Sve se mijenja

Kako se menstruacija počinje mijenjati kada 'zakoračiš' u 40-e?

Prije menopauze žene prolaze jedan intenzivan period. Traje vrijeme perimenopauze, a često on već kreće u ranim četrdesetima

Kako se mjesečnica počinje mijenjati kada dođeš u 40-te?

Od prvog dana menstruacije puno toga se mijenja u životu svake žene, a hormoni počinju puno više utjecati na njezin život. Mnoge žene vrlo teško podnose PMS, imaju jake izljeve, bore se s anemijom, a svaka žena zna koliko se raspoloženje može promijeniti ovisno u kojem je periodu mjeseca. 

Image

Intimni odnosi za vrijeme menstruacije? Imamo odgovore na sva pitanja

Sa svim tim žene se otprilike trebaju nositi do 50-te godine, što je prosječna dob ulaska u menopauzu. No, prije menopauze žene također prolaze jedan intenzivan period. Traje vrijeme perimenopauze, a često on već kreće u ranim četrdesetima. Bez obzira približavaš li se broju 40 ili si već u četrdesetima vrlo je važno znati što sve možeš očekivati kako bi lakše prošla kroz promjene koje su prirodan dio života svake žene.

Promjene u ciklusu s vremenom su normalne, ali mogu se dogoditi abnormalnosti, a ponekad je teško utvrditi razliku. Nemoj odmah pretpostaviti najgore, ali je važno i redovito posjećivati liječnika u ovom periodu.

1. Menstruacija može postati rjeđa

shimmer fallback

"Prije nego što dođeš u menopauzu, tvoje tijelo prolazi kroz perimenopauzu, vrijeme prijelaza između normalnih razdoblja i pune menopauze (definirano kao 12 mjeseci bez mjesečnice) koje može trajati od jedne do pet godina", objašnjava ginekologinja Rebecca Dunsmoor-Su za Health"Perimenopauza je vrijeme koje karakteriziraju neredovite menstruacije, obično veći razmaci", kaže dalje. "Zbog hormona mjesečnica može biti kraća", dodaje liječnica Adeeti Gupta.

2. Menstruacija može postati i češća

shimmer fallback

Budući da ne postoji "normalno" što se tiče menstrualnog ciklusa, neke bi žene mogle imati češće menstruacije nakon 40. godine. U nekim slučajevima, "valovi estrogena i progesterona tijekom menstrualnog ciklusa postaju sve kraći i veći. To dovodi do češćih mjesečnica", kaže dr. Gupta.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

3. PMS može biti još teži

shimmer fallback

Svi ovi hormonalni usponi i padovi koji počinju s 40 godina mogu utjecati na raspoloženje i emocije prije nego što menstruacija treba doći. "Kako hormoni dramatičnije fluktuiraju, kod žena koje imaju promjene raspoloženja prije menstruacije može se ovo još intenzivnije događati", kaže dr. Dunsmoor-Su. "Neke žene postaju vrlo depresivne kako hormonalne promjene postaju sve značajnije", kaže dalje. 

Ako osjetiš da postaješ depresivna, vrlo je važno da se obratiš liječniku. "Antidepresivi su vrlo korisni kod ovog tipa depresije, ako se ne liječi, može postati vrlo izražena tijekom menopauze", kaže ona.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

4. Menstrualni grčevi mogu biti još bolniji

shimmer fallback

Ovo baš nije dobro iz ženske perspektive. Iako menstruacije mogu biti rjeđe ili manje ipak bi grčevi mogli biti jači. "Grčevi se mogu pogoršati na početku perimenopauze zbog bližih i jačih naleta estrogena i progesterona", kaže dr. Gupta. Dobra vijest je da kako se žena približava menopauzi grčevi postaju slabiji i lakši jer će menstruacije biti rjeđe.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

5. Zaštita od trudnoće je još uvijek obvezna

shimmer fallback

"Šanse za začeće su smanjuju tijekom četrdesetih, ali i u ovom desetljeću možeš zatrudnjeti", kaže dr. Dunsmoor-Su. "Ovulacija postoji sve dok postoji menstruacija. No, jajne stanice su u ovom periodu života obično lošije kvalitete s puno genetskih 'pogrešaka', a stope spontanih pobačaja vrlo su visoke", dalje dodaje. Ako ne želiš zatrudnjeti u četrdesetima i dalje bi trebala koristiti zaštitu.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.