5. Ograničite raznolikost po obroku
Iako se čini čudnim, ili barem dosadnim – jer ova metoda znači ograničavanje previše različitih vrsta okusa u jednom obroku. Zašto bi to trebalo djelovati na suzbijanje apetita? Prema Davidu Katzu, vodećem liječniku u centru za preventivna istraživanja na prestižnom sveučilištu Yale, područje mozga zaduženo za apetit postane preopterećeno kada se u obroku nalazi previše različitih okusa. To dovodi do toga da se pretjeruje s hranom, jer mozak teže prati kojih ste se okusa dovoljno nauživali.
Katz je osmislio takozvanu "dijetu bodovima okusa" u kojoj svaki obrok ima jedan ili maksimalno dva specifična okusa. Nezdrava, procesirana hrana u potpunosti je izbačena iz prehrane u ovoj dijeti, ne samo zbog manjka nutritivne vrijednosti, već i zato što svojim aditivima i različitim okusima zbunjuje centar za apetit u mozgu. Pokušajte jesti jednostavnije obroke sa što manje dodataka i različitih začina.