Najmlađi posebno pate

Mirjana Petković ima savjete kako umiriti djecu u stresnim situacijama

Djeca posebno pate zbog situacija koje svi proživljavamo u ovim trenucima, te su strah nemir i agresivnost najčešće pojave. Postoji nekoliko korisnih savjeta kako umiriti dijete kroz igru i zabavne aktivnosti kako bi se oslobodili od stresa, razveselili i smirili

profimedia-0092674622.jpg
Foto: Profimedia.hr

Iako je godina na izmaku, a mi smo već umorni od svih izazova koje smo prošli tijekom posljednjih dvanaest mjeseci, kraj 2020-te i početak sljedeće godine očekujemo u strahu i neizvjesnosti. Ono što osjećamo nije nimalo lako, niti nas veseli, a posebno oni osjećaji koje dijelimo posljednjih nekoliko dana. Osim virusa koji je obilježio veći dio ove godine, potres je nešto što nas je pogodilo na svim razinama, na početku, a sada i na kraju godine.

Sve više težimo miru i općenito želimo doprinijeti miru na globalnoj razini, no gledajući svijet oko sebe kao vijesti, portale, svakodnevne razgovore i sve ono što se događa u našoj najbližoj okolini, ponekad se možemo osjetiti nedostatno, kao da mi sami ne možemo ništa učiniti. No, uvijek postoji i drugačija perspektiva, a to je stvaranje mira unutar svakoj pojedinca i upravo tako šaljemo mir svuda oko nas.

Image
Potražile smo odgovore

Psihologinja Ana Čerenšek: 'Nismo dobro i to je u redu, nitko ne mora glumiti superjunaka'

Često si postavljamo pitanja poput "Je li ovo moguće što se događa?", "Ima li kraja?" i pokušavamo odgovoriti, iako je najčešće odgovor onaj bez riječi. U ovakvim situacijama teško je prisjetiti se razmišljati pozitivno, kao i svih onih alata, tehnika i savjeta za brzo postizanje mira u trenutku u kojem su nam mir, pribranost i fokusiranost najpotrebniji.

Strah može biti i pozitivna emocija

Emocije su vrlo snažna očitovanja energije, bilo one pozitivne ili one negativne, pa tako i strahovi, koji imaju velik utjecaj u našim životima. Strahovi mogu biti ograničavajuća i negativna emocija, no u nekim okolnostima i situacijama mogu djelovati pozitivno i biti ohrabrujući za izazove koji nam dolaze. Postoje samo dva straha s kojima se svi rađamo i to su strah od pomicanja tla pod nogama i strah od jakog zvuka, a sve ostale strahove donesemo kroz život.

Njegovanje pozitivnih osjećaja kao empatija, suosjećanje, optimizam, srčanost, prihvaćanje, opraštanje i ljubav glavni su borci protiv negativnih osjećaja straha, krivnje, ljutnje, ogorčenosti i zamjeranja. Energija koja stvara pozitivne ili negativne emocije odnosno vibracije je upravo ona koja je proizašla iz naših misli koje smo popratili svojim osjećajima.

Djeca posebno pate zbog situacija koje svi proživljavamo u ovim trenucima, te su strah nemir i agresivnost najčešće pojave. Postoji nekoliko korisnih savjeta kako umiriti dijete kroz igru i zabavne aktivnosti kako bi se oslobodili od stresa, razveselili i smirili.

Stvorite mirni kutak za dijete

Kreirajte miran i tih kutak u domu u kojem će se vaše dijete može otići opustiti. To može biti mali prostor u spavaćoj sobi, dječjoj sobi ili sobi za igranje. To može biti prazan prostor ili ga možete dekorirati malim stolićem i predmetima koji nadahnjuju i umiruju

U stvaranju ugodnog ozračja mogu pomoći i jastuci, tepisi, girlande, pozitivne fotografije (npr. slike vanjskog prostora ili prirode). Možete dodati i kolekciju sitnica ili posebnih stvari poput kristala, svijeća, školjki, cvjetića ili talismana. Pustite laganu umirujuću muziku. Možete koristiti aroma lampu ili difuzor s eteričnim uljem lavande ili mandarine koji će doprinijeti stvaraju osjećaj mira i sigurnosti.

Naslikajte sliku mira

Napišite riječ "mir" što je moguće većim slovima i pustite dijete neka oboji slova unutar crta. Djeca oko riječi mogu nacrtati sve one sitnice koje im pomažu da se osjećaju sigurno i mirno.

Neka upotrebljavaju smirujuće boje kako bi stvorili opuštajuću sliku. Recite im da kada gledaju u sliku obrate pažnju kako ona na njih djeluje. Zatim ih zamolite da zatvore oči i učine sliku vrlo malom, poput poštanske marke. Recite djeci da mogu zadržati ovu malu sliku bilo gdje u svom tijelu – u srcu, glavi ili na dlanu. Kad god se osjećaju stresno i anksiozno, mogu pogledati svoju sliku smirenosti i osjećati se mirno i sigurno.

shimmer fallback

Napravite kutiju smirenosti

Zajedno možete napraviti i kutiju smirenosti tako da uvijek imate nešto što će vam pomoći da se osjećate opušteno i smireno. Pronađite kartonsku kutiju (npr. onu od cipela), ukrasite ju sličicama i naljepnicama, pa u nju stavite razne stvari zbog kojih će se dijete osjećati mirno, primjerice: oblutke s plaže, pera, antistresne loptice, drage igračke ili set afirmacijskih kartica.

