Nova verzija keto dijete zaludjela je svijet. Saznale smo što je 'speed keto'

Iako je ketogena prehrana popularna već neko vrijeme, sada je dobila novu verziju. Brži rezultati mogući su u kombinaciji s povremenim postom

Nova verzija keto dijete zaludjela je svijet. Saznale smo što je 'speed keto'

Ako znaš puno toga o keto dijeti, onda si upoznata s tim da je ovaj način prehrane prilično restriktivan i da ga nije lako dugoročno održati. Ipak, obožavatelji prehrane s malim udjelom ugljikohidrata tvrde da ima puno dobrobiti – lakše se gube kilogrami, koža je ljepša, a i  želja za šećerom je puno manja. 

Sad je došla i nova verzija keto prehrane koja navodno podiže sve ove dobrobiti na jednu razinu više. Stručnjaci pak tvrde da ima nedostataka. Nova verzija se zove "speed keto", a preporučuje se svima koji žele brzo izgubiti kilograme, piše Woman's Health

Image

Utječe li keto prehrana na razine kolesterola?

"Zapravo, 'speed keto' je kombinacija tradicionalne ketogene prehrane i povremenog posta", objasnio je nutricionist Tony Castillo za Health. Cilj ove kombinacije je i dalje staviti tijelo u stanje ketoze kada koristi masnoće kao gorivo umjesto šećera. 

Keto prehrana znači da se konzumira 60 do 70 posto masnoća, 15 do 30 posto proteina i 5 do 10 posto ugljikohidrata, dok je povremeni odnosno intervalni post trenutno jedan od najpopularnijih trendova u prehrani kojeg se drže i holivudske dive poput Jennifer Aniston. Najčešći intervalni post je , a znači da se posti 16 sati u danu, a može se jesti osam sati u razdoblju koji slijedi. Kada se radi o brzoj ketogenoj prehrani cilj je uklopiti intervalni post u keto prehranu.

shimmer fallback

(Foto: Pixabay)

Većina stručnjaka ne podržava novu verziju keto prehrane

"Speed keto će imati dobre rezultate kada se radi o gubitku kilograma. Svaki put kad se ograniči unos hrane i pojavi se kalorijski deficit dolazi do gubitka kilograma, a kada je vrijeme unosa ograničeno vjerojatnije je da će se konzumirati manje kalorija“, objašnjava nutricionistkinja Hillary Cecere.

Međutim, Cecere ne smatra ovu dijetu zdravom. "Ova prehrana je neodrživa. Jednom kada se prekine, kilogrami će se opet vratiti. Također, mislim da eliminira puno hrane koja je bogata hranjivim nutrijentima. Nije dobra za zdravlje ili dugovječnost nego za brzi gubitak kilograma“, dalje dodaje. 

Kako dalje dodaje, za mršavljenje je važno hraniti se tako da može biti dugoročno, a kilogrami se mogu gubiti i na druge načine. "Gubitak kilograma znači kalorijski deficit – postoje mnogi zdravi načini gubitka kilograma ako je to nešto što želite", rekla je dalje. S njom su se složili i drugi stručnjaci. 

"Kombinacija restriktivne dijete dulje vrijeme i perioda bez hrane nije dobra. Tijelo će se usmjeriti na uzimanje energije iz mišića, a ono ne zna razliku između mišića na nozi i srčanog mišića", objasnio je Scott Keatley za Woman's Health. Također je dodao da su vitalni organi u tijelu izgrađeni od glatkih mišića, a ovakav način prehrane može naštetiti mjehuru i plućima iako će doći do gubitka kilograma.

Stručnjaci ističu još jedan problem kod ove kombinacije, posebno ako si početnica, jer će nagli prelazak na ovu prehranu biti neugodan, a može doći do različitih nuspojava. Dr. Mark Cucuzzella, profesor s Medicinskog fakulteta sa Sveučilišta West Virginia, napravio je nekoliko istraživanja vezanih za ketogenu prehranu i dijabetes. Naglasio je da post može biti veliki izazov tijelu u ranom ketogenom procesu jer tijelo još nije naviknuto na sagorijevanje masnoća što dovodi do gladi i umora. Tako se stvara stres koji je nezdrav, a može doći do poremećaja metabolizma. "Ako silite tijelo, ako postite krivo, može vas slomiti. Odgovor na stres može slomiti endokrini sustav", rekao je dalje Cucuzzella za Insider.

Ako ipak želiš iskušati ovaj pristup prehrani, stručnjaci preporučuju polagan i stabilan pristup, kao i savjetovanje sa stručnjakom. Svaka dijeta, uključujući ketogenu ili post, s namjerom brzog gubitka kilograma vjerojatno će tijekom vremena biti teško održiva, rekao je  liječnik John Limansky koji se pridržava ketogene prehrane. Ključno je prije posta da su se ljudi već prilagodili na ketogenu prehranu, a koliko je vremena potrebno za to ovisi o pojedincu, ali može trajati od dva do četiri tjedna.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.