Rage joga: Našle smo tjelovježbu koja je pravi ispušni ventil

Mirna glazba i rastezanje mogu biti obilježja joge na koja si navikla, ali postoji još jedan stil koji uključuje psovanje, pivo i malo žešću glazbu - radi se o 'bijesnoj jogi'

Rage joga: Našle smo tjelovježbu koja je pravi ispušni ventil

Lindsay Istace, osnivačica Rage joge opisuje je kao 'alternativnu jogu za moderne, snažne i neustrašive'. "Radi se o neuobičajenom pristupu jogi za one koji traže svoj mir na drugačiji način", govori Lindsay i dodaje kako ova praksa uključuje malo dodatnog kaosa i smisla za humor. 

Koji je cilj svega ovoga? Prije svega – da postaneš snažnija i osnaženija, da radiš na onome što te koči i da postaneš otpornija! Lindsay je za Health.com objasnila kako cijeli proces uključuje tradicionalne položaje joge i disanje s alternativnim načelima, a intenzitet i težina ovise, naravno, o instruktoru i polaznicima. „Bez obzira na sve, možete očekivati nevjerojatno dobru glazbu, priliku za svojevrsno emocionalno otpuštanje i odlazak s joge s osjećajem potpune neustrašivosti!

Iako možda zvuči suprotno od umirujućeg, prema psihoterapeutkinji Courtney Glashow, ovakav tip joge zapravo dopušta pravo emocionalno otpuštanje. "U pravom okruženju, vjerujem kako psovanje može imati terapeutski učinak jer nam omogućuje otpustiti bijes, možemo koristiti određene riječi kojima ćemo sami sebe izraziti. Također, mnoga istraživanja pokazala su kako postoje zdravstvene prednosti psovanja."

Ali psihoterapeutkinja dodaje kako psovanje nije uvijek dobra stvar. „Važno je znati razliku između korištenja psovki kojima izražavamo osjećaje te psovanja, vikanja i gubljenja kontrole zbog kojih su drugi oko nas zabrinuti i za našu i za svoju sigurnost.“ Odnosno, ako imaš problema s bijesom ili se ideš baviti ovom vrstom joge samo kako bi izrazila svoj bijes – možda se radi o većem problemu za koji ti zapravo treba pomoć stručnjaka. 

Možda! Ako si se zasitila uobičajene joge ili ti se Rage joga čini jednostavnija ili zabavnija – ovo bi mogla biti prava tjelovježba za tebe. „Preporučujem Rage jogu svima koji žele isprobati jogu, ali su možda prestrašeni tradicionalnom atmosferom, svima koji već vježbaju jogu, ali žele malo 'začiniti' stvari i svima koji se osjećaju poput crne ovce“, poručila je Lindsay. 

Iako tečajeva Rage joge zasad još nema u Hrvatskoj, možeš ju isprobati kod kuće preko pravog online tečaja!