Znanstveno dokazano: Trening od četiri sekunde topi kilograme!

Intenzivni, kratki trening od sam nekoliko sekundi, nekoliko puta kroz dan ima iznenađujuće dobar učinak na metabolizam

Znanstveno dokazano: Trening od četiri sekunde topi kilograme!

Samo četiri sekunde vježbanja dovoljne su da tvoje tijelo osjeti benefite od vježbanja, pokazala je nova studija objavljena u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise.Na temelju rezultata ove studije znanstvenici tvrde kako je dovoljno nekoliko puta kroz dan odraditi visokointenzivnu kratku vježbu poput sprinta u trajanju od, kako smo već rekli, samo četiri sekunde da bi se poništili negativni efekti višesatnog sjedenja.
U studiji su sudjelovali zdravih i mlađi muškaraci i žene od kojih je zatraženo da cijeli dan provedu sjedeći u laboratoriju i da se ustanu samo kada moraju na WC ili jesti. Idućeg jutra volonteri su morali pojesti doručak koji obiluje masnoćama. Znanstvenici su pratili kako se njihov metabolizam ponašao u idućih šest sati.

Drugog dana eksperimenta volonteri su ponovno morali presjediti cijeli dan, no uz jednu izmjenu - svakih sat vremena trebali su nekoliko sekundi sprintati. Sprint su izvodili na posebno prilagođenom sobnom biciklu koji se koristi za testiranje spreme profesionalnih sportaša, pri čemu oni u dvije sekunde pedaliranja proizvedu "tsunami" energije i postignu povoljan učinak za cijelo tijelo. Znanstvenici smatraju da, ako sportašima treba dvije sekunde za ovakav rezultat, svima drugima treba najmanje dvostruko više vremena, odnosno četiri sekunde.Volontere su zatražili da učine isto, odnosno pedaliraju do krajnjih tjelesnih granica četiri sekunde pa odmore 45 sekundi, onda opet pedaliraju, odmore i tako pet puta. Ovaj ciklus inačice sprinta trebali su ponavljati svakih sat vremena tijekom osam sati sjedenja. Nakon toga, znanstvenici su  ih pregledali i utvrdili kako imaju niže razine triglicerida u krvi, nego prethodnog dana kada su samo sjedili. U idućih šest sati sagorjeli su više kalorija, no što je bio slučaj u danima kada sjedenje nisu prekidali pedaliranjem na specijalnom biciklu.

Pokazalo se da "razbijanje" sjedenja sa sprintevima ili nekom drugom visokointenzivnom vježbom poništava negativne efekte sjedilačkog načina života. 

Iako kod kuće nemaš ovakav sobni bicikl kakav je korišten u ovom istraživanju, to ne znači da ne možeš postići isti učinak na neki drugi način. Ako puno sjediš tijekom dana, svakih sat vremena ustani, prošetaj, potrči po stepenicama ili napravi pokoji sklek i čučanj. Bitno je da u toj kratkoj vježbi ideš do svoji krajnjih granica. Uskoro ćeš vidjeti rezultate na vagi, a i osjećat ćeš se puno bolje. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.