Osmislite afirmacijske kartice

Afirmacije su sve pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem trenutku koje ne sadrže negaciju. Afirmacije možete zamisliti poput malenog sjemena koje posadite u zemlju, i kada mu dajete pažnju, ljubav i svjetlost ono će izrasti u snažnu biljku. I upravo tako ponavljajući rečenice poput „Siguran/na sam.“, „S ljubavlju kročim kroz život“, „Oslobođen/a svih strahova jer znam da me život voli i podržava u svakom trenutku mog postojanja.“, zasigurno će pobuditi emociju koja je potrebna kako bi afirmacije bile djelotvorne i korisne. Kako se ništa ne događa preko noći, i za sve je potrebno neko vrijeme, tako je i afirmacijama potrebno vrijeme da bi učinak bio onakav kakvog očekujemo.

Možete ih izraditi i sa svojom djecom tako da na male papiriće u boji napišete pozitivne rečenice koje umiruju i podižu raspoloženje, primjerice: "Danas dišem poput plime", "Danas sam spokojan kao labud" ili "Danas sam cool kao mjesec".

Efekt leptira

Kaže se da zamah leptirovih krila na jednom kraju svijeta može izazvati uragan na drugom kraju, zamislite onda kada bi svatko unutar sebe pronašao mir koliki bi taj jedinstveni način značio i pomogao svijetu da svakim danom bude još jedan korak bliže miru kojem teži.

Jedna jednostavna metoda kojom si možete pomoći u stresnim situacijama, kako sebi tako i svom djetetu je zasigurno metoda leptira. Negativna iskustava koja smo svi proživjeli, a svatko od nas ih je na različite načine doživio i kao takva smo ih, svatko za sebe i vrednovali, te su uzrokovali različite emocije.

Mi svakodnevno pohranjujemo te različite emocije, poput tuge, straha, nelagode, neizvjesnosti i to sve odrađujemo kroz razgovore s dragim ljudima, prijateljima, obitelji, kolegama i zapravo i sami sa sobom. Posebno se sve te emocije i događaji odrađuju dok se nalazimo u REM fazi sna kada se naše oči kreću lijevo desno i kada se radi balans moždanih hemisfera, lijeve i desne. Mnoga stanja ne uspijemo odraditi i ostaju duboko pohranjena u nama, i upravo za takva stanja izuzetno je dobra i korisna tehnika leptira koja potječe od znanstveno dokazane coaching metode – wingwave. Ovu tehniku možete koristiti sami na sebi, ali i s drugima, tako da pokrenete balansiranje vlastitih moždanih hemisfera.

Proces tehnike leptira započinje pokretanjem nekog sjećanja koje je za vas i/ili vaše dijete bilo stresno, poput događaja, neke slike koja vam se urezala u pamćenje ili negativne emocije, i kada imate taj osjećaj prekrižite ruke ispred sebe tako da desni dlan leži na lijevom ramenu, a lijevi dlan na desnom ramenu i krenete lagano naizmjence tapkati lijevu, a potom desnu stranu. Na ovaj način aktivirate rad nesvjesnih procesa i radite balans moždanih hemisfera, fizički podražaj, ali istovremeno možete i čuti tapkanje, što čini auditivni podražaj, lijevo-desno. Uzmite vremena koliko vam je potrebno, za početak 10-tak minuta, a po potrebi i duže dok ne postignete umirujući osjećaj. Također možete ovo primijeniti na nekoj drugoj osobi ili na svom djetetu, tapkajući ga po ramenima.

Mindfulness/Svjesna pažnja

Svjesna pažnja je provjerena tehnika za ublažavanje stresa i jačanje koncentracije i fokusa, a koja podrazumijeva kontinuirano osvještavanje svakog trenutka. Pojednostavljeno, razvijanje svijesti o onome o čemu razmišljamo. Poticanjem djece da postanu svjesnija svojih misli, osjećaja, tjelesnih senzacija i disanja, ujedno im pomažemo da dostignu prirodno stanje smirenosti.

Svjesna pažnja često smanjuje mišićnu tenziju i regulira ubrzani rad srca jer djeca postaju svjesna i analiziraju svako svoju misao i usporavaju ubrzani tijek misli. Prije nego primijenite sljedeće vježbe, objasnite djeci što je to svjesna pažnja; naš um se ponaša kao majmun, a misli naše skakuću s jednog mjesta na drugo. Možemo razmišljati o jednoj stvari, a onda u trenutku početi razmišljati o nečem drugom. Ponekad majmun skoči na nešto što se desilo u prošlosti, a ponekad na nešto što će se možda dogoditi u budućnosti. Moramo naučiti biti staloženi i smireni razmišljati o onome što se dešava sada. Ako želimo postići najbolje rezultate u školi i imati dobru koncentraciju moramo savladati svoj um koji je takav. Sjediti mirno i promatrati svoje misli može nam pomoći usporiti ih. Trebamo samo zatvoriti oči i ne pomicati se s mjesta, udahnuti i izdahnuti polako da pustimo majmuna da uspori. Sa svakim udisajem čvrsto se vežemo za sadašnjost.

Primjer vježbe „Balončići“ – zatvorite oči i opustite se. Nekoliko trenutka budite tihi i obratite pažnju na ono o čemu razmišljate. Zamislite da je svaka misao zapravo balončić koji promatrate kako se diže u zrak, ispred vas. Gledajte balončiće ispunjene mislima i osjećajima. Samo gledajte kako lebde u zrak i nemojte razmišljati o njima niti ih osuđivati. Uživajte u prizoru balončića koji se dižu sve više i sve dalje od vas.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.