Peršin je jedan od najpopularnijih začina u svijetu, lako ga je pronaći u svim prodavaonicama hrane i na tržnicama. Ipak najbolji i najzdraviji je onaj iz ekološkog uzgoja. Osim kao začin, peršin se koristi i kao biljni lijek jer pomaže otkloniti velik broj bolesti i stanja. Nerijetko se priprema i čaj od peršina čija se ljekovitost mora naglasiti kako bi se koristio još više, a jedna od pozitivnih strana je i što potpomaže brži gubitak kilograma na zdrav način.
Peršin krase tamnozeleni listovi ugodnog mirisa prepuni eteričnog ulja. Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja se uzgaja u svim dijelovima svijeta. Najčešće se koristi kao začin i to u juhama ili kao dekoracija za brojna jela, primjerice za rižota. No, i čaj od peršina se od davnina koristi za izbacivanje viška tekućine iz tijela, kod detoksikacije tijela te za čišćenje bubrega.
Izvor: Savjetnica.com
Dobrobiti čaja od peršina
Peršin se od davnina smatra prirodnim lijekom prepunom vitamina i minerala. Ovaj eliksir mladosti bogat je vitaminima C, E i A koji pomažu ojačati imunitet, poboljšati pamćenje i učiniti kosu zdravijom i ljepšom. Peršin je prava mala riznica bakra koji je važan za zdravlje kostiju i zuba. Od ostalih minerala ističu se još magnezij, mangan, željezo, kalij i kalcij. Čestim konzumiranjem peršina popravlja se krvna slika te dolazi do boljeg imuniteta, jačih kostiju te regeneracije hrskavice i ligamenata.
Konzumirate li često čaj od peršina očekujte brojne velike dobrobiti na zdravlje, a između ostalog on:
- potpomaže i ubrzava mršavljenje
- uklanja kolesterol
- liječi anemiju
- liječi reumatoidni artritis
- pomaže u oporavku od prehlada i virusa
- ublažava menstrualne grčeve
- pomaže kod oporavka od poroda
- smanjuje krvni tlak
- ima antioksidativno djelovanje
- pomaže kod problema s urinarnim traktom
Priprema čaja od peršina
Od peršina se može napraviti čaj tako da se zakipi pola litre vode u koju se doda svježi peršin koji se ostavi kuhati u kipućoj vodi oko 5 minuta. Nakon toga se listovi peršina izvade iz vode, a voda se ostavi da se ohladi. Možete mu dodati i sok od limuna.
Čaj od peršina se može piti hladan ili topao, a može se piti u bilo koje doba dana. Zahvaljujući njemu mogu se izgubiti suvišni kilogrami tako da se pije u većim količinama kako bi se potaknulo češće mokrenje. Dobar je i za čišćenje organizma od raznih toksina.
Uvijek je potrebno birati peršin koji ima lišće tamno zelene boje, a izbjegavati grane žućkaste boje koje su uvenule jer to znači da su oštećene i stare.
Višak peršina se može osušiti tako da se nasjecka i ostavi na čistoj kuhinjskoj krpi. Kada se peršin osuši potrebno ga je spremiti u zatvorenu bočicu na suho, tamno i hladno mjesto. Svježi peršin se pohranjuje u hladnjak, najbolje u plastičnu vrećicu, a uvenuli peršin je potrebno pošpricati s malo vode prije nego se stavi u hladnjak. Peršin se za zimu može i zamrznuti, ali će izgubiti hrskavost, no zadržat će svoj okus
Čaj je veoma zdrav, ali ne pretjerujte
Čaj od peršina se ne preporučuje piti prije spavanja jer potiče mokrenje pa postoji mogućnost da ćete se stalno dizati na toalet. Popijte zadnju šalicu čaja pet sati prije odlaska na spavanje, isto tako ne pretjerujte s ovim čajem u toku dana / tjedna - jer čest odlazak na toalet može dovesti do velikih gubitaka elektrolita, minerala i vitamina topivih u vodi.
Iako biljka i biljni lijekovi ako se konzumiraju u velikim količinama mogu imati neželjene nuspojave stoga valja biti oprezan. Posebnu pozornost na to trebale bi obratiti trudnice i dojilje kojima se ovaj čaj ne preporučuje.
Prevelike količine čaja od peršina - više od litre na dan - mogu uzrokovati osip po tijelu te veliku osjetljivost na sunčeve zrake. Kod pretjerivanja može se pojaviti i glavobolja. S obzirom na to da postoji i opasnost od oštećenja bubrega pijete li ga dugo i u velikim količinama, preporučuju se pauze.