju i umora. Kada je naše tijelo pod stresom, zadnja stvar na koju mislimo je seks. U ovom periodu je normalno da nam opada seksualna želja i da smo manje raspoložene za nove poze i igrice. To ne znači da u tom periodu uopće nećeš imati seksualni nagon, ali će on biti značajno manje izražen.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.