Većina nas radi ovu pogrešku dok vježbamo, a tako ju je lako izbjeći

Jesi li ikada razmišljala o svojim kukovima za vrijeme vježbanja? Ako nisi, trebala bi početi...

Većina nas radi ovu pogrešku dok vježbamo, a tako ju je lako izbjeći

Ako si hodala na nei trening, možda si čula trenericu ili trenera kako ti govori da moraš izravnati kukove. Ako nisi, vjerojatno sada prvi puta čuješ za ovo. Iako se na prvu ovo može učiniti nebitnim, ova bi te pogreška mogla koštati ozljeda ili iskrivljavanja tijela prilikom vježbanja.

Što uopće znači poravnati kukove? To jednostavno znači da oni uvijek moraju biti u istoj ravnini. Na primjer, ako radiš raskorak lijevom nogom, lijevi kuk ti ne smije biti ispred desnog (što je jako česti slučaj), nego moraju biti u istoj ravnini. 

Kada kukovi nisu u ravnini prilikom vježbanja stavljaš mnogo veći pritisak na jednu stranu tijela nego na drugu. Neke žene slučajno su stekle naviku da prilikom izvođenja određenih vježbi stalno guraju jedan te isti kuk prema naprijed, a to često zna rezultirati time da se jedna strana tijela razvije jače nego druga. 

Osim toga, kada staviš više težine na jedan kuk nego na drugi stvaraš si veći rizik od ozljeda. Ova pogreška mogla bi te navesti da slučajno napraviš krivi pokret koji će te izbaciti iz ravnoteže. Osim što ćeš vjerojatno pasti na pod, na taj bi način mogla ozlijediti kuk ili nogu.Što možeš učiniti?

Sada kada ovo znaš možeš tijekom vježbanja paziti na to da su ti kukovi stalno u istoj ravnini. Vježbanje je odlična prilika za upoznavanje svoj tijela i savladavanje pokreta, a čim se nekoliko puta sjetiš da trebaš paziti na kukove brzo će ti ući u naviku. 

Kod vježbanja nije dobro žuriti, što znači da ne bi smjela izvoditi nagle pokrete. Svaku novu vježbu isprobaj polako dok ti se tijelo ne navikne na taj pokret i ne nauči ga savršeno izvesti. Tako ćeš biti najsigurnija da se nećeš ozlijediti ili napraviti ikakve druge pogreške.

Image

Nemate vremena za vježbanje? Ove super efikasne vježbe s utezima možete odraditi za samo 5 minuta!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.