Priprema čaja od peršina
Od peršina se može napraviti čaj tako da se zakipi pola litre vode u koju se doda svježi peršin koji se ostavi kuhati u kipućoj vodi oko 5 minuta. Nakon toga se listovi peršina izvade iz vode, a voda se ostavi da se ohladi. Možete mu dodati i sok od limuna.
Čaj od peršina se može piti hladan ili topao, a može se piti u bilo koje doba dana. Zahvaljujući njemu mogu se izgubiti suvišni kilogrami tako da se pije u većim količinama kako bi se potaknulo češće mokrenje. Dobar je i za čišćenje organizma od raznih toksina.
Uvijek je potrebno birati peršin koji ima lišće tamno zelene boje, a izbjegavati grane žućkaste boje koje su uvenule jer to znači da su oštećene i stare.
Višak peršina se može osušiti tako da se nasjecka i ostavi na čistoj kuhinjskoj krpi. Kada se peršin osuši potrebno ga je spremiti u zatvorenu bočicu na suho, tamno i hladno mjesto. Svježi peršin se pohranjuje u hladnjak, najbolje u plastičnu vrećicu, a uvenuli peršin je potrebno pošpricati s malo vode prije nego se stavi u hladnjak. Peršin se za zimu može i zamrznuti, ali će izgubiti hrskavost, no zadržat će svoj okus