Vježbaj pametno

Sanjaš o pločicama na na trbuhu? Evo savjeti pločica vrijedni

Trbušnjaci nisu jedino što moraš raditi kako bi isklesala trbuh. Fokus trebaš staviti i na ove 4 'sitnice'

pexels-andrea-piacquadio-866021.jpg
Foto: Pexels

Jesen je odlično vrijeme za nove početke, što znači da bi bilo dobro izvući iz šupe tenisice i onu staru trenirku iz ormara i upisati se na trening u obližnjem sportskom centru ili teretani ili pak samostalno krenuti u fitness avanturu. Ne čekaj predugo kako u siječnju ne bi bila početnica u naprednim grupama. To nije ni malo motivirajuće. S treninzima je najbolje krenuti sada kada se uče osnove i kada ste sve u istoj kondiciji.

Image
Foto: Pexels

Za što god da se odlučiš, bitno je učvrstiti trup, odnosno mišiće trbuha i leđa kako bi prevenirala ozljede i postizala bolje rezultate. Osobni trener Noam Tamir za portal Insider otkrio je na što sve početnice trebaju obratiti pažnju žele li u kratkom roku vidjeti rezultate i isklesati trbušne mišiće.

Image

Kajenska paprika: Igračica iz sjene koja topi kilograme i ublažava bol u mišićima

"Želiš li pločice na trbuhu, prije svega moraš otopiti masnoće. Nema preskakanja treninga. Sve se svodi na redovitost te malene promjene u prehrani", kaže Tamir. Kako bi postigla maksimalne rezultate u teretani, poslušaj savjete ovog iskusnog trenera te ostalih stručnjaka, koje ti donosimo u nastavku.

Prehrana

Puno je lakše unositi kalorije, nego ih topiti pa reagiraj prije nego što zineš i zagrizeš u sočni hamburger. Nastoj postići kalorijski deficit, odnosno unijeti manje kalorija, no što ih kroz dan potrošiš. Za redukciju tjelesne masnoće ključno je pojačati unos proteina, a smanjiti unos ugljikohidrata.

Tijelo za probavljanje proteina troši više kalorija, nego što mu treba za probavljanje ugljikohidrata. Jedi za svaki obrok neku namirnicu od ovih - meso, jaja, ribu, tofu i jogurt, jer su dobar izvor proteina te ih kombiniraj s voćem i povrćem, osobito onim zelenim lisnatim, savjetuje nutricionistica Brigitte Zeitlin za spomenuti portal.

Pametnije, a ne jače

Trčanje, sobni bicikl i ostali aerobni treninzi učinkoviti su u sagorijevanju masnoća, no "pojedu" dosta vremena. Umjesto toga koncipiraj treninge tako da ih završavaš vježbama koje će učiniti da tvoje tijelo i u fazama odmora i mirovanja topi kalorije. HIIT vježbe su odlične za to. Uvrsti ih u svoje treninge dva do tri puta tjedno.

Trbušnjaci, čučnjevi, mrtvo dizanje, bučice

Kako bi dobila najviše od odlaska u teretanu, u treninge obvezno uključi vježbe koje aktiviraju više velikih mišićnih skupina odjednom. Primjerice, mrtvo dizanje aktivira cijelo tijelo, osobito donji dio leđa i trup. Tu su i iskoraci koje možeš kombinirati zajedno s podizanjem bučica, plank, kombinacija planka i skleka, ruski zaokret te brojne druge vježbe.

Slavi uspjeh

Kako bi ostala motivirana, što je ključno za redovitost u vježbanju, bilježi i slavi svaki napredak, osobito u početku, dok se ne "navučeš" na vježbanje. Kasnije će ti ono postati potreba i užitak, kaže trener za spomenuti portal.

Image
Foto: Pexels