Jednostavne, a efikasne

Za čvrstu i oblu stražnjicu: Pet vježbi koje trebaš uvrstiti u svoju rutinu

Ljeto nam je svima dobra motivacija da se u fizičkom smislu "dovedemo u red" i u formu, pa ti danas predstavljamo pet vježbi za prekrasnu stražnjicu, a koje bi trebala redovito izvoditi.

benjamin-klaver-zAtTuN6Ykok-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U proljeće smo već itekako dobro zagazile, a svakog dana temperature su sve više i više, što u misli priziva ljetne mjesece, skidanje u badiće i šetnje plažama. Kako bi na ovogodišnjem ljetnom odmoru izgledala bolje no ikad, sada je zadnji čas da kreneš s preoblikovanjem i učvršćivanjem tijela, a posebnu pozornost u tom kontekstu svakako trebaš obratiti na guzu. Svi znamo da je obla, čvrsta i bujna stražnjica sinonim ženstvenosti, a i današnji standard atraktivnosti pa mnoge žene najviše pažnje prilikom vježbanja posvećuju upravo mišićima za jačanje i oblikovanje gluteusa. Ako nemaš privatnog trenera ili pak nisi već iskusna vježbačica, dobro će ti doći i nekoliko savjeta koje vježbe izvoditi i kako, a da dođeš do maksimalnih rezultata u kratkom roku.

Image
Prehrana je najvažnija

Želiš li ravan trbuh, ove navike ti moraju postati dio svakodnevice

Baš zato smo za tebe izdvojile sljedećih pet vježbi za stražnjicu i mišiće bedra, a koje trebaš uključiti u svoju rutinu vježbanja ukoliko do ljeta želiš imati nikad ljepšu guzu. Vjeruj nam, ove vježbe možeš izvoditi bilo gdje i bilo kada, jednostavne su i ne traže rekvizite, a mogu se prilagoditi svačijoj formi. Kreni s njima i postepeno izvodi sve više serija i radi s više opterećenja, pa će i rezultati biti vidljivi, a tvoja pozadina izgledati besprijekorno.

Čučanj

Čučanj je sigurno jedna od najučinkovitijih vježbi za jačanje mišića stražnjice. Zauzmi raskoračan stav i spusti stražnjicu prema dolje, a zatim se vrati u prvotni položaj. Stopala su u širini kukova, leđa su uspravna, glava je ravno, pogled ravno ispred sebe. Ovu popularnu vježbu možeš izvoditi na mnoge načine. Primjerice, ruke dodatno možeš opteretiti utegom kojeg ćeš kod svakog čučnja dizati u ravninu prsa. Uteg će pružiti dodatno opterećenje na čučanj, a istovremeno ćeš vježbati i mišiće ruku.

U videu ispod saznaj kako pravilno izvesti čučanj, jer ga mnogi ljudi izvodi nepravilno te time riskiraju povrede.

Uski čučanj

Sljedeća vježba je slična kao i prethodna, samo ćeš ovaj put zauzeti raskoračan stav kako bi čučanj bio što uži, a stražnjica došla što više do poda. Ruke također spuštaj što više do poda, a možeš ih dodatno opteretiti utezima ili bocama vode kao i kod prethodne vježbe. Također, ako ti se koljena pretjerano šire i „plešu“ u ovoj poziciji, možeš ih ojačati i fiksirati uz pomoć elastičnih traka oko bedara. Tako ćeš dodatno učvrstiti svoj stav i otežati si vježbanje još više.

Polučučanj

Kod sljedeće vježbe će osim mišića stražnjice sudjelovati i mišići nogu. Zauzmi raskoračan stav i pripremi se na izvedbu čučnja, no ovaj put jednu nogu podigni i drži ju uz tijelo kao što je to prikazano u videu. Isto ponovi s drugom nogom. Najbolje je raditi u tri serije po dvadeset čučnjeva, a ako radiš ovu vježbu tri puta tjedno, vrlo brzo ćeš vidjeti rezultate na guzi i bedrima – učvrstit će se u tren oka!

Podizanje stražnjice

Ova je vježba poznata i kao vježba koja dugoročno jamči okrugli, vrlo prćasti izgled stražnjice i gluteusa, pa nije ni čudo da ju žene obožavaju. Zapravo se radi o vježbi u dva dijela – u prvom dijelu je potrebno leći na pod skvrčenih nogu te lagano aktivirati mišiće stražnjice kako bi podigla donji dio tijela. Kada završiš s prvom vježbom u drugoj učini isto samo ovaj put podižeš jednu nogu koljenom prema sebi, u vis pa prema bradi, dok se dugom odguruješ o pod.  Kao i uvijek, radi ovu vježbu naizmjence na dvije noge po nekoliko serija i rezultati su zajamćeni.

Bočno podizanje noge

Lezi bočno na pod, a stopala postavi jedno uz drugo. Lagano podiži jedno koljeno prema gore, dok su ti stopala i dalje jedno uz drugo. Isto ponovi i s drugom nogom, na drugoj strani. Ova je vježba fantastična za jačanje bočnih mišića stražnjice, kao i mišića bedara. Jamči zategnut izgled bokova kao i nestanak „jamica“ od upalih mišića na stražnjici. Dakle, radi se o vježbi koja ti treba ako želiš savršeno oblu i zategnutu guzu.