Savjet stručnjaka

Iva Brčić: Kako žene mogu uspješno postaviti granice u odnosima?

Sa sociologinjom Ivom Brčić porazgovarali smo o vrlo važnoj temi s kojom se mnoge žene teško nose. Kako postaviti granice u različitim odnosima? Upravo žene često misle da trebaju biti dostupne svima i uvijek napraviti sve za druge, a to može dovesti do nezadovoljstva i iscrpljenosti

thumbnail

Svaka žena ima bezbroj uloga u svom životu, a one donose i mnoge obveze. Žene prirodno imaju želju brinuti se za druge i njegovati, a upravo zbog puno uloga može se dogoditi da postanu iscrpljene jer su zaboravile postaviti granice.  Majka, kći, supruga, djevojka, sestra, prijateljica, zaposlenica i tako dalje - bez obzira o kojoj se ulozi radi većina žena će pokušati dati sve od sebe, a onda će činiti stvari koje im ne odgovaraju i osjećati loše. Negativni osjećaji mogu loše utjecati na svaki segment života i onda je važno zapitati se kakvi su nam odnosi, ali i zašto je važno postaviti granice u odnosima. Upravo zbog toga smo porazgovarali sa sociologinjom Ivom Brčić koja nam je objasnila važnost granica u životu.

"Određivanje granica nije nikada jednostavno, pogotovo ženama, jer uvijek smatramo da trebamo biti tu. Žene misle da trebaju odraditi sve za druge - za supruga, partnera i za djecu. I opet se pojavljuje nekakav strah da će se naljutiti i da neće biti zadovoljni. Žene imaju osjećaj da neće biti dovoljno dobre ako ne ugode svima. Međutim, postavljanje granica je jako važno - to je način na koji mi brinemo o sebi. Ako nemamo dobre granice prema drugim ljudima postajemo frustriranem upravo zbog toga što smo nešto napravili, a nismo željeli. Pod stresom smo jer se možda uključujemo u nekakve probleme i aktivnosti koje nas se zapravo više i ne tiču. Tu dolazi do frustracije i nezadovoljstva", objasnila je na početku videa sociologinja Iva Brčić.

Kako postaviti granice? "Sve kreće od jedne važne stvari - žena mora znati što ne želi i što želi u svom živout. No važno je i raditi na osjećaju krivnje koji se možda pojavljuje ako žena odluči učiniti nešto za sebe", objašnjava dalje Brčić, a što je još važno vezano za postavljanje granica pogledaj u videu. 

Image
Savjeti stručnjaka

Iva Brčić nam je objasnila kako se nositi s kritikom i samokritikom?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.