Vodiš li bitku s kilogramima i dijete ti nisu strane, vrijeme je da probaš nešto drugačije. Zaboravi na restrikcije. Novi pristup prehrani (točnije star već 25 godina, no tek je sad doživio renesansu), zagovara sasvim suprotnu filozofiju jedenja, a ona se temelji na najranijim prehrambenim navikama, onima dok si još bila beba.
Intuitivno (odakle i naziv ovom režimu prehrane) bebe znaju kada su site. Jednostavno zatvore usta i ne daju da im se u njih gurne žličica ili bočica sve dok nisu opet gladne.
(FOTO: Pixabay)
"Vrijeme je da zaboravimo na dijete. Istraživanja su pokazala da čak 95 posto ljudi koji odu na dijetu istu prekrše ili im se kilogrami ubrzo vrate. Jedina alternativa je početi vjerovati svome tijelu i osjećati slobodu i uživanje u hrani", kaže za CNN utemeljiteljica ovog načina prehrane, dijetetičarka Elyse Resch.
Stoga zaboravi i da postoji riječ dijeta. Intuitivno jedenje uči te slušati tijelo. Kada je um oslobođen od misli poput "ovo smijem, a ovo ne smijem jesti", tijelo mu jasno govori što mu treba i što mu godi od hrane. Pritom se neće dogoditi da se udebljaš.
U nastavku pročitaj načela antidijete ili intuitivnog jedenja i već ih danas primijeni u svome životu. Namjerno nismo htjeli napisati "u kuhinji" jer obuhvaćaju šire područje od hladnjaka, štednjaka i stola.
Prvi korak
Ovaj režim prehrane se temelji na interocepciji, sposobnosti da prepoznaš senzacije koje se odvijau u tvome tijelu. "Intuitivno jedenje doista je instinkt, emocija i misao. To je instinkt, glad, sitost. Ono što voliš u hrani i ono što te odbija. No, pritom treba pratiti svoje emocije i misli jer mitovi o dijeti koji žive u našoj kulturi mogu uvelike utjecati na prehranu", objašnjava dijetetičarka Resch za spomenuti portal.
Ljudi koji imaju dobar odnos sa svojim tijelom i poštuju njegove potrebe, uživaju u hrani i ne pate od poremećaja u prehrani, krivnje ili srama zbog hrane.
Kao i u svemu drugome, da bi se nešto ispravilo prvo treba posvijestiti da postoji problem. Preispitaj svoj stav o hrani i iskreno si odgovori što ti hrana predstavlja i kako se osjećaš kada ju pripremaš i jedeš.
(FOTO: Pexels)
Čimbenik zadovoljstva
Ako te hrana ne veseli, ne možeš biti zadovoljna dok jedeš, a zadovoljstvo je ključ svega. "Za mene je zadovoljstvo pokretač intuitivne prehrane jer ako staviš fokus na to da ti hrana pričinja zadovoljstvo, mozak će biti u miru s hranom (neće se javljati sram i osjećja krivnje). Zadovoljstvo će te potaknuti da jedeš kad si gladna, a ne kada nisi", objašnjava Resch i dodaje kako kontrola tjelesne težine nije dio intuitivnog jedenja.
(FOTO: Pexels)
Zaboravi dijete
Ovo je ključno pravilo intuitivnog jedenja - odbacivanje toksične kulture restriktivne prehrane u kojoj ti se poručuje da, ukoliko se fizički ne uklapaš u društevno prihvatljive kalupe, nisi vrijedna ljubavi i pažnje. "Nikad nećeš morati stati na vagu jedeš li intuitivno. Stigma brojanja kilograma koji su dio kulture dijete, vrlo jasno ti govori kako nešto nije u redu s tobom, ako kazaljka na vagi pokazuje više", kaže dijetetičarka.
"No, što ako je u tvojoj DNK zapisano da ćeš živjeti u većem tijelu? Okrutno je i opasno vršiti na ljude pritisak zbog njihove kilaže i govoriti im da trebaju smršavjeti", upozorava dijetetičarka. Intuitivno jedenje temelji se na zdravim navikama koje su održive i micanju fokusa s vage.
(FOTO: Pexels)
Pomiri se s hranom
Znaš i sama da kada ti je nešto zabranjeno, to još više želiš. To se vrlo jasno vidi baš u primjeru hrane. Odlučiš li se odreći čokolade, žudjet ćeš za njom.
