Prehrana prema krvnim grupama – grupa 0 (prvi dio)

Ljudi s različitim krvim grupama ne mogu jednako lako probaviti određenu hranu.

Prehrana prema krvnim grupama – grupa 0  (prvi dio)

Saznajte što se preporučuje ljudima s krvnom grupom nula

Znanstvenici već 30 godina rade na istraživanjima krvnih grupa, te na koji način upravo krvna grupa profilira  ljudski organizam, njegovo funkcioniranje, sklonost bolestima pa tako i nutritivne potrebe. Ovo posljednje je posebno zanimljivo područje o kojem se priča posljednjih desetak godina, no malo ljudi mu daje veći značaj.

Da pojasnimo. Znanstvenici su došli do zaključka da bi prehranu trebali temeljiti upravo prema krvnim grupama, jer svaka ima neke posebnosti, može se reći potrebe. Kada govorimo o dijeti prema krvnim grupama, ne mislimo neophodno na dijetu za mršavljenje, nego mislimo na kontroliranu prehranu.

U čemu je „kvaka“?

Vjerojatno ste primijetili da neki ljudi mogu jesti različite vrste hrane i nemaju nikakve probleme, dok neki pate od probavnih problema, napuhnutosti, pečenja žgaravice te su podložniji određenim bolestima. Objašnjenje stručnjaka koji su se bavili prehranom prema krvnim grupama je, da ljudi s različitim krvim grupama ne mogu jednako lako probaviti određenu hranu. 

Većina vas zna da postoje krvne grupe 0, A, B, i AB. Najčešća krvna grupa je 0, dok je najrjeđa i „najmlađa“ krvna grupa AB, jer ju ima samo oko pet posto ljudske populacije, te postoji negdje oko 1000 godina.
Ukoliko ne znate krvnu grupu, možete moliti svojeg osobnog liječnika neka vas pošalje na krvne pretrage za utvrđivanje krvne grupe. Nije neobično ukoliko ne znate krvnu grupu, jer u principu ona se ne utvrđuje ukoliko niste išli na operaciju, darivali krv, bili trudni ili bili zbog nekog razloga hospitalizirani.

Krvna grupa 0

Ljudi s krvnom grupom 0 imaju najotporniji probavni sustav. Oni su izvorni mesožderi, pa su im za dobru probavu potrebni životinjski proteini, ali i povrće i voće, no ne toliko. S druge strane, krvna grupa 0 ne podnosi najbolje ugljikohidrate, posebno one koji u sebi sadržavaju gluten, zatim mliječne proizvode, pa njihovu konzumaciju treba smanjiti na minimum. Također, te osobe proizvode mnogo želučane kiseline u želucu, pa bi trebale izbjegavati kavu, jer će ona uzrokovati proizvodnju još veće količine želučane kiseline, što može izazvati poremećaje u probavi ukoliko su pod većim stresom. Zbog toga se zeleni čaj preporuča umjesto kave.

Zanimljivo je spomenuti da osobe s krvnom grupom 0 znaju imati vrlo spor metabolizam i probleme sa štitnjačom, pa bi zbog toga trebale konzumirati više morske hrane, odnosno ribu i morske plodove.

Najbolje vježbe za krvnu grupu 0 su trčanje, aerobik, dizanje utega. Što će imati teže vježbe, to će se bolje osjećati. Što se više oznoje i povećaju otkucaje srca to će se lakše riješiti stresa, depresije i naravno lakše izgubiti kilograme.

Jako dobre namirnice

Morske ribe - bakalar i srodnici, list, štuka
Crveno meso - govedina, janjetina, jetra teleća, ovčetina, teletina, divljač, srce
Povrće - kelj, špinat i brokula
Ulje - maslinovo ulje
Orašasti plodovi i sjemenke - orasi, lan, bučine sjemenke
Povrće - cikorija, đumbir, hren, kelj, luk, repa, špinat, artičoka, blitva, brokula, buča, endivija, korabica, paprika, salata rimska, krumpir, peršin
Voće - mango, ananas, smokve, trešnje, višnje, šljive
Ostalo - curry, rogač, mineralna voda, zeleni čaj

Koju hranu izbjegavati?

Meso – slaninu, šunku, gusku
Riba i morski plodovi – barakuda, som, kavijar, školjke, haringa, dimljeni losos, hobotnica
Sirevi i mliječni proizvodi – smanjiti konzumaciju svega na najmanju moguću mjeru
Ulja – kukuruzno i suncokretovo ulje, ulje od kikirikija
Orašasti plodovi i sjemenke – brazilski oraščići, kikiriki, maslac od kikirikija, pistacije, mak.
Grah i grahorice – smanjiti konzumaciju na najmanju moguću mjeru.
Žitarice i ostali proizvodi - kukuruzne pahuljice, kukuruz, biljne maslace, pšenično brašno, pšenicu, pšenične mekinje, pšenične klice, kuskus brašno, graham brašno, griz, tjestenina od bijelog brašna
Povrće – avokado, zelje, cvjetača, patliđan, šampinjone i shiitake gljive, masline
Voće – kupina, kokos, lubenica, naranče, jagode, mandarine
Sokovi – sok od jabuke i naranče
Začini i aditivi – kapare, cimet, kukuruzni škrob, kukuruzni sirup, muškatni oraščić, crni i bijeli papar, vanilija, ocat – jabučni, balsamico, vinski
Namazi i premazi – kečap, majoneza, kiseli krastavci
Biljni čajevi – aloe vera, ehinacea, encijan
Pića – kava (s kofeinom i bez), destilirana pića, crni čajevi, gazirana pića

Neutralne namirnice

Meso - fazan, kokoš, kozje meso, patka, piletina, purica
Riba i morski plodovi - dagnje, gavuni, losos, kamenice, morski rakovi, skuše, škarpina i srodnici, srdela i srodnici
Povrće - celer, češnjak, gljive, komorač, kiseli kupus, masline, mrkva, repa, šparoga, tikvice, rotkvice
Voće - brusnice, datulje, dinja, dunja, grejpfrut, grožđe, jabuke, limun, maline, ribiz, papaja
Ulje - bademovo ulje, sezamovo ulje
Mliječni proizvodi - feta sir, kozji sir, maslac, mozzarella sir
Ostalo - pačja jaja, bob, slanutak, soja, tofu, bijeli grah, crveni grah, bademi, lješnjak, pinjoli, sezam, heljdina kaša, artičoke, proso, raženi kruh, riža, sojino brašno, zob, anis, čokolada, cimet, estragon, kadulja, bosiljak, kim, klinčić, kopar, lovorov list, mažuran, med, melasa, crno vino

U sljedeća tri nastavka pročitate nešto više o ostalim krvim grupama.

(vam)