Vodič za samce

Sama si za vrijeme blagdana? Evo kako se s time nositi

Nekima blagdani nisu 'najljepše doba godine'. Donosimo vodič kako lakše preživjeti blagdansko razdoblje ako si usamljena

thought-catalog-SqAcgMAWIaM-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Blagdani bi trebali biti vrijeme veselja, sretnih trenutaka i zajedništva, no mnogima su izvor frustracije i gorčine jer se upravo u ovo vrijeme osjećaju najusamljenije. Nije lijepo biti sam, a niti se osjećati usamljeno, osobito ne tijekom blagdana, no postoji nekoliko načina koji mogu ublažiti osjećaj samoće.

Image
Dodaci za Božić

I H&M Home je predstavio blagdansku kolekciju koja nas je osvojila na prvu

Ako si sama ovih blagdana, nemoj radi toga očajavati jer nisi jedina. Iskoristi ovo vrijeme kako bi se posvetila sebi i stvarima koje voliš. U nastavku ti otkrivamo nekoliko vrlo korisnih savjeta koji će ti pomoći da se lakše nosiš sa samoćom tijekom blagdanskog razdoblja. 

Napravi planove

Ako si društvena osoba, unaprijed napravi planove ovih blagdana. Isplaniraj solo putovanje na mjesto u kojem još nisi bila (i ne mora biti u inozemstvu), otiđi na novogodišnji party kod prijatelja... Pronađi načine kako da osnažiš odnose s ljudima do kojih ti je stalo. Blagdani su odlična prilika za upoznavanje novih ljudi, ali i za ponovno zbližavanje s obitelji ili prijateljima koji žive daleko. Osim toga, možeš i solo uživati u brojnim svečanim aktivnostima kao što su pečenje kolača ili pak gledanje omiljenih božićnih filmova.

Image
Foto: Pexels

Razmišljaj o budućnosti

Možda je razlog zbog kojeg si sama tijekom blagdana logističke prirode. Možda moraš raditi ili trenutno nisi u mogućnosti otputovati k svojoj obitelji. Umjesto da si fokusirana na ono što sada nemaš, radije se usredotoči na budućnost. Isplaniraj putovanje s prijateljicama ili razmisli koga ćeš sve posjetiti kada bude prilike. Na kraju krajeva, možeš isplanirati i neko solo putovanje. Imaj na umu da praznici nisu jedino veselo doba u godini i da su dobre stvari tek pred tobom. 

Image
Foto: Unsplash

Poveži se s ljudima koje voliš

Lijepo je tijekom blagdana biti s onima koje volimo, no ako to nije moguće, postoje i brojni drugi načini da se povežeš s dragim ljudima. Putem video poziva nazovi baku, roditelje ili prijateljice. Možda se možeš ponovno povezati s prijateljima s kojima se već dugo nisi čula, blagdani su za to idealna prilika. Dragim ljudima možeš poslati i personalizirane blagdanske čestitke, a možeš i organizirati novogodišnji party ili blagdanski domjenak i tako okupiti sve one do kojih ti je stalo.

Image
Foto: Pexels

Uživaj u svojim omiljenim ritualima

Ako ćeš blagdane ipak provesti sama, imaj na umu da je sasvim u redu uživati u samoći. Iskoristi ovo vrijeme za uživanje u omiljenim ritualima za koje inače nemaš vremena. Kupi si poklon – neka to bude nešto što već dugo želiš, rezerviraj si termin za masažu ili pak si pripremi vruću pjenušavu kupku. Razveseli se omiljenim slasticama ili pojedi doručak u krevetu. Zaslužila si to, stoga se opusti i uživaj.

Image
Foto: Unsplash

Posveti se važnim projektima

Ako nisi ljubitelj blagdana, iskoristi ovo vrijeme kako bi se posvetila svim važnim projektima i ciljevima. Razmisli o tome što si ostvarila u proteklih godinu dana te napravi planove za iduću godinu. Razmotri svoje ciljeve i planove i odredi si prioritete. Zakaži važne preglede kod liječnika, reograniziraj garderobu i doniraj višak stvari u humanitarne svrhe. Posveti se svim tim nekim zadacima i aktivnostima za koje inače nemaš dovoljno vremena, a radi kojih se osjećaš preopterećeno. Upravo su blagdani idealno vrijeme da se uhvatiš u koštac s tim zadacima i da novu godinu dočekaš svježa i spremna za nove početke.

Image
Foto: Unsplash

Ispuni svoj raspored aktivnostima

Kako bi popunila svoj raspored, razmisli o svojim planovima i željama. Možda je idealno vrijeme za novu frizuru ili za DIY projekte koje već predugo odgađaš. Možeš poraditi i na svom životopisu ili pak napokon pogledati novu sezonu svoje omiljene serije. Blagdani će proći, no proći će puno bolje i kvalitetnije ako svoj raspored ispuniš zanimljivim i korisnim aktivnostima.

Image
Foto: Unsplash

Odmori se

Tijekom blagdana budi nježna prema sebi i uživaj u onome što zaista voliš. Ako ti nije do organizacije i planiranja, onda nemoj to raditi. Odmori se, ostani u krevetu i uživaj u filmskim maratonima. Zaputi se u knjižaru i kupi si neke odlične knjige ili pak ispeci hrpu kolačića u kojima ćeš uživati svako jutro uz kavu. Iza tebe je duga i naporna godina, dopusti si malo odmora. Ponekad je sasvim u redu ne raditi baš ništa!

Image
Foto: Pexels

Resetiraj svoj način razmišljanja

U blagdansko vrijeme mnogi osjećaju velik pritisak. Čak i u najboljim okolnostima, prosinac je mnogima razdoblje stresa, nelagode i drame. Možda će ti se činiti kako svi drugi uživaju dok si ti usamljena, no nemoj zaboraviti da se svatko nosi s nekim svojim brigama i problemima. Na kraju dana, smisao blagdana je biti sretan i radostan. Ti sama možeš definirati što to za tebe znači. Nemoj dopustiti da ti tuđa očekivanja pokvare radost blagdana. Kreiraj svoja vlastita pravila koja će te učiniti sretnom.

Image
Foto: Unsplash