Pronađi pravi recept

Polusatni trening ili 10.000 koraka - što je učinkovitije?

Želiš li biti vitalna i fit, nužno je da u svoju dnevnu rutinu uvrstiš trening, no znaš li od kojeg imaš najviše koristi?

sarah-cervantes-H8WTALuL7KM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Osam čaša vode i 10.000 koraka recept su za zdrav život. Ili možda ne? Kada bi stvari bile tako jednostavne da se svedu pod nekoliko brojeva, gdje bi nam bio kraj? Kao što količina tekućine koju bi dnevno trebalo unijeti u organizam ovisi o pojedincu koji ju pije (njegovoj tjelesnoj konstituciji, aktivnosti, spolu, prehrambenim navikama…) i okolnostima u kojima se nalazi (je li vani vruće ili hladno, je li osoba u stresnoj situaciji….) tako isto ni 10.000 koraka nije za svakoga recept dobre forme.

Za nekoga je 10.000 koraka golem napor, dok za drugog može biti ugodna šetnja. No, nećemo sada o tome koliko vode treba popiti i koraka napraviti, već o tome što nam se više isplati - tih magičnih 10.000 koraka dnevno othodati ili odraditi polusatni trening? Nastojiš li živjeti zdravo, znaš koliko je fizička aktivnost bitna.

"Ako napraviš 10.000 koraka na dan, to znači da si aktivna, što je vrlo važno. No, ne znamo koliko je tvoje kretanje intezivno. Aerobni trening i trening snage podići će otkucaje srca i ojačati tijelo te povećati tvoju izdržljivost, što je bitno želiš li doživjeti duboku starost i biti vitalna", objašnjava za Yahoo life dr. Kien Vuu, trener i liječnik koji se posvetio proučavanju regenerativne medicine i dugovječnosti.

Fizičke aktivnosti koje potiču cirkulaciju uvelike smanjuju rizik od bolesti srca, a one su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Trening snage izgrađuje mišiće i drži aktivnim metabolizam. Najbolja vrsta tjelovježbe koju možeš odraditi u 30 minuta je HIIT trening, kaže dr. Vuu. "Ova vrsta treninga kombinira aerobne vježbe i snagu i zbog toga pozitivno djeluje na kardiovaskularno zdravlje te izgrađuje mišiće", objašnjava za spomenuti portal.

Image
Tako lake, a tako efektne

Dvije vježbe i samo 15 minuta dovoljne su za stražnjicu iz snova


No, to što ćeš uvrstiti polusatni trening u svoju rutinu, ne znači da se ćeš ostatak dana provesti na kauču ili u automobilu. Onih 10.000 koraka itekako su bitni. Ne moraš nužno svaki dan othodati deset kilometara, no nastoj biti što bliže toj brojci.