Nova prijateljstva

Kako steći nove prijatelje u odrasloj dobi? Psihologinja ima tri savjeta

Što smo stariji, postaje sve teže steći nove prijatelje, ali ne i nemoguće. Psihologinja ima nekoliko sjajnih savjeta koji će ti omogućiti da upoznaš nove ljude u bilo kojoj dobi

pexels-adrienn-1524105.jpeg
Foto: Pexels

Pravi prijatelji su rijetki i nije ih lako steći. Neka prijateljstva su vječna, no neka i nisu. Često ljudi odrastu, promijene se ili krenu u različitim smjerovima i prijateljstva se raspadnu.

Image
Nešto fali

'Prijatelji stari, gdje ste': 8 znakova da si prerasla prijateljstvo s nekim

Upoznati neke nove ljude i sklopiti nova prijateljstva baš i nije tako jednostavno, osobito u odrasloj dobi. Međutim, postoje neki sjajni trikovi i savjeti za upoznavanje novih prijatelja, a preporučaju ih i psiholozi poput dr. Miriam Kirmayer koja je za The Everygirl Podcast otkrila tri ključne stvari kad je u pitanju upoznavanje novih prijatelja u odrasloj dobi.

Izađi iz svoje uobičajene rutine

Koliko god zvučalo kao klišej, psiholozi tvrde da je samopouzdanje najvažnija stvar za sklapanje prijateljstva u odrasloj dobi. Želiš li upoznati nove ljude, trebaš se usuditi izaći iz svoje zone komfora i uobičajene rutine. Zapitaj samu sebe u čemu uživaš i koje su aktivnosti u skladu s tvojim vrijednostima i interesima, a zatim odgovore iskoristi kao svoj vodič.

Primjerice, ako voliš zdravlje ili fitness, učlani se u teretanu ili se pridruži satovima vježbanja. Ako si ljubiteljica knjiga, pridruži se književnom klubu. Na taj ćeš način možda upoznati neke nove ljude koji imaju slične interese i hobije kao i ti, a ujedno se i dobro zabaviti i uživati u aktivnostima koje voliš.

Image

Obrati se poznanicima koji imaju potencijala postati ti prijatelji

Svi mi imamo jako velik broj poznanika i ne tako bliskih prijatelja s kojima se ponekad susrećemo i dogovaramo s njima odlazak na kavu svaki put kad se sretnemo, no onda to nikad ne učinimo. Ako si u potrazi za novim prijateljima, možda bi trebala stupiti u kontakt s poznanicima koji imaju taj 'prijateljski potencijal'.

Bilo da se radi o prijatelju prijatelja, kolegi s posla ili nekome koga često susrećeš, nemoj se bojati pozvati ih na kavu. Tko zna, možda se upravo u nekoj od tih osoba krije tvoj novi najbolji prijatelj ili prijateljica.

Image

Budi otvorenog uma

Čudesno je kako s nekim ljudima odmah kliknemo. Psiholozi takvu prijateljsku kemiju nazivaju ljubav na prvi pogled, ali u prijateljskom smislu. Takvi su odnosi zaista prekrasni i u njih vrijedi ulagati, no nemoj očekivati da ćeš imati takvu povezanost sa svakim prijateljem kojeg stekneš u životu.

Kada počneš upoznavati nove ljude, imaj na umu da se zdravi prijateljski odnosi razvijaju polako. Ponekad je upravo taj proces upoznavanja najzabavniji dio. Važno je zadržati otvoreni um jer nikad ne znaš gdje bi mogla upoznati svog budućeg najboljeg prijatelja.

Image