South Beach dijeta

South Beach dijeta

South Beach dijetu osmislio je američki kardiolog dr. Arthur Agastaton. Radeći s oboljelima od srčanih bolesti, uočio je veliku potrebu za pravilnom prehranom, pa je razvio dijetu za svoje pretile srčane bolesnike. Zahvaljujući odličnim rezultatima, 2003.g. napisao je knjigu koja je ubrzo postala veliki hit. South Beach dijeta se oslanja na ravnotežu dobrih ugljikohidrata i masnoća, te zbog toga jedete zdravije i ujedno gubite na težini. Bazira se na glikemijskom indeksu koji rangira ugljikohidrate na osnovu njihovog efekta na razinu šećera u krvi. Iako neki uspoređuju ovu dijetu sa Atkinsom, jedina sličnost među dijetama je strog dvotjedni uvodni period.

Dijeta je podijeljena na 3 faze. Prva faza traje dva tjedna i najzahtjevnija je od 3 faze. Druga predstavlja fazu stabilizacije, dok je posljednja faza usmjerena očuvanju postignute željene težine. Svaka faza se sastoji od specifične dozvoljene hrane, te posebnih planova prehrane i recepata.

Za vrijeme dijete jedete obroke normalne veličine koji uključuju nemasnu teletinu i svinjetinu, piletinu, puretinu, ribu i morske plodove. Također, obroci uključuju mnogo povrća, jaja, sir i orašaste plodove, a možete jesti salatu začinjenu maslinovim uljem. Tijekom dijete jedete tri uravnotežena obroka dnevno, kako ne bi gladovali. Ništa ne može tako potkopati dijetu kao potreba za dodatnom hranom.  Stoga vam nijedan ozbiljni dijetni program ne smije ostaviti osjećaj nelagode. Za vrijeme South Beach dijete morate piti mnogo vode (barem 2 litre dnevno), a slobodno konzumirate čaj, te šalicu kave dnevno.

Prva faza Prva faza South Beach dijete je najzahtijevnija i traži od vas najveća odricanja, no ujedno je i faza u kojoj ćete izgubiti najviše kilograma (3 do 7 kg). U prvoj fazi u cijelosti morate iz prehrane izbaciti voće, kruh, rižu, krumpir, tjesteninu, šećer, alkohol i peciva. Tek nakon prve faze počinjete u prehranu uključivati neku od navedene hrane. Oni koji žele izgubiti više kilograma mogu ostati na prvoj fazi duže od 2 tjedna, ali ne smijete se dugoročno odreći ove hrane. U prvoj fazi možete jesti piletinu, puretinu, nemasnu govedinu i svinjetinu, jaja, ribu i  morske plodove. Osim toga možete jesti povrće, sir, orašaste plodove i razne salate. U prvoj fazi na primjer za doručak možete pojesti jaje i šunku, a za ručak pileća prsa i zdjelu grčke salate. Trebate paziti da se najedete do sitosti, što vam ne bi smio biti problem jer vam plan prehrane uključuje 3 obroka, prijepodnevni i poslijepodnevni međuobrok, pa čak i desert kao što je krema od ricotte! Prva faza bi vam mogla biti teška ako ste veliki ljubitelj tjestenine, peciva ili riže. Teorija kojom se potkrepljuje prva faza govori da u nama  postoji prekidač koji utječe na način na koji naše tijelo reagira na hranu koju jedemo (i zbog kojeg se debljamo). Kad je prekidač upaljen, imamo potrebu za hranom koju spremamo kao rezerve masnoće. Nakon dva tjedna prve faze isključujemo prekidač. Prateći plan prehrane možete popraviti način na koji vam tijelo reagira na hranu, tako da se do trenutka kad počnete jesti zabranjenu hranu vaše tijelo već prilagodilo novom režimu. Druga faza Sad možete početi dodavati hranu koja vam je bila zabranjena u prvoj fazi. O vama ovisi koju ćete hranu ponovno početi jesti: kruh, tjesteninu, krumpir, rižu, žitarice ili voće. Ova vam dijeta omogućava da sami izaberete koju ćete hranu vratiti na jelovnik. Pri tome pazite da postepeno vraćate ovu hranu, te da je ne jedete tako često kao prije. Kada počnete dodavati zabranjenu hranu iz prve faze u svoju dijetu, birajte hranu sa niskim glikemijskim indeksom, kao jabuke, bobičasto voće, grejp, integralne žitarice sa puno vlakana, smeđu rižu ili kruh od integralnog brašna. Nastavite i dalje izbjegavati bijeli kruh, bijelu rižu, prženi krumpir, rafinirani šećer, mliječnu čokoladu (možete uzeti čokoladu za kuhanje), kolače i sl. I dalje vam naglasak mora biti na proteinskim namirnicama i povrću iz prve faze. U  drugoj fazi nećete gubiti toliko na težini kao u prvoj fazi – otprilike jedan kilogram na tjedan. U ovoj fazi možete ostati tako dugo dok ne postignete željenu težinu. Treća faza Treća faza je konačna i najmanje restriktivna faza South Beach dijete. Sada sami možete određivati koliko ugljikohidrata ćete uzimati - kad primjetite da dobivate na težini, samo smanjite unos ugljikohidrata.  Dr. Agatston kaže da tako dugo dok pratite osnovne principe, dijeta će postati vaš način života i nastaviti ćete održavati svoju težinu.

