Tko bi rekao!

Ono si što jedeš? Evo što hrana koju voliš govori o tvojoj osobnosti

Način na koji jedeš otkriva kakva si, a hrana koju jedeš utječe na to kako ćeš se osjećati, odnosno određuje tvoje raspoloženje i ponašanje

pexels-yan-krukov-7315008.jpg
Foto: Pexels

Sve što radiš odraz je tvoje osobnosti. Od toga kako komuniciraš s okolinom do toga koje cipele nosiš. Svaka odluka koju doneseš govori jesi li osoba na koju se drugi mogu osloniti, jesi li osoba od povjerenja, jesi li sramežljiva ili otvorena, jesi li spontana ili organizirana i još mnogo toga.

Image
Mjesečnica i hrana

Može li hrana, i kako, utjecati na menstrualne grčeve?

Psihologinje Julia Hormes i Juliet Boghossian čije su uže specijalizacije vezane za ljudski odnos prema hrani, za HuffPost su otkrile što prehrambene navike govore o osobnosti.
Primjerice, ukoliko jedeš sporo, ti si osoba koja voli kontorlirati situaciju i zna cijeniti život. Ukoliko, s druge strane jedeš brzo, ambiciozna si i nestrpljiva, govore stručnjakinje.

Image
Foto: Pexels

Avanturisti i svi oni koji vole isprobavati nove okuse i egzotična jela vrlo vjerojatno će razviti neuroticizam i patiti od tjeskobe. Neuroticizam je sklonost nervozi, ljutnju i emocionalnoj nestabilnosti te negativno doživljavanje svijeta.

Ako pak spadaš u ljude koji na tanjuru razdvajaju namirnice po skupinama, u svakodnevnom životu si vrlo oprezna i orijenitrana na detalje.

No, hrana ne samo da otkriva crte tvoje osobnosti, već ju i oblikuje dokazali su to znanstvenici sa Sveučilišta Texas, potvrdivši da je izreka: "Ono si što jedeš", istinita u doslovnom smislu riječi.

Istraživali su korelaciju ljudskog mikrobioma, psihičke energije, psihičkog umora, fizičke energije i fizičkog umora te otkrili da u mikrobiomu postoji određena bakterija koja utječe na gore spomenute faktore, što u konačnici određuje raspoloženje osobe, odnosno spomenuta bakterija crpi energiju i čini te umornom i bezvoljnom.

"Ono što jedeš određuje koje će bakterije biti u tvojim crijevima. Ovom smo studijom otkrili vezu između mikrobioma osobe i njezinog raspoloženja" ,rekalo je autor studije Ali Boolani za znanstveni časopis Nutrients u kojem je ista i objavljena. Stoga, idući put prije, no što "smažeš" vrećicu čipsa ili pojedeš pola torte jer se osjećaš depresivno, sjeti se ovih riječi i čips vrati u ladicu, a tortu u hladnjak. Umjesto hranom, raspoloženje podigni šetnjom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.