Svaka žena želi imati savršeno tijelo. Da biste to postigli zna se što morate napraviti – korigirati prehranu i početi se baviti vježbanjem. A kad govorimo o korigiranju prehrane - problem je što se, tijekom stroge dijete, može desiti da se osjećate kao da ste uvijek gladni... No, s pravim namirnicama možete obuzdati glad i zaustaviti žudnju za "lošom" hranom. Postoje namirnice koje mogu suzbiti apetit, bilo da ih jedete između glavnih obroka, ili ih uključite u svoj ručak ili večeru. Ove namirnice imaju mnogo vitamina i one će vam pomoći da ostanete u formi.
Mnogo dijeta je učinkovito samo na kratki rok. Ipak, postoji nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći suzbiti apetit. Stručnjaci kažu da je bitan element u svakoj dijeti zadržati osjećaj sitosti što duže. Jaja, jabuke, grah ili krumpir samo su neke od zdravih namirnica koje pomažu zauzdati glad. No kao i sa svime ostalim – umjerenost je vrlina. Dakle ovo ne znači da možete pojesti neograničene količine krumpira ili jaja – već da će vas ove namirnice više zasititi od ostalih, te da ćete dulje biti siti.
Jabuke
Jabuke su bogate pektinom i vlaknima koja suzbijaju apetit i igraju ulogu u stabilizaciji razine šećera u krvi. Štoviše, vlakna koja jabuke sadrže sprečavaju asimilaciju masti u organizmu. Uz to namirnice koje su bogate vlaknima zahtijevaju duže žvakanje hrane, što vašem tijelu daje vremena da shvati da više niste gladni. Jabuke imaju malo kalorija i ugljikohidrata, ali će vas zato zasititi prilično dugo, a tako ćete prestati jesti nezdravu hranu s puno kalorija.
Krumpir
Krumpir je nepravedno došao na loš glas, a u stvari on je odlična namirnica za sve one na dijeti. Uostalom, glavni problem nije u krumpiru, nego u najraširenijim načinima pripreme, koji uključuju pečenje na nezdravim masnoća, dodavanje vrhnja i maslaca u pire, prelijevanje raznovrsnim umacima od pečenja itd.
A za sve kojima je nutricionistička vrijednost barem podjednako važna kao i okus - u 100 grama kuhanog krumpira krumpiru ima: samo 85 kalorija (ista količina riže ili tjestenine sadrži gotovo 4 veću kalorijsku vrijednost); - nema natrija, kolesterola ili drugih masnoća; - 50% dnevnih potreba za vitaminom C; - 25% dnevnih potreba za kalijem. Krumpir ima i puno vitamina B6, tiamina, niacina, folata, kalcija, fosfora i glutationa, antioksidansa koji štiti od određenih karcinoma. I uz sve ovo krumpir je odlična namirnica koja će vas održati sitima dugo vremena, zbog čega nećete imati potrebu za drugom hranom.
Riba
Prirodni izvor dobrih masti, riba je bitan element u bilo kojoj uravnoteženoj prehrani. Kada je u kombinaciji s povrćem, može vam pomoći da smršavite. Riba je bogata proteinima koji su teži za probaviti, znači osjećat ćete dulje sitije. Uz to, ona je vrlo dobar izvor esencijalnih masnih kiselina kao što su Omega 3, koje će vam pomoći osloboditi se od kolesterola i ubrzati metabolizam. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju osjetljivost na inzulin – od čega vam se jačaju mišići i smanjuju masne naslage na trbuhu.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice, nakon što uđu u želucu, povećavaju volumen do 20 puta i
daju osjećaj sitosti. Prave zobene pahuljice, a ne "instantne", jedan
su od najzdravijih ugljikohidrata. One polako ulaze u krvotok i zbog
njihove niske glikemijske vrijednosti i visokog sadržaja vlakana - bit
ćete dulje siti. Osim toga jedna zdjela zobenih pahuljica dnevno može
smanjiti kolesterol za do 23%. Za doručak ili kao međuoborok, mala
zdjelica zobenih pahuljica savršena je da ukroti vašu glad.
Mahunarke
Mahunarke, osobito crni grah, sadrže mnogo antioksidanata, reguliraju šećer u krvi i sprječavaju prejedanje. Imaju savršenu ravnotežu vlakana i proteina, koji stabiliziraju razinu šećera u krvi – pa ćete se dulje osjećati sitima. One mogu spriječiti porast inzulina zbog kojeg vaše tijelo nakuplja višak masnoća, osobito u predjelu trbuha.
Jaja
Jaja imaju malo kalorija (naravno radi se o kuhanim ili onima pečenima bez masti) - tvrdo kuhano jaje sadrži prihvatljivih 75 kalorija, a već jedno jaje za doručak pomoći će da cijeli dan puno lakše obuzdavate glad. Jaja održavaju šećer u krvi uravnotežen, pružaju energične proteine i bogata su hranjivim tvarima. Uz to sadrže određenu količinu aminokiselina zbog kojih tijelo lakše apsorbira proteine. Drugim riječima, nakon napornog vježbanja, priuštite si tvrdo kuhano jaja i pojedite ih bez grižnje savjesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da su pretile žene koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo.
Ako vas brine kolersterol u jajima - istraživanje skupine znanstvenika sa Harvard School of Public Health koje je trajalo punih 14 godina iznjedrilo je rezultate koji su jaja prikazali u sasvim pozitivnom svjetlu. Studija je provedena na 117,000 medicinskih sestara, a rezultati studije pokazali su da nema razlike u riziku od bolesti srca u ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje tjedno i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno. Dakle, žutanjak doista ima najvišu koncentraciju kolesterola, ali ako se jede umjereno, ne više od dva jaja na dan, ne pridonosi povećanju kolesterola u krvi.
Dodatni savjeti za obuzdavanje gladi:
Jedite voće i povrće. Oni sadrže mnogo vode i vlakna, te će vam pomoći da ispunite svoj želudac.
Pokušajte planirati obroke koliko je god to moguće - tri glavna obroka dnevno i dva međuobroka.
Piti, piti... . Trebali biste dnevno popiti najmanje 2 litre vode, mineralne vode, prirodnog iscjeđenog soka ili čaja. Topli napici povećavaju osjećaj sitosti.
Jedite polako jer ćete se osjećati sitima tek nakon 15-20 minuta, i na taj način ćete izbjeći prejedanje i nadutost.
Svaki dan doručkujte kako biste dobili potrebnu energiju za početak vašeg dana. Pokazalo se da doručak igra važnu ulogu u procesu mršavljenja.