Mirela Kardašević u podcastu ' Ženska strana s Marijom Pajić' - Kao maloj rekli su joj da neće moći hodati, a danas je svjetska prvakinja

Naša svjetska rekorderka u ronjenju Mirela Kardašević nova je gošća podcasta Marije Pajić

20211206_145143.jpg

Kada bi u dvije riječi trebali opisati Mirelu Kardašević to bi svakako bilo žena zmaj, baš kao i za ostale gošće podcasta 'Ženska strana s Marijom Pajić'. Ova simpatična i uspješna 34-godišnjakinja je svjetska prvakinja u ronjenju na dah i to u disciplini dinamika bez peraja, te viceprvakinja u disciplini dinamika s perajama te viceprvakinja u dinamici s monoperajom.

"Srušila sam 6 svjetskih rekorda u dinamici s perajama i u dinamici bez peraja" rekla je odmah na početku razgovora Mirela. S plivanjem je započela rano jer joj je to bila svojevrsna terapija.

"S 5 godina sam obolila od dječje bolesti Legg-Calve-Perthes, to je bolest kuka i imala sam tri operacije. Bila je dosta teška bolest od koje se teško oporavlja tako da je jedna od terapija bila plivanje. Mama me upisala na plivanje i to je bilo jedino gdje sam mogla raditi sve kao i druga djeca. Nisam smjela trčati, ni skakati, nosila sam onaj aparatić kao Forest Gump ja se zezam. I zaljubila sam se u vodu jer sam tamo bila kao i ostala djeca i nisam imala nikakve granice" ,objasnila je Mirela Mariji. Iako su u jednom trenutku čak doktori rekli da postoji mogućnost da neće moći hodati, Mirela se nije predala. Plivanje joj je pomoglo da danas normalno živi.

Nakon plivanja ,zaljubila se u ronjenje.

"Do 21. godine sam se bavila plivanjem. Otišla sam na studij u Ameriku gdje sam imala atletsku stipendiju. Osim toga sam imala i operaciju desnog ramena i dosta rano sam završila karijeru jer tijelo to nije moglo više izdržati. Završila sam s plivanjem, završila fakultet i stala gotovo 8 godina sa svim sportovima. Rodila sam dva sina, udala se i u međuvremenu i rastala i sa 30 godina sam odlučila da mi treba neki hobi opet u životu pogotovo jer sam dvadesete poklonija djeci. I otkrila sam ronjenje." , ispričala je Mirela.

U četiri godine bavljenja ronjenjem, osvojila je doista puno.

"Ljudi vide samo uspjeh no ne vide koliko je tu neuspjeha, suza, truda, odricanja, sumnje u sebe bilo prije toga svega", iskreno će Mirela koja ističe da joj je možda bila prednost što se bavila plivanjem i osjećala se dobro u vodi. Osim toga u ronjenju je važna i 'snažna glava'. Mirela je tako gotovo 7 i pol minuta

"Dok sam pod vodom ne razmišljamo ičemu. Istrenirala sam svoje misli da sam fokusirana točno na taj trenutak koji se događa. I pokušavam osvjestiti signale koje mi možda tijelo pokušava poslati, no zapravo vanjski svijeti ne postoji To je ekstreman sport, no vrlo je siguran. Guramo tijelo do krajnjih granica, no ako trenirate s trenerom ili u klubu, nema apsolutno nikakve opasnosti", kaže Mirela.

No, kako izgleda jedan dan svjetske prvakinje.

Image

"Budim se dosta rano već u 6 i 30 jer mi djeca idu u školu. Prvo jednog ispratim pošto su različiti turnusi. Ja odem na trening, dok drugi piše zadaću. Vratim se s treninga, pa kuham ručak, pa drugi ruča, a ja radim za svoj posao. Onda ih vozim na trening. Ali kad god imam vremena, napravim vježbe istezanja ili meditaciju, a navečer imam uvijek sat vremena za sebe gdje radim vježbe za mentalni trening ili čitam, ili pogledam neki film. Ali zapravo od 6 i 30 do 22 mi je ispunjen dan", kaže Mirela koja jednostavno zrači svojom smirenošću.

"Nisam uvijek bila ovako smirena. Jednostavno ronjenje postane vaš životni stil i pomoglo mi je da budem što smirenija da drugačije reagiram u stresnim situacijama. U zaronu prolazite kroz dosta tih situacija koje su stresne i bolne i na vama je kako ćete reagirati. Hoćete li uzeti dah ili ćete paničariti. Tako da vas nauči da ostanete smireni u svim situacijama." , objasnila je Mirela.

A što je sve još Mirela otkrila našoj Mariji, pogledajte i poslušajte u podcastu 'Ženska strana s Marijom Pajić'.