Ubaci ga u svoju prehranu: Najbolje vrste povrća koje pomažu kod mršavljenja

Budeš li redovno konzumirala povrće, ubrzo ćeš primijetiti promjene u svom izgledu i lakše ćeš održavati zdravu tjelesnu težinu

Ubaci ga u svoju prehranu: Najbolje vrste povrća koje pomažu kod mršavljenja

Zdrava i uranvotežena prehrana izuzetno je bitna za održavanje dobrog zdravlja, ali i normalne tjelesne težine. Kroz prehranu bismo si trebali osigurati sve važne nutrijente kao što su proteini, vlakna, vitamini i minerali, a voće i povrće su među najvažnijim namirnicama koje bismo trebali jesti svakodnevno.


Image


Unsplash


Budeš li redovno konzumirala povrće, ubrzo ćeš primijetiti promjene u svom izgledu i lakše ćeš održavati zdravu tjelesnu težinu. S obzirom na to da sadrži dijetalna vlakna, bjelančevine, minerale i vitamine te malo kalorija, povrće je odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ako imaš problema s debljanjem, onda ga svakako uvrsti u svoju prehranu, a neke od najboljih vrsta povrća koje potiče mršavljenje otkrivamo u nastavku.


Foto: Unsplash

Krastavci

Krastavci su izuzetno ukusni, a sadrže puno vode i jako malo kalorija pa ih to čini savršenom dijetalnom namirnicom. Mogu se pripremiti na razne načine, a najčešće ih jedemo u salatama. Dobri su za suzbijanje gladi, a možeš ih ubaciti i u običnu vodu i tako joj malo poboljšati okus. Također, potiču detoksikaciju u organizmu i vrlo su zasitni.  Image

Brokula

Želiš li smršavjeti, u svoju bi prehranu trebala uključiti puno brokule. Osim što je izuzetno zdrava, brokula ne sadrži masnoće. Podiže razinu energiju i sadrži malo kalorija, a zasititi će te jer obiluje vlaknima. Može se jesti kao prilog, u salatama, musakama, od nje se može praviti umak…  


Image

Špinat

Špinat je još jedno briljantno povrće, osobito ako imaš problema sa suvišnim kilogramima. Iako ga mnogi ne vole, vrlo je zdrav pa bismo ga povremeno trebali uključiti u svoju prehranu. Kuha se jako kratko, a može se jesti uz krumpir, u salati ili pak ga možeš ubaciti i u svoj smoothie.  


Image

Mrkva

Obiluje beta-karotenom i vlaknima pa je odlična za mršavljenje, a može se jesti kuhana ili pak sirova. Odlična je kao prilog, u juhi ili salati. Od mrkve, cikle i jabuke možeš napraviti i fini i izuzetno ukusan svježi sok koji je odličan za pročišćavanje organizma od toksina.


Image

Celer

Celer je imao svoj 'momenat' i u svijetu slavnih, a sok od celera postao je gotovo viralni hit na društvenim mrežama. Mnogi tvrde da im je upravo sok od celera pomogao kod mršavljenja. Obiluje vodom i ima jako malo kalorija pa je odličan za mršavljenje. Osim toga, sadrži i proteina i vlakna. Može se jesti sirov, ali i u brojnim jelima.


Image

Luk

U potrazi za namirnicama za mršavljenje vrlo je važno pronaći i one koje će jelima dati fini okus kako ti održavanje zdrave prehrane ne bi ubrzo postalo previše dosadno. Luk je odlična 'baza' za pripremu mnogih jela i obogatit će okus svakog obroka. Sadrži malo kalorija i prirodni je antibiotik.


Image

Zeleno lisnato povrće

Kada govorimo o voću i povrću, sve što je zeleno najčešće je i vrlo zdravo. Zeleno lisnato povrće poput kelja i zelja obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. Ima jako malo kalorija, a vjeruje se da pojedine vrste ovog povrća imaju i ljekovita svojstva te pomažu kod brojnih bolesti i tegoba sa zdravljem.


Image

Gljive

Izuzetno su ukusne i odlična su alternativa mesu pa će ih voljeti i vegetarijanci i vegani. Mogu se jesti uz gotovo svako jelo, imaju specifičan okus i pospješuju skidanje suvišnih kilograma jer sadrže malo kalorija. Bogate su vitaminima.


Image

Tikvice

Sezona je tikvica pa ih obavezno ubaci u svoju prehranu jer su jako ukusne, a sadrže visok udio vode što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom. Obiluju i vitaminima i mineralima te su jako dobre za zdravlje. Možeš od njih raditi juhe, koristiti ih kao prilog raznim jelima ili pak ih ispeći na roštilju.


Image

Cvjetača

Mnogo je razloga zašto bi trebala u svoju prehranu dodati cvjetaču. Ovo kovrčavo povrće je vrlo ukusno, a može se iskoristiti u mnogim finim jelima. Sadrži vitamine, minerale, antioksidante i fitokemikalije. Ima jako malo kalorija pa je dobar izbor za sve one koji pokušavaju smršavjeti.


Image