Nisu samo vjesnici proljeća, nego i biljke koje vam mogu pomoći u mršavljenju, kod detoksikacije organizma, te za jačanje i obnovu energije nakon zimskih mjeseci. Kopriva i maslačak pravi su izbor za sve koji žele zdravo smršavjeti, postići vitkost uz prirodne pripravke, bez uporabe (pre)skupih tableta, te bez iscrpljujućih i počesto nezdravih dijeta.
Kopriva: čistač organizma
Čim se otopi posljednji snijeg, krenite u berbu kopriva. I prije nego kalendarski počne proljeće, mlade koprive već izviruju s prvim listovima, koji su zajedno s korijenom neizostavan sastojak čajeva za mršavljenje i proljetnu detoksikaciju organizma. Koprivu se smatra jednom od najdjelotvornijih biljaka za gubitak tjelesne težine.
Čaj od koprive
Utječe na izlučivanje viška vode u organizmu, djeluje kao diuretik, potiče bolji rad jetre, povoljno djeluje na metabolizam i cijeli organizam. Čaj kombinirajte s anticelulitnim tretmanima, masažom i vježbama, i rezultati sigurno neće izostati. Jedanput dnevno popijte bar 2-3 dl čaja od listova i korijena koprive. Čaj je temeljni sastojak dijete koja pospješuje detoksikaciju organizma i doprinosi izlučivanju viška vode bez da se izgubi vitalnost i energija. Uz pomoć ove dijete u tri dana izgubit ćete kilogram do kilogram i pol.
Dijeta ne predstavlja rizik za zdravlje, bogata je mineralnim solima, a zbog svog kratkog trajanja može se provoditi tijekom vikenda, no ništa nas ne sprječava da dijetu provodimo i tijekom radnog tjedna. Svakog dana popijte litru čaja od koprive, jedite što više bijelog mesa i ribe začinjene žličicom djevičanskog maslinovog ulja i smanjite unos tjestenine i kruha na 80 g dnevno u prvih 7 dana i jedite sezonsko voće i povrće. Smanjite unos alkohola i zaslađenih sokova. Ovu dijetu preporuča se provoditi jednom mjesečno, a na proljeće sušenu koprivu zamijeniti svježom.
Kopriva se može pripremati na razne načine kao primjerice, špinat, dakle, kao juha, varivo, omlet, treba ju samo prokuhati prije upotrebe.
Juha od kopriva
Za juhu od kopriva popržite 2-3 glavice luka na ulju, te nakon što luk omekša i porumeni dodajte krumpir narezan na kockice i dolijte vodu da prekrije krumpir, te kuhajte. Kad je krumpir skoro kuhan, dodajte listove koprive, i neka sve vri još 5-10 minuta. Gotovu juhu začinite po želji, promiksajte štapnim mikserom, te po želji možete dodati malo vrhnja.
Maslačak krijepi i jača nakon zime
Maslačak je ljekovita biljka kojom ćete u proljeće vratiti snagu organizmu, pročistiti ga i odstraniti štetne tvari iz tijela. Korijen maslačka bogat je inulinom. Inulin je prirodni prebiotik, neprobavljivi sastojak hrane koji pozitivno djeluje na crijevnu floru, ima povoljan utjecaj na krvnu sliku, smatra se odličnim protiv zgrušavanja krvi, te pospješuje apsorpciju hranjivih sastojaka. Sadrži i flavonoid koji ima protuupalno i diuretsko djelovanje. Diuretici potiču bubrege na bolji rad, te na taj način pospješuju izbacivanje štetnih tvari iz našeg organizma. Korijen maslačka koristi se kod drenaže (čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne bolesti, debljina i celulit. Korištenje u anticelulitnim tretmanima opravdano je upravo zbog te kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege.
Čaj od maslačka
Priprema se od dvije žlice osušenih listova, cvjetova i sitno nasjeckanog korjena maslačka. Smjesu preliti šalicom ključale vode, poklopiti i poslije dvadesetak minuta procijediti i zasladiti žlicom meda. Piju se dvije do tri šalice čaja dnevno kod nagomilavanja suvišne tekućine, te za poboljšavanje cjelokupnog metabolizma. Svježi sok koji se dobije iz usitnjenih maslačaka mora se odmah popiti u većoj količini. Njegov je učinak da će pročistiti organizam i obogatiti ga željezom.
Vrlo rasprostranjen i hranjiv maslačak ima aromatičan, opor, pomalo gorkast i kiselkast okus. U kuhinji se koriste isključivo mladi listovi koji se beru prije cvjetanja. Svježi listovi su ukusni za salatu kojoj se mogu dodati i tvrdo kuhana jaja ili krumpir. Listovi se mogu pomiješati i s ostalim zelenim salatama, dodati sendvičima, dok se nasjeckanima začinjavaju umaci i salate. Od listova se kuhaju ukusna variva, umaci i juhe, a sprema se i sa špinatom koji se dodaje kad je maslačak napola kuhan. Od cvjetova se sprema žele i čaj, a sušeni i mljeveni korijen služi kao zamjena za kavu.
Salata od mladih listova maslačka
Sastojci:
listovi maslačka
malo octa, vinski ili jabučni
malo suncokretovaulja
malo bućinog ulja
malo vode (da razblaži ocat i ulje)
malo soli
Salatu očistiti, dobro oprati i primiješati sve začine.
(M.G.)