Pozitivno utječu na zdravlje

Plivanje ili trčanje? Evo koje su prednosti, ali i ključne razlike između ovih dviju aktivnosti

Osobni treneri otkrili su koje su prednosti plivanja u odnosu na trčanje kad je riječ o sagorijevanju kalorija, povećanju mišićne mase, oporavku od ozljeda, itd.

pexels-andrea-piacquadio-3775140.jpg
Foto: Pexels

Fizička aktivnost je, uz zdravu prehranu, ključna za održavanje dobrog zdravlja i fit linije. Uz klasično vježbanje u teretani, dostupne su nam i brojne druge aktivnosti koje su besplatne, a odličan su izbor za održavanje zdrave tjelesne težine.

Image
Zadrži rezultate

Zaboravi na dijetu: Kako zdravo mršavjeti u 7 jednostavnih koraka

Kad je riječ o kardio vježbama, savršen odabir za ljetne dane su plivanje i trčanje, a postavlja se pitanje koja je od ovih dviju aktivnosti bolji izbor. I plivanje i trčanje odlične su za početnike, imaju mnogobrojne prednosti za zdravlje, a ujedno i pomažu kod mršavljenja. Još jedna velika prednost ovih aktivnosti je što su besplatne i mogu se izvoditi i ljeti i zimi. Dakako, trčati možemo bilo gdje, dok je za plivanje potrebno imati pristup bazenu ili moru.

Image
Foto: Pexels

Međutim, postoje neke ključne razlike između plivanja i trčanja koje je važno imati na umu kako bismo za sebe mogli odabrati onu koja nam više odgovara, ovisno o kondiciji, načinu života i, naposljetku, osobnim preferencijama kad je riječ o vježbanju.

Dakle, što odabrati – plivanje ili trčanje? Za one koji traže lagani trening i manje opterećenje, a žele razgibati tijelo plivanje je dobar izbor. S druge strane, važno je ojačati kosti i zglobove, a tu na scenu dolazi trčanje.

I plivanje i trčanje odličan su izbor aktivnosti, posebice za žene, a osobni treneri i stručnjaci za vježbanje otkrili su koje su njihove najvažnije prednosti za ljudsko zdravlje, ali i po čemu se ove dvije aktivnosti razlikuju.

  • Sagorijevanje kalorija – studije su potvrdile da trčanje sagorijeva više kalorija nego plivanje pa je to i jedan od glavnih razloga zašto je upravo trčanje toliko popularno za mršavljenje. Međutim, koliko će kalorija osoba sagorjeti trčanjem u usporedbi s plivanjem vrlo je individualno. Sve ovisi o osobi i trudu koji ulaže u aktivnost kojom se bavi, pojašnjavaju stručnjaci.
  • Kardiovaskularno zdravlje - kada je riječ o poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, i plivanje i trčanje izvrstan su izbor, kažu stručnjaci. Ipak, plivanje ima malu prednost jer potiče formiranje novih krvnih žila i jača kapacitet pluća što će poboljšati cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.
  • Jačanje mišića – želiš li ojačati i izgraditi mišiće u nogama, trčanje je savršen izbor. Ako pak želiš ojačati mišiće u gornjem dijelu tijela, stručnjaci za vježbanje predlažu plivanje.
  • Oporavak od ozljeda – ako se oporavljaš od nekih ozljeda, bolje je odabrati aktivnosti s manjim opterećenjem pa je u takvim slučajevima plivanje bolji izbor od trčanja.
  • Smanjenje stresa – bilo koji oblik fizičke aktivnosti pomaže nam da se oslobodimo nakupljenog stresa i pritiska. Iako nije lijek za sve i nijedna aktivnost ne može zamijeniti psihološku pomoć, dokazano je da vježbanje pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje. I plivanje i trčanje dobar su izbor za upravljanje stresom.  
Image
Foto: Pexels

Koja je aktivnost učinkovitija kod mršavljenja?

Želiš li smršavjeti, plivanje je ipak učinkovitiji sport od trčanja, otkrivaju stručnjaci. Kod mršavljenja se sve svodi na sagorijevanje kalorija, a plivanje je lagan, ali intenzivan kardio trening koji pokreće sve mišiće u tijelu. S druge strane, trčanje je naporniji sport pa je teže ostati dosljedan. Međutim, valja istaknuti da je bilo koja vrsta tjelovježbe dobar izbor za skidanje suvišnih kilograma. Najbolja aktivnost je ona u kojoj ćeš moći uživati, bilo da je riječ o trčanju, plivanju, planinarenju ili pak brzom hodanju. Ako ti se sviđa način vježbanja koji si odabrala, vjerojatnije je da ćeš vježbati češće i redovitije. Puno toga ovisi o tvojim preferencijama, kondiciji i zdravstvenom stanju. Što god odabrala, dosljednost je ključna.

U konačnici, izbor između plivanja i trčanja ovisi o osobnim preferencijama. Najvažnije je pokrenuti se te uključiti u svoju rutinu neku vrstu kardiovaskularnih vježbi radi poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja, a i plivanje i trčanje tu su dobar izbor. Ako nisi sigurna što ti više odgovara, uključi oboje u svoju rutinu i s vremenom ćeš shvatiti koja je od ovih dviju aktivnosti za tebe bolji izbor.