Savjeti Mirjane Petković

Kako uz vježbe disanja američkih marinaca smiriti um

Uz pomoć ove vježbe bit ćete smireni, ali spremni za akciju ističe naša stručna suradnica Mirjana Petković

sandra-seitamaa-0nM3mFNuAaI-unsplash.jpg

Vježbe disanja američkih marinaca

Najbolja tehnika koja će vam pomoći da čak i u vrlo teškim trenucima ostanete fokusirani i smireni je svakako sljedeća vježba kontrole disanja, a smatra se i tajnom mirnoće i fokusa

Fokus na dah je oduvijek bio najjednostavnija vježba kako bi se svatko usredotočio na centar unutar sebe i tako se vratio u fokus, umirio, oslobodio nakupljenog stresa ili pripremio za određenu aktivnost.
Marinci se godinama pripremaju za stresne pa čak i bezizlazne situacije. Čuvene Mornaričke Foke koriste efikasne trikove kojima se rješavaju stresa, anksioznosti i straha.

Najbolja tehnika koja će vam pomoći da čak i u vrlo teškim trenucima ostanete fokusirani I smireni je svakako sljedeća vježba kontrole disanja, a smatra se i tajnom mirnoće i fokusa. Uz pomoć ove vježbe bit ćete smireni, ali spremni za akciju.

  1. Kroz nos udahnite, duboki udah brojeći do četiri.
  2. Zadržite zrak u plućima dok brojite do četiri.
  3. Izdahnite velikim izdahom polako brojeći do četiri.
  4. Zadržite dah polako izbrojte do četiri.

Ponovite nekoliko puta.

Image
Mentalno zdravlje

Strah od potresa i dalje me prati, istražila sam kako si pomoći

Fokus i smirenost

Na najdubljoj razini, mir je naše prirodno stanje. Kada smo zabrinuti, nezadovoljni, frustrirani i ne osjećamo se dobro sami sa sobom počinju stanja u kojima nismo u miru i tada je naš fokus upravo na tome, umjesto da unutar sebe osvijestimo svoj centar i vratimo se u naše unutarnje stanje gdje zapravo sve i počinje.

Pokušajte osvijestiti trenutak i vratiti se u svoj centar, svoje mirno mjesto. Možete početi brojanjem udaha i izdaha, meditacijom ili jednostavno sjesti na neko ugodno i tiho mjesto, zatvoriti oči i prepustiti se trenutku. Radi se upravo o tome da osvijestite svoje unutarnje signale kako bi ih mogli na vrijeme prepoznati i reagirati.

Namjera mira

Produbljivanjem mirne svijesti ona postaje moćnija, a jedan od načina kako to postići je postaviti namjeru, što je ujedno i povezivanje sa svojim višim ja. Svaki put kad se nađete u situaciji koja treba mirno rješenje, odlučite unutar sebe da rješenje bude mir za svakog u toj situaciji. Sjednite u tišini s tom namjerom šaljući mir i ljubav svima oko vas i dozvolite da vam dođe odgovor. Kada budete reagirali iz svog unutarnjeg mira uvidjet ćete da postoji puno ljudi koji funkcioniraju upravo na takav način.

Empatija

Pokažite suosjećanje za ljude oko sebe. Uvijek možete pronaći način osvijestiti i podijeliti mir koji ste pronašli unutar sebe. Pokažite dobru volju, ljubaznost i empatiju prema svima, a posebno prema onima za koje mislite da to ne zaslužuju ili ne trebaju, upravo tim ljudima je to i najpotrebnije. Vaš cilj može biti davanje i primanje na razini mira koji istodobno koristi vama i svima oko vas.

Pokušajte što češće pronaći načina da ostanete u miru sa sobom, zagrlite svoje najmilije, pomozite koliko možete jedni drugima, zahvalite na svemu što jeste i svemu što imate i neka vam je sretna Nova 2021. godina ispunjena obiljem ljubavi, mira, zdravlja, sreće i uspjeha!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.