Prva faza – primjer jelovnika Doručak2 dcl soka od rajčicekajgana sa začinima i šampinjonima 2 šnite šunkekava ili čaj bez kofeina sa bezmasnim mlijekom i umjetnim zaslađivačem

Međuobrok mozzarella sa rajčicom

Ručaksalata sa piletinom

Međuobrok 1/2 šalice nemasnog svježeg sira i 1 šalice narezanih krastavaca i rajčice

Večera prženi losos sa ružmarinomkuhane šparoge na salatu Desertkrema od riccote sa vanilijom

Druga faza – primjer jelovnika

Doručak 1 šalica jagoda1 šalice mueslijabezmasni jogurtKava ili čaj bez kofeina sa bezmasnim mlijekom i umjetnim zaslađivačem Međuobrok1 tvrdo kuhano jaje

Ručak South beach salata sa tunjevinom

Međuobrok1 svježa kruška 2 šnite sira

VečeraPiletina sa fetom i rajčicama

DesertJagode namočene u kuhanu čokoladu

South Beach salata s tunjevinom -za 2 osobe

Salata:1 limenka tunjevine u vodi (180 g)1/3 nasjeckanog krastavca1/3 šalice rajčice1/3 šalice nasjeckanog celera1/3 šalice nasjeckanog avokada1/3 šalice nasjeckanih rotkvica1 šalica nasjeckane zelene salatePreljev:4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja2 žlice svježeg limunova soka2 režnja češnjaka, usitnjenog1/2 žličice crnog papra Složite u slojevima tunu, krastavce, rajčicu, avokado, celer, rotkvice i salatu u zdjelu.Pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, češnjak i papar. Poškropite po salati.

Salata sa piletinom-za dvije osobe

25 dag piletine (ostatci pečenog pileta)1/2 korijena celera1 mladi luk1 omot light majonezelimunov sok2 žlice parmezana4 lista zelene salate1 tvrdo kuhano jaje2 žlice narezanih crnih maslinapaparsol Celer očistimo i naribamo, pomiješamo s majonezom, parmezanom i dodamo limunov sok. Dodajte masline i narezani mladi luk. Piletinu očistimo od kostiju, narežemo na kockice i pomiješamo s navedenim sastojcima. Na kraju salatu ukrasite s kriškama tvrdo kuhanog jaja i poslužite na listovima salate.

Krema od ricotte

1 šalice sira ricotta1 čajne žlice ekstrakta od vanilije1 paketić umjetnog zaslađivača (ili 1 tabletica) Pomiješajte sir, ekstrakt vanilije i umjetni zaslađivač u zdjeli. Poslužite ohlađeno.