"U toj situaciji mozak misli da tijelo gladuje i luči kemikalije koje te potiču da se prejedaš emocionalno", objašnjava dijetetičarka.
Najbolji način da se zaista riješiš nezdravih namirnica je da se "pomiriš" s njima. Stavi na papir sve namirnice koje si odlučila ograničiti u svojoj prehrani ili izbaciti iz nje pa ih rangiraj od najopasnije do najmanje opasne. Izaberi jednu od njih i nekoliko sati nakon obroka sjedni na neko mirno mjesto i pojedi te hrane koliko god želiš.
"Mirenje s hranom znači dati si dozvolu za jedenje. Tu nema osude. Ne postoji dobra i loša hrana. Kada se pomiriš s njom oduzimaš joj moć nad sobom", tvrdi autorica ovog režima prehrane.
"Treba shvatiti da su sve namirnice emocionalno ekvivalentne. One nisu nutritvno ekvivalentne, no jesu emocionalno, što znači da na sve što pojedeš možeš imati istu emocionalnu rekaciju. Ne bi smjela osjećati sram ili krivnju zbog nečega što si pojela", tvrdi Resch.
(FOTO: Pexels)
Poštuj svoju glad
"Glad nije neprijatelj. Ona je signal tvoga tijela za preživljavanje i kao takva zaslužuje poštovanje. Kada naučiš cijeniti glad, moći ćeš iscijeliti odnos s hranom i naučiti vjerovati svome tijelu", kaže dijetetičarka Resch.
Ključ je u tome da ne treba čekati do trenutka kada si jako gladna jer si tada u stanju u kojem samo želiš što prije doći do hrane i ništa drugo nije bitno - pojest ćeš puno više, no što tijelo traži.
Simptomi gladi variraju od čovjeka do čovjeka. Netko može osjećati grč u želucu, netko glavobolju, stezanje u grlu, dok se netko drugi može osjećati umorno ili nervozno. Neke osobe čak niti ne osjećaju glad - dok ne sjednu za stol i krenu jesti sve što je pred njima, što vodi u prejedanje.
Prepoznaj svoje znakove gladi kako bi se mogla ponovno povezati s tijelom.
(FOTO: Pexels)
Prepoznaj sitost
Nakon što si naučila prepoznati glad, vrijeme je da naučiš prepoznati i sitost, odnosno znati kada stati s jedenjem. To uvelike otežava ubrzani način života u kojem je sasvim normlano jesti dok radiš, tipkaš po mobitelu ili voziš automobil.
Kako bi se riješila te nezdrave navike, trebaš odrediti vrijeme za jelo i doživljavati ga kao svetinju. Ideja je stvoriti vrijeme i prostor u kojem te apsolutno ništa neće ometati dok jedeš. Jedi sjedeći i usred obroka stani te se zapitaj kako se osjećaš i jesi li sita.
Probaj vježbicu "3 griza" u kojoj ćeš se nakon prvog grza ili zalogaja zapitati kako se osjećaš - zadovoljno, nezadovoljno ili neutralno? Isto ćeš učiniti u sredini jela, kada budeš provjeravala jesi li sita i kod zadnjeg zalogaja.
Druga tatika je da pokušaš jesti rukom koja ti nije dominatna, odnosno s kojom ne pišeš. Na taj način ćeš prisiliti mozak da obrati pozornost na sitost.
(FOTO: Pexels)
Nosi se s emocijama bez hrane
Svatko s vremena na vrijeme jede iz utjehe i to je u redu. Što se više budeš povezivala sa svojim tijelom to ćeš brže i bolje znati prepoznati jedeš li jer si pod stresom ili si gladna.
Emocije uvelike utječu na odluke o hrani. Dobro je dok je hrana ugoda, no ne smije prijeći u destrukciju.
Hrana ne popravlja osjećaje. Emocije se rješavaju na drugim adresama - u razgovoru s bližnjima, kod psihologa, u šetnji prirodom, u meditaciji, u igri s kućnim ljubimcima ili u hobiju.
Poštuj svoje tijelo
Smisao intutivnog jedenja je liječenje nezdravog odnos prema hrani i tijelu. To je posao koji se odvija iznutra, a temelji se na tome da slušaš i opažaš što se događa u cijelom tvom organizmu. Podrazumijeva ne samo prehranu već i kvalitetan san, smanjenje stresa, redovitu tjelovježbu, hobije koji te čine sretnom, druženje s ljudima koji ti odgovaraju, odnosno sve ono što čini da se osjećaš bolje.
(FOTO: Pexels)