Crveni nosovi

Smijeh kao lijek: Kako klaundoktorica Petra na bolničke odjele donosi radost

Oni su sasvim posebni liječnici i sestre čija je misija tugu, strah i brigu zamijeniti smijehom. Upoznaj Crvene nosove, klaunove koji umjesto u cirkusu - rade u bolnici

Dobro se sjećam svog prvog susreta s klaundoktorima. Moji su me zdravstveni problemi natjerali da često boravim u jednoj zagrebačkoj bolnici. Dobro sam upoznala ogromnu zgradu, sve njezine odjele, hodnike i mnogo zdravstvenog osoblja. Tijekom jednog takvog dužeg boravka, na odjelu za one teško bolesne, dogodilo se nešto neobično. Dobro se sjećam prijepodneva, tmurne atmosfere u čekaonici, zabrinutih roditelja i uplašene djece te dugih sati čekanja. U jednom se trenutku bolničkim odjelom se zaorio smijeh. Ljudi su se zbunjeno osvrtali, uvjerni da im se pričinjava – otkud glasni, radosni, životni smijeh na ovakvom mjestu? Smijeh je bio praćen drugim neobičnim zvukovima, između ostalog, piskutavim pištanjem gumene igrače i nečem što je zvučalo kao frula. Djeca su znatiželjno potrčala prema hodniku. I tada sam ih vidjela prvi put – imali su bijele kute i stetoskope, ali i šarene perike, ogromne cipele – te crvene nosove.

Image
Foto: Crveni nosovi

U idućim sam trenucima svjedočila stvaranju čarolije – klaunovi su atmosferu u čekaonici iz teške i neugodne pretvorili u opuštenu i veselu. Roditelji su se smijali. Djeca su se smijala. Najprije sramežljivo, skrivajući se iza odraslih, no onda sve hrabrije.  Vrlo brzo sve je prštalo dobrim raspoloženjem – straha je nestalo. U tom trenutku svi smo zaboravili da smo u bolnici. Bila je to svojevrsna magija.

Image
Foto: Crveni nosovi

Klaundoktori su posrednici između djeteta, roditelja i medicinskog osoblja. Dobro se sjećam jedne djevojčice koja se stisnula uz majku, u čekaonici laboratorija. Prišla sam im i uspostavila kontakt s malom pacijenticom preko igrače, obične gumene patke. Djevojčica nije htjela razgovarati sa mnom, jer je sve odrasle osobe u tom trenutku doživljavala kao prijetnju. No, patka joj nije izazivala strah, bila joj je simpatična. Tako je interakcija s gumenom patkom postupno opustila djevojčicu, a u ordinaciji za vađenje krvi, djevojčica je patki govorila kako se osjeća, dok je patka sve to prenosila medicinskoj sestri – i obratno. Djevojčici je ova igra potpuno zaokupila pažnju. Postupak je obavljen bez i jedne jedine suze. Kad su djevojčica i njezina majka otišle, sestra mi je kazala kako je ovo što se upravo dogodilo - čudo. Naime, malena je pacijentica bila poznata među osobljem zbog svog paničnog straha od igle. Toliko se bojala, da joj je bilo nemoguće izvaditi krv, žile su joj se stisnule. Ovog puta, sve je bilo sasvim drugačije“, ispričala je Petra Bokić, poznata i kao sestra Livadić.

Image
Foto: Crveni nosovi

Vesela vizita

Petra je jedna od profesionalnih klaunica, članica tima Crveni nosovi. Tu su i doktorica Lila, doktor Žbunj, doktorica Pandolina, doktor Ćebe i drugi, sve od reda školovani izvedbeni umjetnici koji osim bolnica posjećuju i staračke domove, kampove za izbjeglice i ostala mjesta gdje su potrebne njihove vještine – vještine pretvaranja straha i zabrinutosti u jednostavnu radost življenja.

Image
Foto: Crveni nosovi

„Svakom je djetetu igra neophodna, a zbog bolesti i dugog boravka u bolnici, djeca ponekad više ne mogu biti ono što bi trebala biti - bezbrižna i zaigrana.  Kad u bolničku sobu ili čekaonicu stupi klaun, on stvara okruženje u kojoj igra opet moguća i ima veću snagu od dijagnoze i straha. Klaun je biće trenutka, baš kao i dijete, svojim šalama, trikovima i točakma malog pacijenta vraća u sadašnjost i pomaže mu da ne misli samo na bolest“, pojašnjava sestra Livadić koja dodaje kako udruga Crveni nosovi svoj posao radi prvenstveno zahvaljujući građanima velika srca.

Smjehonoše

 Ljude koji su prepoznali važnost misije ovih klaunova specijalista za liječenje smijehom,  Crveni nosovi od milja nazivaju Smjehonoše.

Image
Foto: Crveni nosovi

„Redovita podrška naših Smjehonoša omogućuje još češće dolaske klaunovadoktora tamo gdje su najpotrebniji diljem Hrvatske.  Naše redovite posjete izuzetno su važne za kronično bolesnu djecu kojima je bolnica ponekad drugi dom. Smjehonoše podržavaju Crvene nosove donirajući putem trajnog naloga bilo koje banke u Hrvatskoj, čime nam, osim uspostave redovnih klaundoktorskih posjeta, pomažu smanjiti operativne troškove udruge. Redovito prisustvo klaunovadoktora u bolnici omogućuje djeci i roditeljima da u najtežim trenutcima, makar na kratko, osjete olakšanje, veselje i pronađu u sebi snagu“, kažu iz Crvenih nosova.

Ako i ti želiš postati Smjehonoša, javi se na broj 099 691 9086  ili piši na e-mail: info@crveninosovi.hr