Izvedi ih u nekoliko minuta

Za bolje držanje i manje boli: Jednostavne joga poze za sve one koji puno sjede

Za bolje držanje, bezbolna leđa, vitkost, ali i saniranje štete koju uzrokuje sjedilački način života trebalo bi svakodnevno prakticirati ove vježbe

oksana-taran-xB4ExGcUai0-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Opće je poznata činjenica da previše sjedenja, bez obzira na položaj koji izabereš, može biti nezdravo, odnosno da je sjedilački način života koji danas većina prakticira, štetan koliko i šećer ili cigarete.

Prema studiji koju je provela grupacija Annals of Internal Medicine, ljudi koji cijeli dan sjede za stolom imaju dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti prerano, čak i uz redovitu tjelovježbu. No, dobra je vijest da postoje određene vježbe koje mogu ublažiti štetne učinke sjedenja. Nećeš se iznenaditi kada ti kažemo da je riječ o jogi.

Image
Smanjuje stres

3 načina na koje joga pomaže kod mršavljenja i izgrađuje mišiće

shimmer fallback

Ova drevna praksa za um i tijelo, sadrži neke vrlo jednostavne položaje koji ti pomažu regenerirati mišićei i vezivno tkivo koji postaju kruti, zategnuti i skraćuju se svakodnevnim sjedenjem. Čak i ako redovito vježbaš, dodaj u svoju trening rutinu nekoliko ovih jednostavnih pokreta kako bi poboljšala cirkulaciju u zdjelici koja je ključna za žensko zdravlje, ali i rasteretila leđa, razgibala kukove, ojačala mišiće i ligamente.

Benefiti su višestruki i zaista je šteta ne iskoristiti ih. Stoga, umjesto da provedeš idućih pola sata i dalje sjedeći, odradi malo joge i uživaj. U nastavku ti donosimo položaje koji su vrlo ugodni i opuštajući, a čine čuda za tvoje tijelo i, kako smo već spomenule, saniraju štetu nastalu sjedenjem.

Poza djeteta (Balasana)

Ovu pozu možeš lako modificirati, ovisno o fleksibilnosti kukova. Vrlo je ugodno i umirujuća, a u njoj osim kukova o bedara, istežeš dubinski donji dio leđa, a blagotvorno djeluje i na gornji dio leđa te ruke. Sjedni na listove i sagni se preko koljena ili , za intezivniju pozu, raširi noge u koljenima te se onda sagni prema naprijed. Nožne prste drži zajedno. Spusti čelo na prostirku i prstima rukau "puzi" prema naprijed, još više istežući leđa. pritom diši duboko. Osvijesti dah.

Rotacija (Parsva Balasana)

Ovaj položaj isteže lopatice i gornji dio leđa, drugim riječima poboljšava držanje. Kreni iz poze djeteta koju smo prethodno objasnile i ispruži lijevu ruku visoko iznad ramena. Zatim se lagano podigni i provuci tu istu ruku ispod trupa, dlana okrenutog prema gore. Pošalji je što dalje od sebe kako bi osjetila istezanje u lopaticama. Desnu ruku pošalji u zrak. Kako bi otišla u što veću rotaciju, prilikom pokreta izdahni zrak pa ponovno udahni i tako nekoliko puta. Kod svakog izdisaja otiđi dublje u rotaciju. Riječ je o minimalnim pokretima koji mogu biti oku nevidljivi. Važno da ih osjetiš. Potom isto napravi i u drugu stranu. No, pazi da ne pretjeraš s pokretima. Slušaj svoje tijelo.

Pas prema dolje (Adho Mukha Svanasana)

Ova poza nježno isteže kralježnicu i tetive nogu (dva velika područja na tijelu koja su pasivna u sjedećem položaju) te aktivira bočne mišiće prsa koji dok sjediš postaju kruti i zategnuti, a ti pogrbljena. Dlanove spusti na prostirku, neka lagano gledaju prema van. Ramena pošalji natrag i dolje, nemoj se grbiti u njima dok izvodiš ovu pozu. Pete nastoj spustiti na prostirku, a ukoliko ne ide, malo savij noge u koljenima. Trbuh uvuci. Trebala bi osjetiti istezanje u stražnjem dijelu nogu, rukama i leđima. Ostani u ovom položaju pet udaha i izdaha.

Mačka i krava (Marjaryasana i Bitilasana)

Ovo je odlična poza, odnosno dvije koje se upotpunjuju, za razgibavanje kukova i donjeg dijela leđa. Stani "na sve četiri" i savij se u leđima tako da leđa pošalješ što dalje od prostirke. Pritom bradu privlači prsima i razdvoji lopatice što više. Potom otiđi u suprotnu pozu od ove, odnosno izvij leđa tako da ti je trbuh što bliže prostirci, a stražnjica ide prema stropu. Ponovi vježbu nekoliko puta i osvijesti svaki mišić leđa.

Rotacija kralježnice (Supta Matsyendrasana)

Ovaj je položaj izrazito blagotovoran i ugodan za kralježnicu, donji dio leđa i kukove. Lezi na leđa, ispruži noge, ruke položi uz tijelo. Sada savij lijevu nogu i koljeno privuci prsima te ga pošalji u suprotnu stranu, pazeći da ti lijevo rame ostane na prostirci. Udahni u donji dio leđa (vizualiziraj udah) i ostani u ovom položaju koliko ti je ugodno pa promijeni stranu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.