Vježbe protiv petnog trna

Plantarni fascitis ili "petni trn" naziv je za bolest donjeg dijela petne kosti. U borbi protiv ove bolesti također vam mogu pomoći i vježbe protiv petnog trna.

Vježbe protiv petnog trna

Petni trn (Plantarni fascitis)
Sama plantarna fascija u stvari je široki ligament koji se pruža s donje strane stopala i to od petne kosti, pa sve do prstiju. Njena je funkcija održavanje koštanih svodova stopala. No, kod intenzivnih fizičkih aktivnosti koje uključuju dugo trčanje, dugo hodanje ili kod dužeg stajanja, uz pomoć neadekvatne obuće ili kakve druge predispozicije, može doći i do upale tog istog ligamenta. Češće no drugačije, ta se upala događa na njenom hvatištu za petnu kost, pa je i sama bolnost locirana u predjelu pete, a može plantarna fascija isijavati prema unutarnjoj ili prednjoj strani stopala. Bolovi su najjači ujutro nakon ustajanja i prvi koraci znaju prouzročiti oštru i sijevajuću bol. Nakon nekoliko koraka, bolnost se smanjuje i hodanje biva moguće. Kasnije tijekom dana ili tijekom fizičke aktivnosti, bol se može pojačati, te zahtijevati odmor. U posebno jakih upala bolovi mogu biti intenzivni i cijelo vrijeme, te priječiti normalno hodanje.

Kako smanjiti bol?

Vježbe istezanja 
Vrlo učinkovite, osobito kod pacijenata koji imaju pojačanu napetost Ahilove tetive. Pacijente treba naučiti pravilnom izvođenju vježbi istezanja plantarne fascije, Ahilove tetive, stražnje skupine mišića potkoljenice te mišića stopala. Učinkovitost vježbi je veća ako se ponavljaju nekoliko puta dnevno.

Imobilizacija tijekom noći (engl. „night splint“) 
Gležanj se imobilizira u dorzalnoj fleksiji od 5° te uz blagu dorzifleksiju prstiju. Kako je stopalo u stalnom neutralnom položaju, ne dolazi do skraćenja plantarne fascije tijekom noći a time ni pojave intenzivne boli ujutro kod prvih koraka.

Kotrljanje utega
Uzmite mali uteg za ruke ili napunite malu bocu vodom i stavite na pod. Stanite uspravno, ispružite nogu i kotrljajte tabanom nekoliko minuta i po potrebi promijenite nogu.

Istezanje lista
Budući da su tetive i mišići stopala povezani s mišićima potkoljenice, istezanje lista može pomoći. Stanite ispred zida tako da su vam stopala nekoliko centimetara raširena, a rukama se oslonite na zid kako bi si olakšali. Pete podignite najviše što možete i tako ih zadržite nekoliko sekundi. Polagano spuštajte petu na pod. Ove vježbe ponovite nekoliko puta u danu.